Utmanande övning med relaterade avstånd

Rolig övning där man kan räkna lite galoppsprång och lite sånt, skoj!

Hinder medrelaterade avstånd kräver mer av dig som ryttare. Det är rytmen som är A och O i den här banan. 
- Försök att rätta lite i varje språng i stället för att rätta så mycket att du riskerar dåliga språng, säger hippologen Jenny Ekblad.

Tipstack till: Jenny Ekblad
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

När ryttare har relaterade avstånd att rida på blir det ofta för mycket på och av, menar hippologen och ridläraren Jenny Ekblad. 
- Många har lätt för att ta bort för mycket galopp i en sekvens, man får nästan ett halvstopp och sedan får man sätta fart igen. Eller tvärtom, man smackar på allt man kan så att man riskerar att få ett dåligt språng, säger Jenny.
Hon tipsar ryttarna om att de inte behöver ha reglerat färdigt förrän de är framme vid hinder nummer två.
- Försök att reglera lite i varje språng så att det blir lagom. Och man måste inte rätta hela distansen, säger Jenny.
Hon fortsätter:
- Om man kommer lite nära första hindret och hästen hoppar rakt upp och landar lite sakta så kan man räkna ut att man kommer att få svårare att nå fram. Men man behöver inte rätta alla metrarna, hästen kan faktiskt hoppa av lite för långt ut om hindren inte är alltför stora. Det är viktigare att man håller rytmen än att man kommer till exakt rätt avsprångspunkt.

Ingen rytm = ingen avståndsbedömning
Om du förstör rytmen kan du inte se distanserna sedan, för då har du inte avståndsbedömningen, säger Jenny.
- Då går det inte att se. Hellre att hästen får kliva av lite långt ifrån ett hinder och att rytmen är kvar. Det är viktigare att alltid ha en bra galopp och att rida med kommunikation. Det kan vara svårt att vara lite kall - men man får försöka.
Tanken med övningen är att det är ryttaren som ska få hästen att göra rätt. Det är inte som i en serie med många hjälpbommar, där hindren får hästen att göra rätt och där du kan få en falsk tro på hur hästen fungerar.

Gör så här: 
Prioritera framåttänkande. Rid med en lätt kontakt. Sätt igång hästen i en bra galopp där du känner att du kan rida framåt, utan att den springer. Ta gärna några varv så att du känner att galoppen är bra innan du sätter igång. Starta inte hästen med tjuvhållande och tro att du ska lösa det då, börja optimalt! Använd vägen för bättre plats, bromsa inte för att få mer tid, gör du det blir det lätt orytmiskt.
I ett ridhus på 20x40 meter får man jobba lite för att kunna rida i en tillräckligt stor galopp, utan att det blir en springig känsla i ridningen. Det gäller att hitta flytet i svängarna, att vara tidigt färdig i varje anridning och att inverka utan att störa rytmen i galoppen.
Tänk på att korrigera lagom mycket i varje galoppsprång för att få distansera att stämma. I landningarna, tänk framåt och ut på vägarna - för att få mer plats - och håll även ut vägen till exempelvis hinder 1 och 3. För att förlänga banan kan du efter kombinationen rida vidare till hinder 2 baklänges och en båge till 4:an, sedan tar du hinder nummer 1 och vidare på båge till 3:an baklänges (se i så fall till att oxern är byggd så att den kan hoppas från båda håll).

 

 

 

 




























































Text & Bild från Hippson.se

Kommentarer
Postat av: Mizel Eriksson

sv: så lite så, ni passar verkligen så bra! :D<33

2012-05-03 @ 14:13:33
URL: http://vibymizel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0