Förbered dig för sluta

Tror den här övningen skulle passa mig och Dusty, ska försöka komma igång och göra lite öppnor/slutor.

Många ryttare som ska börja rida den samlande rörelsen sluta krånglar till det för mycket, tycker veckans tränare Suvi Räsänen. Hennes övning förbereder för sluta genom en motställd skänkelvikning, som dessutom "tvingar" yttre bak att trampa på.

Tipstack till: Suvi Räsänen
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
   
När det gäller skänkelvikning tycker Suvi Räsänen, hippolog och C-tränare, att ett problem kan vara att ryttaren blir fixerad vid innertygeln.
- Det här är ett bra sätt att få ryttaren att rida hästen mer lika på båda tyglarna.
En annan fördel med övningen är att ryttaren får förbereda sig på sluta. 
- Så fort man säger "sluta" börjar de flesta krångla till det. Men det blir bättre om man har gjort den här övningen först, säger Suvi.
Övningen är särskilt bra för hästar som har svårt att få med sig bakdelen i slutan, eftersom den gör att hästen får med sig yttre bak.

    
Gör så här: 

Vänd snett igenom från höger varv. Rid skänkelvikning på diagonalen ("vänd snett igenom"). I skänkelvikningen ska hästen vara vänsterställd och flytta sig undan vänster skänkel. På mitten av ridhuset/ridbanan, ställ om hästen åt höger med fortsatt samma tvärning, längs med samma spår. Hästen blir alltså motställd på den senare delen av linjen. Rakrikta när du kommer fram till långsidan. Rid likadant från vänster varv, men då först ställd åt höger.
När detta fungerar bra kan du lägga till böjning efter halva diagonalen, så att du rider halva diagonalen i skänkelvikning, ställer om och rider andra halva diagonalen i en diagonalsluta.

 

Syfte:
Förberedande för sluta på diagonalen. Lösgörande för hästen.

Svårighetsgrad: 
Medel.

Tänk på:
Se ut en punkt som du rider till. Bibehåll samma tvärning hela vägen. Sitt mitt i sadeln.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0