Bli expert på hörnpasseringar !

Om du har lite svårt med hörnpasseringar så är det här en bra övning för dig !

- Alla ekipage behöver träna på hörnpasseringar. Det finns de som ligger som skållade råttor på kortsidorna och inte hinner med hindren. Därför gillar jag bommar i hörn, det gör underverk för hörnpasseringarna, säger veckans hopplärare Maria "Mirre" Hodell.

Tipstack till: Maria "Mirre" Hodell
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

- Bommar i hörn, det gillar jag, för det är så många som genar på kortsidorna och har svårt för hörnpasseringar, säger ridläraren Maria "Mirre" Hodell som bjuder på veckans hoppövning. 
Den innehåller lydnad, balans, och både raka spår och volter. 
- Det är en jätterolig övning!
Ett moment är att rida förvänd galopp på en båge. Det gör att en dressyrryttare som tränar låg hoppning för Mirre gillar övningen, medan ekipage som ligger på 1,20-nivå kan ha svårt att klara momentet. 
- Övningen är kul för dressyrryttare som hoppar, och nyttig för hoppryttare som kanske inte tror att de behöver träna dressyr, säger Mirre.

Gör så här:
A. Värm gärna upp med att trava en båge på långsidan. 
- Det är bra med sidvärts i början, man får koll på hjälperna och lär sig samverkan mellan inner och ytter. Det är viktigt med rakriktning och att sitta mitt över hästen. Många har svårt med skänkelvikning, de viker sig i sidan, förböjer hästen och glömmer ytterhjälperna, säger Mirre. 
Börjar du med sidvärtsarbete har du också fått en mer lösgjord häst.

B. Börja i trav. Fatta galopp och gå in på volten, kom över den upphöjda bommen. Bryt av till trav efter volten, innan bommarna i hörnet. 
Bommarna kan du antingen bygga med travavstånd och ändra senare under övningen - eller så bygger du med galoppavstånd och tänker att det ligger en blindbom, en "osynlig bom" mellan varje bom. 
Fatta galopp, hoppa in på räcket. Det ska vara pyttelitet, kanske 40-50 centimeter. Du ska rida mellan bommen och hindret så det gäller att hålla tungan rätt i munnen. Du ska ligga kvar i den galopp du rider i längs hela bågen. 
- Du måste vara stadig, du kan inte fladdra och rycka i tygeln. Det krävs precision från ryttaren. Övningen är ganska tuff, det är inget för nybörjare. Du måste också hoppa med precision och med ganska korta galoppsprång, säger Mirre. 
Bryt av till trav innan travbommarna i hörnet. Fortsätt ett par gånger, vila och gör sedan övningen i andra varvet.

C. Rid nu hela varvet (som B) i galopp. Glöm inte att bygga om ifall du har haft travavstånd på bommarna i hörnet.

D. Som B, men nu går du på den raka linjen på långsidan. När du landat efter sista hindret på långsidan ska du igenom nästa hörnpassering på galoppbommarna, vilket blir tufft eftersom kortsidan är kortare än vanligt - du landar på kvartslinjen. 
Du kan höja oxern i mitten rejält om du vill, men om du höjer mycket måste du ändra avstånden.

 


 

Hippson.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0