Hitta motivationen för galopparbetet!

Den här övningen tror jag skulle vara perfekt för Dusty och mig, måste testas!

En enkel övning på pappret – men en stor hjälp för ryttaren. Så beskriver tränaren Lena Berggren Wenderyd denna veckas ridövning.

Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

– Det här är en enkel uppställning – men den är jättebra när man jobbar med galoppen, för att motivera ryttaren. Det är lättare och roligare att göra meningsfullt arbete med lite bommar och hoppblock. Man ger sig själv och hästen uppgifter på bestämda platser, säger Lena Berggren Wenderyd, B-tränare i hoppning, banbyggare och expert på mental träning.
Dagens övning handlar om raka och böjda spår, om att träna ögat, känna avsprångspunkter och att få till en bra rytm.
– Det här är inte så jobbigt för hästen, men för ryttaren blir det lite grann som att rida på hinder, säger Lena. 
Hennes ledord när hon tränar ryttare är balans, följsamhet, inverkan och förståelse. För hästarna gäller smidighet, styrka, uppmärksamhet och följsamhet för hjälperna. 

Bygg så här:
Använd sex plastblock och tre bommar. Ställ upp tre cavalettibockar/hinder på rakt spår cirka 4–5 meter innanför långsidan med 18–19 meters avstånd emellan.

Gör så här:
1. Rid på en volt som blir kanske 15 meter i ett 20-ridhus och hoppa över hinder A i höger varv några gånger. Byt till vänster varv, byt volt och hoppa hinder C. Ha hästen formad runt innerskänkeln och i balans, den ska inte tränga in eller falla utåt i volten. Det här är lite ”ögonträning” för ryttaren.

– När man rider en häst som är bra i rytm och i balans är det lättare att avsprångspunkten kommer rätt. På en volt kan man dessutom använda sig av bågen för att få rätt avsprångspunkt, säger Lena. 

2. Börja med att bestämma hur många galoppsprång du vill ha mellan hindren. Hoppa hinder A, sedan hinder B, sedan en volt och kom på B igen, och till sist C. 
– Ha hästen i en rytmisk galopp både på rakt och på böjt spår. Ofta tränger hästen inåt i volten eller så ökar hästen efter varje hinder – och där är volten till för att stoppa upp och sätta tillbaka den i ordning, förklarar Lena.
Gör övningen i andra varvet också.

3. Lägg en volt mellan varje hinder. Det är särskilt bra om du har en häst som ökar farten mellan hindren. Om det går alldeles för fort kan du också bryta av till trav inne i volten.

4. Kom på alla tre hindren utan volter. 
– Det ska vara samma tempo när man börjar och slutar, vilket kan vara svårt nog. Det kan vara jätteutmanande. 

5. Galoppera på långsidan i höger varv. Gör en snäv sväng och vänd upp på hinder A, flytta hästen sidvärts mot spåret, gör ett galoppombyte eller avbrott och ny fattning vid mittenhindret, fortsätt på långsidan i vänster varv, vänd upp till vänster och hoppa hinder C. Flytta sidvärts mot långsidan igen, gör ett galoppombyte eller avbrott och fattning och så vidare.  
– Det här är lite tuffare – det blir en snäv sväng där det är viktigt att börja med att se, använd blicken och titta över axeln så att du sitter med i svängen och tar med dig hästen runt mellan skänklarna. Sidvärtsrörelsen i galopp och bytet är bra lösgörande övningar, men passar bäst för den lite mer utbildade hästen och ryttaren.

Text & Bild från Hippson.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0