Forskningskollen: Fungerar näsplåster?

Jag såg inte att Roderigo Pessoa hade näsplåter på sin häst, gorde ni det? [Det är han på bilden] jag hade ingen aning om att det en fanns näsplåster, visste ni det? :)

Många av oss satt som klistrade framför tv:n och terrängprovet i fälttävlan under Sara Algotsson Ostholts och Wegas framfart, som skulle resultera i en svensk fälttävlansyra av sällan skådat slag. Den uppmärksamme noterade kanske att vissa hästar hade ett plåster på nosen. Hur fungerar det?

 

Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Anki Yngve

  
Plåstret motsvarar de näsplåster som används av en del mänskliga idrottare, tanken är att det ska underlätta andningen och på så sätt öka prestationen. Plåstret är fjädrande och ska hjälpa till att hålla upp näsborrarna även under inandning. 
Det finns ett antal studier som tittat på näsplåstrets funktion på hästar i arbete, men resultaten går isär. I flera studier har man inte kunnat se någon skillnad alls på hästens prestation, beroende på om den har näsplåster eller inte. En brasiliansk studie undersökte till exempel om andnings- och hjärtfrekvens samt mjölksyranivåer hos distanshästar påverkades - och forskarna hittade inga skillnader beroende på plåstret.
  
Varierande effekt på lungblödning 

Ett amerikanskt forskarlag som tittade på bland annat lungblödning hos engelska fullblod hittade heller inga skillnader, medan en annan grupp amerikanska forskare som undersökte ungefär samma saker faktiskt kunde mäta en effekt. Den senare gruppen såg att lungblödningen vid hård ansträngning minskade när hästarna hade näsplåster - särskilt hos de hästar som hade stora problem med blödningar. Ett liknande positivt resultat har även kunnat ses i en annan amerikansk studie. 
Lungblödning är ett relativt stort problem inom galoppsporten och i USA har medicineringen av galoppörer i samband med tävling debatterats mycket. Näsplåstren ses då som ett biverkningsfritt alternativ till medicinering. 
Påståendet att näsplåstret ska underlätta inandningen har bekräftats av en studie - även den från USA. Där mättes luftflödet och motståndet vid inandning under arbete hos fullblod och travare. Forskarna kunde se att plåstret verkligen spände ut näsborrarna och att luften passerade lättare ner i lungorna.
  
Inte tillåtet överallt
Näsplåstret är inte tillåtet i alla länder och inte ens i alla delstater i USA. Reglerna blev nyss tydliga när galoppören I'll Have Another vann både Kentucky Derby och Preakness Stakes med näsplåster på. För att ta hem den åtråvärda Triple Crown-titeln behövs även vinst i Belmont Stakes, men där skulle han inte få ha plåstret då det inte tillåts av New York State Racing and Wagering Board. Nu blev det dock inte aktuellt ändå eftersom en senskada satte stopp för hans start i Belmont Stakes. 
Inför OS i Hongkong var det lite oklart om plåstret skulle få användas. Det var inte tillåtet i en del europeiska länder, inte i Japan och inte heller i Hongkong. United States Equestrian Federation fick ändå igenom att näsplåstret skulle få användas och finnas tillgängligt för alla fälttävlansekipage.

Källa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0