Disciplin på voltspåret

Den här övningen är säkert jättebra men skulle inte rida den här övningen hela ridasset,kanske inte ens är tänkt så men det sliter ju mycket på hästarna.. Att gå på volt. Men annars var det ett jättebra tips!

- Jag är galen i volter, de är superbra för att lösgöra hästen och för att ryttaren ska få kontroll, säger hippologen Suvi Räsänen. 
Hon delar med sig av en övning där inga fyrkantiga volter eller sladdande hästbakar tolereras.




Tipstack till: Suvi Räsänen
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Volter är kanon om de rids på rätt sätt - men det är vanligt att hästarna sladdar med baken eller att voltspåret blir mer som en fyrkant, menar hippologen Suvi Räsänen.
- Den här övningen är träning i allmän disciplin och lydnad, säger hon. 
Hennes övning går att variera i all oändlighet, till exempel genom att växla mellan trav och galopp i stället för mellan alla tre gångarter. 
- Visst är det lösgörande att fatta från trav. Men många ryttare är jättedåliga på övergångar från trav till galopp, så jag föredrar fattning från skritt så att både häst och ryttare är i balans, säger Suvi.
Hon anser att anledningen till att man lär sig trav-galopp på många ridskolor är att nybörjare behöver fart för att få igång hästen. 
- Jag kan tycka att man tidigare i utbildningen borde lära sig att fatta för skänkeln, i stället för att bara gå på fart. 

Gör så här: 
Rid enligt skissen. Galopp ett halvt varv, trav ett kvarts varv och skritt ett kvarts varv. Byt varv med jämna mellanrum, konerna hjälper till att få volten rund. 
Det går bra att göra om övningen efter egen fantasi och efter hur hästen känns - kanske galopp ett halvt varv och trav ett halvt? Eller bara halvhalter vid konerna? 
Ett knep för att få till bättre fattningar är att flytta hästen lite i öppna innan fattningen. Då trillar inte bakdelen in, tipsar Suvi.

 

Syfte:
Lydnad och kontroll, samt att få känslan för en rund volt.

Svårighetsgrad: 
Medel. (Övningen blir lättare utan galopp.)

Tänk på det här:
Använd båda skänklarna. 
- Det är vanligt att man mest använder innerskänkeln, kanske för att många ridlärare har tjatat om "innerskänkel och yttertygel", säger Suvi.





Trackback
RSS 2.0