Ridövning: Bära sig själv – i ramen

Sånna här övningar älskar jag, basövningar!
En stadig ram ger en kvickare häst. Och du själv tvingas bli kvickare för att veckans dressyrövning ska fungera. Enkla vägar präglar övningen, som dock inte är helt simpel att rida. Belöningen: En självbärig häst.

Tipstack till: Martin Ågevall
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Fokus i veckans övning ligger på att få hästen att korta och länga steget. Den ska ta mer vikt på bakbenen och trampa mer in under tyngdpunkten. 
- Om man behåller takten och energin i traven är det lättare att få hästen självbärig. Hästen ska inte bli långsam och får inte spjärna. Ta bara några steg i mer samling, och variera genom att låta den länga ut rejält, säger beridaren Martin Ågevall.
Hans råd är att hela tiden ha fokus på formen, hästen ska gå i ramen. Men det betyder inte att ryttaren får bli "klämmig" i sin ridning, eller för hård i handen.
- Hästen ska släppa i muskulaturen från manken, söka halsen framåt och komma upp med ryggen. Det sitter ett fiberband i nacken som löper i halsen och över ryggen till ländkotorna. Att komma upp med ryggen är egentligen att nackbandet spänns. När hästen blir lång och låg spänns bandet och då kommer ryggen upp, berättar Martin.
En häst som drar ihop nacken sträcker inte ut ryggen. Och då kommer du inte åt hästens bakben, där motorn sitter.
- Man vill ha hästen rund och lång i halsen, den ska hela tiden söka stöd på bettet. Det får inte vara så att ryttaren GER stödet med handen. Då är man illa ute och hästen har inte en chans att sätta under sig med bakbenen. Som ryttare vill man ha hästens bakdel inunder sig och framdelen framför sig, som en uppförsbacke.

  
Gör så här: 
Börja gärna med att testa Martin Ågevalls förra övning, som du hittar här.

 

A.
Rid på böjda spår, till exempel på de stora volterna (20-metersvolter - men något steg innanför). Håll hästen i ramen. Börja i trav. Ta tillbaka, driv fram, och precis innan du bryter av, rid på lite fram. 
- Behåll takt och energi i traven men ändra på steglängden, då är det lättare att få hästen självbärig, säger Martin.
Gå över i galopp. Samla, ta tillbaka, tänk framåt. 
- A och O när man samlar är att hästen vill framåt, även när man tar tillbaka den. Hästen ska inte spjärna med nacken eller bli långsam, ha fokus på formen. Ta bara några steg i samling. Variera med att låta hästen länga ut steget rejält.
- Det här jobbet gör det lättare att få hästen kvick i bakbenen.

 

B.
När det fungerar på böjt spår kan du gå över till att rida i båda gångarterna på raka spår, men håll dig något steg innanför spåret.

Syfte: 
Du själv ska bli kvickare i hjälperna och hästen ska reagera kvickare. Hästen ska arbeta med bakbenen och höja sin rygg.

Svårighetsgrad: 

Bas-Medel.

Tänk på det här: 
Ha inte för stark hand och inte heller en för klämmande skänkel. Ta många små förhållningar. Håll hästen i ramen hela tiden, mellan inner skänkel och ytterhjälperna.

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0