Trimma gas och broms i hoppningen

En jättebra övning enligt mig, ska nog prövas den här med !

En basövning som går att göra svår, och som lösgör hästen. Det bjuder E-G Haking på i denna veckas hoppning. Du övar bland annat det viktigaste vi ska ha koll på: gas och broms.

- Den här övningen har jag haft jättestor nytta av när jag bygger för flera grupper som är på olika nivå – man kan ha samma uppställning men köra flera varianter, säger B-tränaren i hoppning, E-G Haking.
Även om det är skillnader inom en grupp är övningen bra – då börjar alla tillsammans och sen kan man lägga på svårighetsgraden för dem det passar.
- Den här övningen använder jag relativt ofta. Den är väldigt basic; det är en fråga om gas och broms. Den är också lösgörande, och man övar sig i att hitta vägen.
Han passar på att berätta en viktig sak: När du bygger saxar, ha inte bommarna precis dikt an varandra.
- Det är en ren säkerhetsåtgärd, båda bommarna ska kunna ramla och hindret ska inte ”låsas”. 
En extra uppgift till ryttaren är att registrera skillnaderna mellan hur det går i höger och hur det går i vänster varv. 
- Arbeta med att förbättra den svaga sidans bjudning, säger E-G.


Gör så här:
A. Börja i trav. Fatta galopp mitt på kortsidan. Kom på 2,4-metersstudsen. Gör halt innan kortsidan. Glöm inte att berömma efter halten. Gör övningen i båda varven. För att göra övningen svårare: Rid skänkelvikning in och ut på bågen, i galopp. Var noga med skänkelläget - du ska ligga kvar i samma galopp. 
- Det är riktigt inne att rida sådana här övningar, alla stora tränare kör dem just nu, säger E-G.
B. Nästa del är att komma mot sockerbitarna från kortsidan, rida halvt igenom och så fram igen, så att det blir som en ”åtta” - fast med raka vägar på vissa delar. Gör halt vid punkterna på skissen, fatta galopp ur halterna. 
Det gäller att komma in och ha hästen i en bra galopp, framme ur svängen, för att sedan direkt ta tillbaka den till 2,5-metersstudsen. 
C. Kom in på krysset i galopp, lägg en volt och bryt av till trav för att komma över kavalettibommarna (som är upplagda på insidan). 
- Det här får loss innerbogen, tipsar E-G Haking.
Trava lugnt över bommarna, fatta galopp och kom på nästa kryss. Gör övningen i båda varven.
D. Lägg ihop det hela till en bana. Rid övningen flera gånger i följd, och i båda varven. För att förenkla: Rid studsen in från kortsidan och håll ihop in på 2,40-studsen. Fortsätt sedan rakt fram, utanför nästa studs. 
- Jag kan svära på att många kommer att klara den här övningen i vänster varv, men inte i höger, säger E-G.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0