Gymnastik som får hästen att lyssna

Lösgörande är väldigt bra för hästen så här kan ni få lite tips från Tidningen Ridsport.
Lite lång text men det går om man vill läsa ;D


Mål
Ryttaren tränar på att få hästen lydig och runt innerskänkeln i svängarna. Rätt utförd blir hästen mjuk, lösgjord och avspänd.

Svårighetsgrad
Det här är en medelsvår övning som rids över låga hinder och räcken (cirka 0,50-0,70 meter). Övningen rids på ridbana eller i ridhus med måtten 20 x 60 meter.

Uppvärmning
Börja med att rida serpentinbågar mellan bommar och räcken. Rid mellan vartannat hinder/bom. Har du har en äldre, lydigare häst kan du prova att rida mellan varje hinder/bom. Var noga med att leda hästen runt i svängarna. Ju närmare hinderstödet du rider, desto mer får du hjälp att forma hästen och flytta ut bakdelen.

Nästa övning är att du galopperar på en åttvolt mellan räckena för att träna byten på relativt rakt spår i riktning mot staketet. Var noga med att samla upp hästen före bytet och att rida rakt fram. Då får du hjälp av staketet med att byta galopp. Använd ytterskänkeln i bytet i stället för att titta ner på innersidan.

Hinderuppställning
Hinder 1: Räcke med utfyllnad.
Hinder 2: Räcke med utfyllnad.
Hinder 3: Cavalettiserie med räcke (1-1,2 meter mellan cavalettibockarna).
Hinder 4: Räcke med utfyllnad (cirka 20 meter efter hinder nr 3).
Hinder 5: Räcke med utfyllnad.
Hinder 6: Oxer.
Hinder 7: Serie som består av fyra räcken och tre cavalettibockar (3-3,2 meter mellan) och avslutas med en oxer 16 meter bakom serien (fyra eller fem galoppsprång).

Så här rider du övningen
ÖVNING A (se bild ovan)
Starta i lugn galopp i vänster varv och hoppa över hinder 1 och 2 på en stor åttvolt med anridning mot staketet. Var noga med att flytta ut hästen för innerskänkeln före och efter varje hinder med bibehållen rytm. Hästen ska vara rak över hindret. Upprepa ett par gånger.

ÖVNING B (se bild ovan)
Trava över cavalettiserien med räcke (hinder 3). När det är mer än en bom kan du lättare känna om hästen är lydig och inte länger steget och ökar farten. Var noga med att hästen ligger kvar i ett lugnt tempo. När hästen landar i lugn galopp fortsätter du med att hoppa hinder 4 (räcke) i galopp. Om hästen är olydig och vill rusa efter hindret vänder du in runt oxern och saktar av till skritt och lossar hästen med den inre skänkeln. Om du har en lydig häst fortsätter du längs fyrkanten och rider tempoväxlingar i galopp.
När det går bra startar du med cavalettiserien (hinder 3) i trav och fortsätter i galopp över räcket (hinder 4). Fortsätt in på s-bågen (hinder nr 5,  6 och 1). Avsluta med att hoppa serien på långsidan (hinder 7).

ÖVNING C (se bild ovan)
Starta i vänster galopp. Vänd in och hoppa hinder nr 2 (räcke) mot staketet. Därefter rider du in i s-bågen från motsatt håll och hoppar hinder nr 1, 6 och därefter nr 4. Avsluta med att hoppa serien (hinder 7) åt motsatt håll. Du behöver vara snabb med att räta upp överlivet i landningen efter oxern för att inte komma för snabbt in i serien med bockar och räcken.

Kommentarer
Postat av: Fanny Jaensson

Grattis! Du blev en av dom tre vinnarna i Veckans bloggar! Kolla in på min blogg för att se vad ert pris blev. :D

Mvh Fanny

2012-01-08 @ 17:02:56
URL: http://hovskrape.blogg.se/
Postat av: Noomie

Verkar vara en skitbra träning ju! Jag tycker texten var lagom lång^^, haha

2012-01-08 @ 22:21:27
URL: http://lexx.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0