Rytmisk och lösgjord med bommar

Den här övningen ska jag testa på någon gång, verkar väldigt bra !


När du har gjort den här övningen några gången brukar hästen lägga sig i rytmen, vilket gör det lättare för ryttaren att inverka och påverka, säger B-tränaren i hoppning Ann Hellström.

Hon gillar att ryttaren lär känna sin egen hästs galopp och därmed kan använda sig av hela registret inne på hoppbanan.

Tipstack till: Ann Hellström
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

– Många missuppfattar det här med hästens rytm och galopp. Du måste ha en bra rytm och med det en reglerbar galopp inne på banan. Många galopperar utan aktion. Oftast går det för långsamt, hästarna hänger inte ihop, säger Ann Hellström, B-tränare i hoppning.
Hon gillar veckans övning eftersom ryttaren lär känna den aktuella hästens galopp; om man är familjär med rytmen och steglängden kan man få det register som krävs på tävlingsbanan. 
– På tävling handlar det om tempo. Då handlar det om vilken galopp man har, så att man vet hästens grundgalopp och utifrån den kanske kan växla upp. Men hästen ska ändå vara avspänd med anspänning. En häst kan "springa" fort i galopp - men då blir det inte så mycket av det.
Veckans övning består "bara" av bommar och/eller upphöjda kavaletti. Därmed inte sagt att övningen är enkel. 
– I början lägger sig de flesta hästar gärna på. Men när man har gjort övningen ett par gånger blir hästen lugnare, säger Ann.
En av Anns käpphästar är att man ska vara noga med att rida lika mycket i båda varven.
– Då får man en liksidig häst som musklar sig jämnt. Tyvärr är det så att ryttaren har en svag sida och då blir det lätt att man rider i det "enklare" varvet. Då blir det en ond spiral där både häst och ryttare blir allt sämre i ena varvet.

Bygg så här: 
Bygg enligt skisserna. Du kan använda upphöjda kavaletti eller bara bommar. Det ska vara cirka tre meter mellan bommarna. 
Om du har unghäst kan det räcka att börja med en bom, sedan en till, eftersom unghästen lättare hamnar i obalans. Du kan också ha längre mellan bommarna för en unghäst, cirka 3,20 meter.
– Fastna inte i systemet, anpassa för din häst!
Om du har en mindre rutinerad häst kan du börja med tre bommar i serierna på rakt spår och kanske så småningom utöka till fem.

Gör så här: 
Rid fram i alla gångarter på raka och böjda spår i båda varven. 
Om hästen lägger sig på, vilket är ganska vanligt, kan du gå in på volt och ligga på en volt över bommarna i hörnet. 
Om den blir alldeles för stark, sakta av, flytta lite och gå inte in på bommarna igen förrän hästen är avspänd och inte springer emot handen.

A. Rid i galopp över bommarna på medellinjen i ett och samma varv. Gå utanför bommarna i hörnen. Byt varv och gör samma sak i andra varvet. Börja i kontrollerbart tempo, normaltempo.

B. Rid på bommarna i hörnen i båda varven. När du ridit på bommarna i "normalgalopp", växla upp på långsidorna, läng galoppsprången (men hästen ska inte springa fortare). Du kan välja att korta på den andra långsidan.

C. Om du har unghäst passar den här övningen bättre än A.

D. Sätt ihop B och C. Men du måste ha en så lydig häst att det går kontrollerat till. Du kan också hoppa över ett av hörnen. Ju lydigare och duktigare elev och häst, desto mer kan du koppla ihop det.

 


Syfte:
Att kunna rida över små hinder på raka och böjda spår, och att kunna reglera hästens galopp. Övningen stärker hästen och förbättrar balansen.

Svårighetsgrad:
Bas - Medel.

 

Tänk på det här:
Det får inte bli en dragkamp mellan dig och din häst. Om hästen blir för stark, flytta den undan innerskänkeln på böjda spår.

















































































Text & Bild från Hippson.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0