Hästar ger bättre livskvalitet för barn med CP-skada

Det här är riktigt coolt tycker jag, grymt!


Långt från rampljus, prisutdelningar och shower arbetar hästar som inte får den uppmärksamhet deras insats förtjänar. I mer än 30 år har hästarna förbättrat livskvaliteten hos barn med CP-skada - och aktuell forskning visar på många fördelar.

Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Johan Sjögren

Ett av de största problemen för ett barn med CP-skada är att kontrollera sin hållning, vilket försvårar många vardagliga situationer. Ett av målen med ridningen för dessa barn är att förbättra kroppskontrollen och hållningen och att därmed öka deras livskvalitet. Ridningen är alltså mycket mer än bara rekreation.

Förbättrar koordinationen
Flera studier på området har visat att ridningen kan hjälpa till med förbättrad koordination och ökad kontroll av huvud och bål. Eftersom hästens rörelser är rytmiska och upprepas - men ändå inte är helt förutsägbara och identiska för varje steg - måste ryttarens kropp balansera, kompensera och svara på den input som hästen ger, vilket också kan hjälpa till med hållning och stabilitet.
Hästens rörelser i skritt orsakar en rörelse hos ryttaren som påminner om rörelsen i kroppen hos en person som går. Hästens ryggrörelser får alltså ryttarens bäcken att röra sig förvånansvärt likt om ryttaren hade gått själv. Värmen från hästen, tillsammans med dess rörelser, är tänkt att främja avslappning - något som annars kan vara svårt för en person som har en CP-skada. 
Andra områden som rapporteras kunna förbättras som en följd av behandlingen är bland annat styrka, rörlighet i leder, självförtroende, motivation, koncentration och talförmåga.

Svårt att mäta ökad välfärd
Något som flera studier försöker sig på är att mäta skillnader i barnens livskvalitet som en följd av hästterapin - det är självklart något som är svårt att sätta siffror på. En arbetsgrupp från WHO har definierat livskvalitet som "en individs subjektiva uppfattning om sin belåtenhet med flera områden i livet med hänsyn till den kultur och de värderingar som finns där de lever och i relation till deras mål, förväntningar, levnadsstandard och problem". 
De fysiska och psykiska förbättringar som många barn och deras föräldrar upplever till följd av ridningen och hästarna verkar i alla fall bidra till en förbättrad livskvalitet - och förhoppningsvis kommer det mer forskning om hur hästen kan användas till den här typen av behandlingar. Även hästens välfärd när den används på det här viset har börjat komma i fokus, eftersom det är svårt att veta hur hästen upplever situationen.
Text & Bild från Hippson.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0