Galoppombyte över upphöjd bom

Bra övning!

Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen

lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen och
ger hästen rätt hjälper vid rätt tillfälle.

Text och foto: Ida Röök
  
A-tränare KG Svensson tipsar om en enkel övning för att lära hästen galoppombyte. Det är sällan något kan gå fel i den här övningen, som till stor del handlar om att repetera för att hästen ska ta in de korrekta hjälperna för bytet.
- Jag förespråkar att man börjar med den här typen av övningar tidigt i hästens utbildning. Hästen byter galopp naturligt även som föl, därför finns det ingen anledning att vänta med att ta in den här sortens övningar i hästens utbildning. Men man ska alltid se till individens utveckling innan man tar sig an något nytt, säger KG.
  
Volt tillbaka mot bommen
Hans elever får ofta göra den här övningen, som bygger på tajming från ryttarens sida.
Den upphöjda bommen placeras i ett av ridbanans hörn. Ryttaren kommer i galopp längs långsidan och på mitten av långsidan görs en volt tillbaka, i galopp. 
- Det är viktigt att galoppen varken är för stor eller för liten. Ryttaren får inte sitta och smyghålla i tygeln, men inte heller rida på för fort, säger KG. 
När man vänder upp hästen på bommen ska den vara rakriktad för att sedan ledas in i hörnpasseringen som bommen ligger i.
- Ryttarens blick och följsamhet är viktig. Ytterskänkeln touchar lätt hästens sida över bommen och innerskänkeln trappas nedåt och inåt. Ryttarens axlar ska leda vägen in i det nya varvet. Ryttaren får inte gå emot hästen i språnget, då blir det mycket svårt för den att byta galopp, säger KG.
  
Repetera många gånger
Att bommen är upphöjd på insidan innebär att hästen får lättare att byta rent med bakbenen, menar KG.
- Det blir ett naturligt byte i hörnpasseringen, väggen eller staketet bromsar hästen samtidigt som den leds in i det nya varvet.
Målet med övningen är att man så småningom ska kunna ta bort bommen och göra bytet utan den, på samma spår. 
- Ju mer du repeterar och hästen gör rätt, desto snabbare lär den sig. Men samspelet är viktigt för att det ska bli så naturligt som möjligt för hästen, säger KG.


Kommentarer
Postat av: Josephine

Får jag sno den av dig? hihi :)

Svar: Självklart! Om du skriver att du ''snor'' den från mig ! Självklart! :D
Amanda

2012-11-02 @ 13:39:46
URL: http://epichorses.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0