Evighetsbana för rytm

A-tränaren Leif Hall bjuder på en bana som får fram rytmen i hästar och ryttare. Övningen passar unghästar och mindre rutinerade. Särskilt bra är den för hästar som inte väntar på att ryttaren ska säga vart de ska.

Den här övningen är en riktig klassiker, antagligen för att den ger både häst och ryttare så mycket - och för att den inte är krånglig.
- Den är bra för oss som har blandade grupper också, för man kan variera svårighetsgraden utan att bygga om, säger A-tränaren och ridinstruktören Leif Hall. 
(Nästa gång det är hoppövning på Hippson.se får du den avancerade varianten av övningen.)
Vad är det då övningen ger? Ett ekipage som kan rida jämnare, mer rytmiskt. 
- Om man ska kunna rida rytmiskt måste hästen både bjuda och vänta. Det är det man jobbar på jättemycket - om hästen bjuder och väntar är det ganska lätt.
Övningen är särskilt bra för hästar som inte väntar på sin ryttare, eftersom de inte riktigt vet vilken väg som väntar. 
- De lär sig att vänta på sin ryttare och fråga "vart ska jag någonstans?".
  
Bygg så här: 

Bygg banan med avstånd på 22-22,5 meter inomhus. Hindren kan vara ganska låga säger Leif (som med det menar cirka 80 centimeter). Om du har ett "lättare" underlag, till exempel fibersand, kan du behöva länga lite eftersom det är mer lättgalopperat.
Det kan vara bra att använda sig av koner eller liknande för att markera vägen på kortsidan. 
- Många hästar genar, och det är vanligt till och med för rutinerade ryttare att ställa till det för sig genom att rida dåliga vägar, säger Leif.
  
Tips! Ha gärna karaktär på hindren - då tar hästen riktiga språng även om de är små. Kan vara bra att göra många repetitioner på tittiga eller spända hästar så att de slappnar av.
  
Värm upp så här: 
Börja med en enkel uppvärmning, eftersom övningen i sig är ganska tröttande. Värm upp och hoppa sedan på volt på ett enkelhinder några gånger i varje varv.
- På en volt kan man rida jämnare, man kan rida vägen i stället för att bromsa, säger Leif.
Träna på att hålla jämna, rytmiska språng och använd dig av vägen.
  
Gör så här:
När du rider banan ska det vara sex galoppsprång mellan hindren. Fokusera på rytmen. Du får gärna hålla på ett tag så att både du och hästen får upp flåset.
   
Tips! Vuxna ryttare klarar för det mesta av en "evighetsbana", men om Leif har ponnybarn brukar han ofta säga "hoppa det hindret, sedan det", och så vidare - för de kan tycka att det är lite krångligt annars.

Syfte: 
Rytm och att hästen ska vänta.
  
Svårighetsgrad: 
Bas-medel.
  
Tänk på det här: 

Det är du som ryttare som bestämmer vägen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0