Never give up

Hej på er! Idag var hovslagaren i stallet och skodde Dusty så nu är hon väl utrustad med snödulor och 4 broddar på varje, skönt! I alla fall så var mamma nere på dagen och var med när han skodde och hon passade även på att mocka och fixa allt i stallet och eftersom hon vilade så åkte inte jag ner förens typ halv 8. Mamma och jag åkte runt till blandannat Hööks, Blomsterlandet, Ikea och handlade lite alltmöjligt. Det jag köpte på Hööks kommer upp imorrn! När vi hade handlat klart åkte vi förbi stallet för att säga hej till mitt hjärta, klarar inte en dag utan henne, det går verkligen inte, mitt allt ♥ Så vi hade pusskalas och gav henne massa morötter, sen åkte vi hem igen. 

Visste ni att..

♥ Jag är 160 cm lång
Jag har ridit i 9 år 
♥ Min favoritmat är Köttfärspaj
♥ Mitt favoritämne i skolan är hemkunskap
♥ Jag är en sån person som vill ha ordning och reda hela tiden
Det var någon som ville ha någon sån här bild så, visst!

Häng med på Hubertusjakt!

Vad häftigt att se!

SISTA NOVEMBER

Det går så fruktansvärt snabbt nu asså, redan sista november.. Helt sinnessjukt egentligen! Men idag ska Dusty få vila, åker upp efter skolan och fixar allt, myser med henner och sen åker jag hem och kollar på livesändningen från globen!
världens finaste 

MY FIRST THOUGHT IN THE MORNING, IS ALWAYS YOU ♥

Hej! Idag gick jag en promenad på banan med Dusty och hade det allmänt bra! När jag gick på banan så var hon lite ofokuserad men skötte sig bra ändå, vi gick en stund i alla fall. När vi kom in igen borstade jag av henne lite och sen fick hon gå in i sin box där hon har fått ett sånt här hönät, hon förstog direkt vad hon skulle göra så det var bra! Nu har hon lite att göra på eftermiddagarna, hade en mysdag i dag!
bästa ponny♥

CHRISTMAS

576400_480327441997746_1870009474_n_large
Tumblr_me55rmwoge1rl03zro1_500_large
68046_278507892252254_209609642_n_large
Tumblr_mdov5gniqo1qjzvcco1_500_large

Svar på fråga

SVAR: Svaret är ja, Dusty får vintervila. Tänkte att hon bara ska vila i någon vecka och sen skrittas i 1-2 veckor så hon får ta det lugnt. Dock så vet jag inte när jag hon ska få det, på jullovet vill man ju rida, det är ju då man har tid, men vi får se när det blir men hon ska få det! 

29 November

Hej! Jag har ingen aning om vart jag ska rida idag, kanske blir ridbanan för lite trimm bara. Ta det lite lugnt! :)

baby you light up my world like nobody else

Hej! Idag red jag till ridhuset för ett dressyrpass. Vägen till ridhuset är inte den roligaste enligt mig och Dusty, hon kan stanna och busa lite men idag gick det väldigt bra, så då fick hon massor med beröm! Kom på att eftersom det har snöat så mycket så kommer det nog vara lite snöras men Dusty brydde sig inte alls vilket var jätteskönt! När vi kom in i ridhuset så var vi själva, Dusty var lite spänd i början men slappnade av allteftersom och blev mjuk och fin i skritten, väldigt böjbar om ni förstår vad jag menar. Försökte få henne lösgjord så jag gjorde lite svaga öppnor och slutor i både skritt och trav, i traven ville hon gärna lägga mycket i handen men jag försökte rida igenom det och det gick helt okej!
 
Satte mig ner och jobbade henne lite, gjorde någon skänkelvikning som blev helt okej. Fattade sedan galopp och galoppfattningarna blev riktigt bra! I galoppen var hon väldigt fin också, galopperade tills jag kände att hon släppte till, red på stora volten och på spåret. Hon spårade väldigt fint! Körde lite förvänd galopp men jag samlade inte så jättemycket, det gick också helt okej! Jobbade henne i traven sen, shit var fin hon var! Alert för skänkeln, kvick i bakbenen och hela hon var kvick haha! Nä men så fin var hon! Gjorde travökningar och lite sånt, sjukt fin! Travade av henne sen. Jag är jättenöjd med passet, tror Dusty också var det!
Älskade ponny, är så glad av att jag har dig ♥

ÖNSKELISTA 2012

Alla mina kompisar och alla man pratar med frågar konstant vad jag önskar mig i julklapp, jag har typ ingen aning men när jag väl började tänka så kom jag på att det var några saker ändå, dock bara väldigt dyra saker, höhö ;)
Några saker som jag är sugen på, men jag vet att jag inte kommer få allt! →
Ayr8 Leatherlool hjälm, Charles Owen
Tretorn Falsterbo
Systemkamera [Vet inte vilken än]
+ Pengar

Vad önskar ni er?

"Snack-a-ball"

Har ni hört talas om den här såkallade "Snack-a-ball"? Man ska lägga bollen i torrt, pelleterat foder och sedan får hästen leta efter maten med hjälp av att rulla på den, så fattade jag det i alla fall. Vad tycker ni, hiss eller diss?
Läs mer HÄÄÄÄR.

28 November

Hej! Idag ska jag försöka ta mig till ridhuset och rida, får se om det snöar.. Hoppas inte på det! 
söting♥
 

Dagens Ridpass, 27 November 2012 [Dusty♥]

Hej! Idag har det ju snöat sjukt mycket men jag tyckte det skulle bli jättemysigt att rida ut men det snöade lite mer än vad jag trodde.. När jag tog in Dusty skakade hon för hon var så kall så jag satte på henne massor av täcken så hon skulle bli varm igen, mitt hjärta ♥ Så jag tänkte att det är ingen idé att sätta på sadeln, vill hellre att hon håller värmen så jag red barbacka idag igen, haha! Det gick inte så bra, när jag hade skrittat upp på vägen så såg jag absolut ingenting och Dusty gick på tvären och ville inte alls ha någon snö på sig och jag kan verkligen förstå hennes beteénde för jag ville inte heller rida där, så jag skrittade hem igen och det var som att hon fick lite panik av snön för det var så mycket, men vi skrittade hem igen men eftersom jag bara hade ridit i typ 10 minuter så gick jag in på banan för att jobba henne lite i skritten, och hon var faktiskt riktigt fin! Travade några steg och hon var loss och riktigt fin faktiskt dock så var hon spänd i kroppen av all snö och var lite skraj men hon skötte sig bra ändå, hon var så himla söt i stallet sen, världens bästa ponny ♥

Dressyrfilm

Här är en film från träningarna för Charles förra helgen, hade ingen bättre låt haha! Men åh så fin hon är ♥
 

Silver-Sara i Sportspegeln

I den här filmen får ni se blandannat om Saras vardag och mycket mer roligt!
 

27 November

Hej! Idag slutar jag tidigt så jag rider ut en sväng tänkte jag, en längre tur men massor med sällskap förhoppningsvis!

Scars

Hej! Idag har det varit mycket skola men jag har ändå fått väldigt mycket gjort, skönt! Cajsa, jag och mina två andra kompisar åkte upp på stan eftersom vi hade typ 2,5 timme rast så vi åt på Jensens! Potatisen var hur god som helst men blodigt kött är inte min grej så jag åt potatis, hehe! Det känns så himla konstigt att inte åka till stallet, det är det jag vill göra.. Men vissa dagar blir det inte så, men men. Imorgon träffar jag min ängel igen, då ska vi rida ut en sväng, it's always a good time!  Ha det bra mina vänner!
 

Veckans schema

Måndag: Promenad
Tisdag: Klättra
Onsdag: Banan
Torsdag: Markarbete
Fredag: Vila
Lördag: Banan
Söndag: Ut 
[Det kan komma någon träning också, vet inte så mycket nu]

SVT:s sändningar från Globen

Hoppas jag inte är den enda som inte ska till Globen nästa vecka? Skulle så väldigt gärna vilja åka men jag åker till Scandinavium flera dagar istället, så som jag har planerat i alla fall, hehe ;) Jagska istället sitta bänkad framför  TV:n och på svtplay för att kolla så mycket som det går, man får ju passa på nu nr det är så mycket på samma gång! 
Här är TV-tiderna, taget HÄÄÄR.
Fredag 30 november

SVT Play/Mobil 16.30-17.00 - barbackahöjdhoppning och internationell tävling med islandshästar.

Lördag 1 december
SVT Play/Mobil 12.00-14.00 - sammandrag från världscupen i dressyr, Grand Prix.

SVT Play/Mobil 15.30-17.00 - matinéföreställning med bland annat riddarspel, ryttaragility och internationella shownummer.
 
Söndag 2 december
SVT 1/Play/Mobil 11.00-12.00 - direktsändning från Grand Prix-hoppning.

SVT Play/Mobil 13.00-16.00 - direktsändning från världscupen i dressyr, Grand Prix Kür.

SVT 1 15.30 (i Vinterstudion) - sammandrag från världscupen i dressyr, Grand Prix Kür.

SVT 24/Play/Mobil 20.00 - sammandrag av internationell hoppning (1,50) och världscupen i fyrspann


26 November

Hej! Idag ska vi ha öppet hus på våran skola så jag kommer vara där från ungefär halv nio på morgonen till halv sju på kvällen men med långa raster men inte så långa så jag kan åka till stallet.. så mamma tar henne, men det blir bra det med!

Dagens Ridpass, 25 November 2012 [Dusty♥]

Hej! Red barbacka på banan idag, det var så himla mysigt! Red inte så länge, 30 minuter ungefär. Red lite så hon skulle få röra sig i alla gångarter mest, hon var superfin i skritten och släppte till väldigt fort i traven och vart väldigt fin där också, galoppen kräver hon väldigt mycket ridning så det gick väl sådär, helt okej! I slutet av passet gjorde jag en halt och ställde igenom henne, hoppade av och gick med henne sen. När vi kom in i stallet så gosade vi massor och sen gjorde jag stallet!

KELLY CROSS POCKET SLIM FIT DAM KINGSLAND

Först och främst så, är det någon som vill ge mig dom här ridbyxorna? Åh vad jag tyckte om dom! Gillade den lilla färgklicken med rosa, jag tror det är lite att antingen så gillar man det eller så gillar man det inte alls, det känns lite så. Men jag tyckte dom var otroligt coola! Du hittar dom på Charlies Häst & Hund för 1 990 :-.

Tops-Alexander vann GCT

Det  var så nära, men Roffe förblir bäst för det!
Avspänt före allvaret.
Edwina Tops-Alexander hade ett nedslag i första rundan av finalen i Global Champions Tour. Men det hade Rolf-Göran Bengtsson också. Ingen av de båda toppryttarna är vidare till andra omgången och därmed är det klart att totalsegern går till Tops-Alexander. Själva finalen vanns av Katharina Offel.
Rolf vann 1,6 miljoner kronor. 
– Jag kan inte glädjas åt andraplatsen än. Det var så nära, men i dag skulle det bara inte gå, sade Rolf-Göran Bengtsson via Ridsportförbundet.

25 November

Hej på er! Idag tänkte jag att jag skulle skritta ut en sväng och rida en liten stund på banan, hon ska få ta det lite lugnt!

you only live once but if you do it right once is enough

 Hej! Just nu sitter jag i en massagestol hos min moster och kollar på film samtidigt som jag kollar runt lite på datorn, försöker skiva intressanta inlägg för en gångs skull, bloggen har varit väldigt tråkig måste jag själv få säga, inläggen har varit helt ointressanta men jag ska försöka bättra mig men det kan bli något inlägg mindre då, så ni vet! Men annars så har jag haft en bra dag! Saknar mitt hjärta men imorrn så får jag se henne igen ♥

TÄVLINGSÅRET 2012

Dethär tävlingsåret har varit ett händelserikt år, har ridit många olika program och det är så roligt att åka runt med Dusty, vi har varit på 10 tävlingar i år. På dom tio tävlingarna har det hänt mycket, vi har slått nya procentrekord, blivit besvikna för att det var 1 ynka poäng från att vinna, kunnat lasta utan problem som var ett problem förra året, nu går det som smör, vi har hoppat igenom programmen - En hel del!
 
Tänkte lägga upp ett inlägg där jag skriver om alla tävlingarna, det blir så mycket om jag har allt i samma så en tävling kommer upp i ett inlägg om ni förstår! 
 

NY DESIGN

Titta så snyggt det blev på Hööks hemsida! Tycker om när saker förnyas! 

24 November

Hej! Idag ska jag sälja fixa med Cajsa på Ica, pengarna går till våran klasskassa, höhö. Sen ska vi åka till mormor och morfar för släktkalas, ska bli supermysigt! Tyvärr så hinner vi inte åka till stallet :( Men Majas lillasyster Stina ska ta hand om henne och det gör hon så bra! Ha det bra!

You're the one, the one I've been looking for

Hej på er!
Idag red jag en sväng på banan, mest lörsörande uppgifter så hon skulle bli låg och rund i formen och hon var riktigt fin faktiskt! Avslappnad och kämpade på riktigt bra även fast hon satt fast lite i höger, hon vart fin sen i alla gångarter och var låg och fin! Travade över några bommar också, jisses vad hon tar i! Så himla fin var hon! Så jag är nöjd med idag :D 

Skillnad på fång och fångkänning?

Sånt här är faktiskt väldit bra att veta, det tycker jag i alla fall!
Hej! Vad är skillnaden mellan fångkänning och fång? Är det lämpligt att använda Back on Track på hästar med fångkänning? Vill man ha ökad blodcirkulation eller kan de göra mer skada än nytta?

  
Mvh Sofie


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
För mig är fångkänning ett lindrigt fånganfall, där symtomen inte är så kraftiga. Hästen kanske bara är lite kortare i steget och har lindrigt förstärkt digitalpuls - i stället för att vara mer tydligt stapplig och ovillig till att gå. 
  
Vid tidigt upptäckta fånganfall är rekommendationen att man ska kyla hästens hovar och ben för att sänka blodcirkulationen. Därmed tänker man att de inflammationsämnen som finns i blodet ska minska till hovarna. 
   
Det forskas mycket på fång och man vet fortfarande inte helt vad som utlöser det, men vissa sjukdomar som EMS (Ekvint metabolt syndrom), PPID (Pituitary pars intermedia dysfunction) samt för stort intag av kolhydrater kan utlösa fång. Vid EMS är hästen insulinresistent (liknar diabetes hos människa) och det är mycket viktigt att banta dessa hästar då de är överviktiga. Även om hästen inte är insulinresistent är det viktigt att hålla den i normalhull, då övervikt ökar risken för fång. 
Om du misstänker att din häst har fång rekommenderar jag att du låter en veterinär undersöka den. Det som vanligast görs vid ett fånganfall är:
  
1. Klinisk undersökning. Försök att identifiera underliggande/utlösande faktor/er.
2. Röntgenundersökning. Hovbensrotation + hovbenssänkning kan mätas och graderas, ger en indikation på prognos.
3. Smärtstillande. (Till exempel Fenylbutazon eller Finadyne.)
4. Verkning av hovar samt eventuellt gipsbandage med klack. Gipsbandaget fördelar trycket bort från tån till trakten + strålen.
5. Mjuk bädd + strikt boxvila.
6. Förändring av fodergivan. Inget kraftfoder eller betfor/melass. Hö och halm (magert hö är en fördel) ges 50:50, 1,5 procent av hästens kroppsvikt. Om hästen är överviktig uppskattas dess normala vikt och fodergivan blir då 1,5 procent av den. VIKTIGT är att hästen ej ska svältas, då fång är ett sjukdomstillstånd och ett sjukt djur måste få mat!
  
Med vänlig hälsning
Hanna Borg


23 November

Hej! Idag ska jag rida Dusty påå banan en sväng, känna igenom henne lite tänkte jag!

Stalldagen 11 November

Idag hängde mamma och min lillebror med till stallet så dom gjorde maten och jag mockade sen borstade vi och masserade henne tillsammans, det var en ren mysidag! Har inte så mycket mer att säga, ha det bra!
 
soulmate♥

Öppning för att Valegro kan förbli brittiskägd?

Hoppas verkligen att Valegro får stanna hos Charlotte, tycker dem passar så bra ihop!

Det har tidigare talats om att Valegro skulle säljas efter OS. Nu finns möjligheten att hästen kan stanna i engelsk ägo och även i fortsättningen ridas av Charlotte Dujardin.

Till en holländsk hästsajt har Carl Hester sagt att han, tillsammans med delägaren Rowena Luard, fram till januari ger engelska intressenter möjlighet att köpa in sig i deras respektive andelar för att på så sätt rädda hästen åt Dujardin.


Hästskötaren: ”Jag är alltid stolt över Minna”

Tycker sånt här är intressant, man får läsa blandannat att hästarna promeneras istället för att gå i skrittmaskin och varför + mycketmycket mer!
Hur började din hästskötarkarriär?
- Jag började med att jobba två år hos Mikaela Lind, en finsk dressyrryttare som bor i Danmark. Själv är jag nämligen också från Finland. Från Danmark flyttade jag till Minna och här arbetar jag sedan tre år tillbaka. Jag och flera andra tjejer bor på plats, i ett av Minnas gästhus i närheten av gården.
    
Vad innebär det att vara tävlingshästskötare?
- Jag är med Minna och hästarna vart de än åker. Det är mitt arbete att sköta allt som har med hästarna att göra under tävling, men även de tillhörande förberedelserna. Det gäller att ta sig tid och att lära sig hur lång tid allt faktiskt tar. Det är otroligt viktigt att inte stressa, eftersom hästarna kan känna av det. Tar man sig ordentligt med tid får man kärlek tillbaka. Jag lägger ungefär två till tre timmar på att göra i ordning exempelvis Santana inför en start. Då räknar jag in tiden för att putsa all utrustning också.
  
Hur är det att arbeta tillsammans med Minna? 
-
Det är väldigt trevligt. Hon vet vad hon vill, allt ska vara noggrant och kontrollerat. Men hon blir också glad och visar uppskattning när vi har jobbar hårt i stallet. Som ryttare är hon fantastisk, jag är alltid stolt över henne på tävling, oavsett vilket resultat det blir. Hon har verkligen talang för det hon gör. 
- Det roligaste med jobbet är att vara med på alla tävlingar, det är därför jag är här. Tyvärr kan jag inte köra lastbilen på resorna eftersom jag inte har något lastbilskörkort ännu.
  
Hur många hästar sköter du och vilken är din favorit?
- På gården finns 23 hästar och jag tar själv hand om fem av dem. Det är svårt att svara på vilken häst jag gillar bäst. Men de som tävlar mycket har jag naturligtvis lärt känna bäst och har fått en bättre relation med. Jag skulle tro att det är Santana och Larina som ligger mig varmast om hjärtat.
  
Santana är opererad och har bara ett öga. Hur funkar det i vardagen?
- Nu var det ungefär tre år sedan han opererades så han har vant sig vid det. Han är väldigt duktig, det är ingen större skillnad mot de andra hästarna. Det man förstås måste tänka på är att han inte ser dig när du leder honom på den vänstra sidan. Man får helt enkelt prata med honom lite mer, så att han vet var man är någonstans. Han har gott självförtroende och tycker ändå att han är bäst.
  
Hur ser hästarnas dagar ut?

- Alla hästar går i hage varje dag. Även hingstarna har fått stora gräshagar, med högt trästaket. Under förmiddagarna rids hästarna av Minna och av beridarna som jobbar här. Minna hinner med ungefär sju hästar på en dag. Själv rider jag inte utan gör bara iordning dem. 
- Dessutom promeneras alla hästar 20 minuter före och efter ridning. På eftermiddagarna gör vi mest stallarbete och ser till att allt är som det ska när hästarna kommer in från hagen. Vi avslutar med att fodra klockan 17, innan vi slutar vid 18.
  
Hästarna ska ha mycket skrittmotion, men får de inte gå i skrittmaskin?
- Nej, Minna tycker att det är säkrare om vi promenerar med dem. Vi som jobbar här blir med andra ord duktiga på att leda hästar. En del av hästarna skrittas inte bara i samband med ridning utan även i 30 minuter under eftermiddagen. 

22 November

Hej! Idag ska Dusty vila så jag åker upp och borstar och myser och fixar det som behövs!

Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser som starkast

Hej! Idag longerade jag Dusty en kortis, hon skötte sig så himla bra! Hon var rund och låg och jobbade kanon verkligen, avslappnad men hon var ändå alert och lyssnade bra på mig. Vet inte vad jag ska säga.. Är otroligt nöjd med mitt hjärta idag ♥

RÖSTA PÅ SILVER-SARA

Silver-Sara är ju nominerad till Jerringpriset, glöm inte att rösta på henne HÄÄÄÄÄÄÄR!

"Hästen en frukt som inte finns" har 40 000 likes på Facebook

Sjuka människor det finns..
En snabbt växande Facebook-sida visar en ny bild av hästar

Är du också misstänksam kring det där med hästar? Grattis, nu finns det en Facebook-sida just för dig. 

Hästar har länge varit kontroversiella på internet. Från den godmodiga ”snel hest” till det fruktansvärda lagbrottet ”hest mot folkgrupp” har de väckt känslor och tankar mer än kanske något annat djur. Och nu är ämnet hetare än någonsin – tack vare en anonym 19-åring från Västerås.

– Jag bedriver en sida som utger sig för att vara en organisation med forskare som har bevisat att häst är en frukt som inte finns. De har länge vetat att häst inte finns, men har nu med hjälp av vetenskapen bevisat det. Denna vetenskapliga studie är än så länge hemlighetsstämplat i väntan på att få komma ut till allmänheten.

Det berättar den unge mannen bakom Facebook-sidan "Hästar finns inte" förNyheter24. På kort tid har den samlat ihop över 40 000 fans.

– Det är kul att folk gillar sidan, säger hästavslöjaren till Nyheter24 och fortsätter: Sidan i sig är till för att sprida vetenskapen och för de som vill sätta sig in i ämnet mera.

LÄR MER HÄÄÄÄÄR.


21 November

Hej på er! Idag ska jag longera Dusty med longeringssystemet lite lugnt på banan, ska dra mig vidare till Wittvång sen för att kolla på Lotta Björe träningar!

Look at my horse, my horse is amazing

Hej! Idag vart det ett rätt svettit pass för både mig och Dusty, i början när jag skrittade och travade fram henne så hängde hon lite i munnen i vänster varv - Det kändes som jag aldrig skulle så loss henne men jag försökte och kämpade på, jag måste vara rätt ''hård'' mot henne eller ja, hård för mig i alla fall. Jag är väldigt försiktig och vill inte ta tag i henne men jag måste ställa högre krav på båda oss nu och det blev riktigt bra i slutet, så fin blev hon! Försökte böja och ställa i alla fall och det gick väl sådär så jag gjorde halt och ställde igenom henne ordentligt och travade vidare sedan. Satte mig ner och började jobba henne lite mer, gjorde någon halt, öppnor och skänkelvikningar och lite slutor, det gick helt okej - Vissa öppnor blev bra andra inte så bra, men vi är lite nybörjare på dom så vi tränar! Vissa skänkelvikningar blev också riktigt bra men vissa inte men jag är jättenöjd med dom som blev bra!
 
Men annars så var hon så sjukt fin i formen och travade i en jämn och taktmässig trav och hon var lyhörd för hjälper. Galoppen var hon ockå fin i! När hon samlade ihop sig och jobbade ordentlig så var hon riktigt fin! Galoppfattningarna blev grymt bra verkligen, vet hur jag ska göra nu. Kalasnöjd med dom! Red på långsidorna och gjorde samma sak som på Charles-träningarna, som ett enkelt byte fast man inte byter. Hon saktade av väldigt fint, nästan lite för fint så det blev tvärstopp och galoppfattningarna blev görbra, är så nöjd med min prinsessa idag, hon var superfin när jag travade av henne också, bästa ponnyn ♥

S K Y S C R A P E R

 

Rolf-Göran eller Edwina

Hejja Roffe!

Det handlar endast om Rolf-Göran Bengtsson och Edwina Tops-Alexander. Ingen annan kan bli slutsegrare när årets Global Champions Tour ska avgöras i Abu Dhabi på lördag.

Det ligger en check på 300 000 euro och väntar på slutsegraren och det väntar en riktig finalrysare. Rolf-Göran och Edwina har 196 poäng på sina sex bästa tävlingar. De tre närmast bakom har också sex tävlingar inräknade i sin respektive total och kommer inte upp till 196 även vid eventuell seger eftersom de måste räkna bort sin sämsta notering.

Om Rolf-Göran ska få mer poäng måste han komma minst tolva (=25 poäng) med Casall La Silla i Abu Dhabi. Han får då räkna bort 24 poäng, som är hans nuvarande lägsta räknade notering. Om Edwina ska få mer poäng måste hon komma minst åtta (=29 poäng) med Cevo Itot du Chateau i Abu Dhabi och får räkna bort 28 från sina nuvarande poäng.

Om varken Rolf-Göran eller Edwina får några fler poäng, eller får poäng som gör att de fortfarande är lika, vinner Edwina totalt eftersom hon har en seger som bästa resultat. Rolf-Göran har som bäst varit tvåa (tre gånger dessutom men det hjälper inte).


20 November

Tjenare! Idag ska jag rida på banan en sväng, vet inte riktigt vad jag ska göra men det får vi se! 

Dagens Ridpass, 19 November 2012 [Dusty♥]

Hej! Idag skrittade jag ut en lugn sväng på min älskade, hade sällskap av bästa Lisa och Wilma - Det var så mysigt! Vi skrittade inte så långt, det var väldigt mörkt och eftersom vi inte står i samma stall så kunde vi inte rida den vanliga vägen för då skulle jag få rida på den vägen som man rider till ridhuset, helt själv bland alla älgar så det tackade jag nej till, haha! Så vi vände efter att vi hade skrittat en sväng, Dusty skötte sig riktigt bra tycker jag, hon taggade till lite på slutet men hon är så söt när hon gör det tycker jag, hihi! Jobbade henne en lite kortis också, i en låg och rund form och hon var görfin så det var superroligt! :D 
Älskade ponnybus ♥

Veckans schema

Måndag: Skritta
Tisdag: Banan
Onsdag: Longera
Torsdag: Vila
Fredag: Banan
Lördag: Ut/Travrakan
Söndag: Markarbete, småhoppa

Jens fyra i världscupen

Jens Fredricson och Lunatic svarade för en fin dubbelnolla som höll till fjärde plats och parets hittills bästa i världscupen.
Jens Fredricson och Lunatic svarade för en strålande insats som bar till fjärde plats i söndagens världscuphoppning i Stuttgart. Rolf-Göran Bengtsson blev däremot utan poäng.

Jens Fredricson kom in som andra ryttare bland elva i omhoppningen. Han var lika felfri som i grundomgången men med många kvar var det också flera som var snabbare. Allra mest fransmannen Kevin Staut som med Silvana HDC (sto f -99 e Corland-Widor) var 0,01 sekund bättre än Marcus Ehning/Noltes Küchengirl och en drygt sekund före Jens.

För Rolf-Göran Bengtsson går det däremot fortsatt trögt i världscupen tyvärr. Han försvann från omhoppning redan när Carusso LS La Silla rev tvåans oxer och sedan blev det ytterligare två hinder i backen i en av hingstens sämsta rundor någonsin.


19 November

Hej, idag ska jag bara skritta ut en sväng med Dusty. Hon har ju gått så bra och ordentligt i två dagar nu så hon förtjänar verkligen ett lugnt pass idag!

Dressyrkurs dag 2

Tjena! Idag vad det andra dressyrkurs-dagen för Charles Jonsson, idag tyckte jag att det också gick bra, i slutet var hon sjukt fin! Idag var det lite mer tävlingsform och sånna saker, vi gjorde allt ifrån öppnor på spåret och på volt, slutor på volt i både trav och galopp. Vi galopperade även på spåret och gjorde övergångar till skritt i mitten av spåret och sen galopp igen, funkade väl sådär. Hon var mot i handen och saktade inte av riktigt som jag ville och galoppfattningarna var väl sådär - Galoppen i sej kändes inte sådär superbra men helt okej! Traven var desto bättre! I början var hon lite seg men ju mer tiden gick så blev hon mycket mer kvick med lite hjälp av Charles, då var hon riktigt fin! Kvick och fin i formen, ibland så hängde hon sig lite i munnen men då försökte jag var snabb och rätta till det fort, hon fick verkligen jobba men ack så fin hon blev! Travade av henne sen, är supernöjd med det på slutet, världens bästaste, finaste ponny ♥
åh, min fina ♥

BATES INNOVA

Jag har fått lite frågor om min dressyrsadel, vad det är för märke osv. Det är en Bates Innova som jag har! Den jag har är med stora stöd, väldigt stora stöd! Men det finns en med mindre stöd också som verkar väldigt skön den med! Det som är bra med den här sadel är att man kan byta bomvidd och att det är cair system i den. Cair-systemet menas att det är luft i kuddarna tror jag, googlade på det och då stog det det men jag har ingen aning annars, haha! Dom är väldigt dyra men eftersom man kan byta bomvidd m.m så är den värd alla pengar, så slipper man köpa en helt ny sadel om hästen skulle ändra sig, smart va? :D För ett år sen ganska exakt så ändrade sig Dusty väldigt mycket i kroppen så den här sadeln är prima på Dusty, vi är väldigt nöjda med nåran! En ny sån här sadel kostar runt 24 000 :-, begagnade ligger runt 10 000 :-. 
 
 

MAGIC BRUSCH ~ jultema

Det har visst kommit Magic Brusch i ''Christmas Edition'', tycker det är roligt att det finns i många färger! Vad tycker ni om färgerna, hiss/diss?
Film på de andra färgerna. 

HÖSTRENSNING

Ni har väl inte missat att Hööks har en höst-rensning nu på sin hemsida? Om ni har gjot det så tycker jag verkligen att ni ska kolla för det fanns många fina saker till ett pra pris, klicka HÄÄÄÄR.

Dressyrträning

Hej! Idag är det räning för Charles igen, hoppas det går lika bra som igår!

Dressyrkurs dag 1

Hej! Idag var det ju dressyrträning för Charles Jonsson, en riktigt bra tränare som jag verkligen kan rekomendera. Vi var i god tid så vi lastade ur och fixade i ordning henne. När jag red fram så lyssnade hon inte så bra för skänkeln och var allmänt seg men jag kämpade på och försökte få fram henne. Annars så tyckte jag att hon var fin ändå, avslappnad och ja men jag är ändå nöjd! När Charles kom så började vi med skritten och försökte få dom lösgjorda, vi ställde innåt/utåt och hon var helt okej fin men hon fibblade lite med bettet men det blev bättre sen! Fick sätta på sporrar faktiskt, hon var väldigt seg i början men det blev mycket bättre med sporrarna tyckte jag! Vi gjorde samma sak i traven, försökte få dom lösgjorda genom att vi ställde innåt och utåt. Vi red på fyrkanten också där vi skulle göra öppna men Dusty ville inte flytta sig haha, hon var väldigt seg för skänkeln men hon var ändå väldigt fin i traven och formen tyckte jag, hon hade lite humör ibland men det måste hon ändå få ha, haha!
I galoppen var hon väldigt fin tyckte jag, avslappnad och fin! Ville samla mer men vågade inte riktigt, svårt att förklara men vi försöker mer imorrn! Vi travade runt lite och då kändes hon riktigt riktigt fin! Hon var avslappnad och jobbade på väldigt bra, sedan när vi travade av dom så var hon väldigt fin i formen och hade en väldigt fin trav och ja, jag är väldigt nöjd med Dusty - Hon är så fin när hon släpper till och det gjorde hon verkligen på slutet! Älsklings ponny ♥
Världens f i n a s t e ♥

DUSTYS FÄRG

Jag har fått lite önskemål från vissa som vill se lite bilder på Dustys färgbyten, hennes färger skiftar väldigt mycket. På somamren är hon lite gul och på vintern lite grå, däremellan vet jag inte vad hon är för färg haha! Tänkte visa er lite bilder från alla månader så kanske ni ser någon skillnad!
Januari - Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November - December
Jättedåliga bilder på vissa, det var svårare än vad jag trodde att hitta bilder, speciellt från November till Februari. Om man kollar på bilderna så är hon mörk på våren och hösten och ljus på sommaren, men det är det som är roligt med hennes färg tycker jag, den är ju väldigt speciell, men jag tycker den är riktigt snygg om jag får säga det själv! :D Vad tror ni hon är för färg? 

Någon som blev glad?

Haha, tycker alla kollar på Lisas blogg, den är grym! http://jonssonlisaa.devote.se/
Kolla Cajsas också, grym blogg! http://jenneforscajsa.blogg.se/

Dressyrträning

Hej! Idag ska jag, Dusty och mamma åka till Lindhstallet för att träna för Charles Jonsson med klubben, ska bli riktigt kul! Ska träna på Söndag också så det ska bli riktigt kul, extra kul om Dusty håller sig fin som hon brukar vara! Vi seees
En tävling som Charles dömde

Dagens Ridpass, 16 November 2012 [Dusty♥]

Hej! Idag red jag på banan i 40 minuter ungefär, ett rätt lugnt pass. Gjorde mest halter och lite sånt hon kändes fin, ibland var det bara knas men då rättade vi till det och då blev hon fin igen! Somsagt så red jag bara lite idag för att hon skulle få röra sig kan man säga. Första galoppen var inte så bra hehe, men en galoppfattning blev bra! I alla fall så tog jag en till galopp i båda varven sen och då kändes det bättre!
Älskade ponny♥

NYTT FRÅN KINGSLAND

Tycker det var riktigt fräcka grejer dom har kommit med, var tycker ni om de? Ni hittar alla sakerna på Cheval Ridsport

Ändringar i stjärntruppen

Det ska bli riktigt spännande att se, det har väl gått lite sådär för Musse dem senaste gångerna. Han verkar ju vara mer van i sadeln så det ska verkligen bli spännande!
Musse Hasselvall, kampsportaren som har varit med flertalet gånger, har än en gång fått hoppa in i truppen. Men för att göra det hela lite svårare - Musse är numera en van ryttare - ska han hoppa i damsadel. Detsamma gäller sångerskan Caroline af Ugglas, som antagit utmaningen.
Musse Hasselvall töjer på gränserna genom att hoppa i damsadel.

Startfält Stjärnornas hoppning 2 december
Caroline af Ugglas - konstnär, sångerska och körledare, stilvinnare 2011
Mia Coldheart - sångerska, vinnare 2011
Tobias Karlsson - dansare
Sofia Wistam - programledare
Sara Varga - sångerska, låtskrivare och DJ
Rickard Olsson - programledare
Mårten Andersson - komiker
Musse Hasselvall - kampsportare


16 November

Hej! Idag ska jag rida igenom henne på banan tänkte jag ett rätt lugnt pass! 
bästa ♥

Every second is a love song

Hejsan Svejsan! När jag kom till stallet började jag med att packa alla höpåsar och göra krafften, hjälpte sedan till att hämta in alla hästarna, ställde in Dusty i boxen så hon fick äta så jag kom på att jag kunde mocka när hon stog där inne, hon är ju snäll så det funkade superbra! Sen gjorde jag rent lite skydd och lite andra småsaker :) Tog ut Dusty på gången sen och spolade av henne, borstade och masserade henne, tror hon tyckte det var riktigt mysigt för det tyckte jag! Tog en promenad sen, fick sypermysigt sällskap av Lisa också så vi gick en sväng och snackade lite, riktigt roligt! :D 
världens finaste ponny ♥

Film från Lollo träingen

Glömde att jag hade en film från träningen i fredags, visst är hon fin? :D 
 

Kyltips

Tycker det är bra att Hippson lägger upp lite sånt här ibland, det är riktigt bra att veta som hästägare!

Hej!

Som vi förstått upplever många ryttare en förvirring kring när man ska värma och när man ska kyla hästens ben. För att sammanfatta kan man säga såhär. Det finns en rad olika produkter som marknadsförs och ska vara "bra" för hästens ben. Allifrån speciella liniment och salvor till specialbandage för värme och kyla. Som grundprincip vill man kyla efter träning och vid akut skada. När man kyler så skapas en vasokonstriktion. Kärlen drar ihop sig. Blodfödet minskar och inflammatoriska celler och vätska hindras till att samlas på platsen. En tid efter kan man värma för att öka cirkulationen igen. När man värmer så dilaterar kärlen och mer blod kommer till platsen. Det är precis detta som händer vid en inflammation, därför vill vi motverka detta precis i anslutning till träning och vid akut skada.

När man väl går till botten med det hela så är alla ändå ute efter en sak, nämligen en kylande effekt för att hämma överhettning och inflammation, samt en värmande effekt för att främja cirkulationen och hindra att hästen blir tjock och stasad i sina ben. På veterinärkongressen så kom en av kirurgerna in på just kylning under en av hans föreläsningar. Det som i slutändan verkar fungera alldra bäst är vattenslangen. Är ni chockade? Den billigaste av alla?

Kallt kranvatten i 20 min har bra effekt, helst  inte längre eftersom man isåfall kan riskera köldskada och omvänd effekt. Vill man upprepa behandlingen, t.ex. vid en akut skada så kan man kyla 20 min var 4:e h, t.ex. på fånghästar eller hästar med akut senskada. Nedan kommer ett tips på hur man kan fästa slangen om man t.ex. vill mocka eller göra något annat i stallet medan hästen får benet kylt. För att fästa slangen högre upp så kan man ta en spänngjord runt magen och dra slangen genom den så att slangen hela tiden är uppe i luften och hästen inte riskerar att trampa på den eller trassla in sig. På bilden ses en häst i stallet som kyls från kotan och ner efter träning.

 

 


15 November

Hej! Idag ska jag ta en PW eller kanske till och med springa till stallet tänkte jag, Dusty ska få sig en kort promenad tänkte jag, myspys idag ♥

The luckiest girl on the planet

Hej på er! Idag red jag på banan, skrittade fram henne som vanligt och började jobba henne sedan. Hon var väldigt mjuk och rörlig eller hur man ska förklara det. Gjorde lite volter och skänkelvikningar för att mjuk upp henne, ställde och böjde lite också, superfin var hon! Började trava när det kändes bra och då kom det där i högersidan, det är som att hon nästan sitter fast men jag red försökte rida igenom henne så gott som det gick, ibland var hon riktigt fin och då släppte allt men sen kom det tillbaka så det kom och gick lite så jag travade runt och väntade på henne, tillslut så släppte hon, sjukt fin blev hon då!
 
Skrittade några steg och travade igång henne sen igen och då satte jag mig ner, hade en kort trav på henne men jag ska börja med det nu och sedan när hon känns fin och jag har allt i ordning så ska jag öka på traven lite i alla fall så var hon väldigt fin! Gjorde lite serpentiner och skänkelvikningar, mjuk och väldigt fin var hon! Fattade galopp sen, jobbade mest på fyrkanspåret och på en 20m volt så hon skulle få galoppera av sig fast jag satt ner efter några varv så kände man att hon slappnade av mer och mer så när det kändes som bäst saktade jag av till trav och fattade ny galopp i andra varvet, galoppfattningen blev sååå bra! Hon var superfin i galoppen! Travade av henne sedan och då var hon loss, duktiga ponnybus ♥
Lång text idag igen, hihi!

Ridsport på TV

På söndag är det dags igen, den 18/11 kl 16.55 så får ni slå på TV:n på SVT1.

Bloggtips..[http://ponifighters.blogg.se/]

En bra nystartad blogg som jag tänkte tipsa idag är http://ponifighters.blogg.se/en riktigt bra blogg måste jag säga, dom har mycket nyheter och lite skvaller, riktigt roligt måste jag säga! En fin design, tjejerna har fina hästar! En bra blogg!

14 November

Tjena! Idag tänkte jag rida på banan, rida igenom henne ordentligt och försöka få igenom henne. Lägger ev fram några bommar och travar över, vi får se :) 
världens finaste ponny ♥

Luckiest Girl

Hej på er! Idag red jag ut med Cassandra, det var riktigt mysigt! I början av ridturen skötte sig Dusty exemplariskt, på den vägen som jag kallar den vanliga vägen, haha. Vi red den vanliga vägen och fortsatte till travrakan och travade där. Innan vi kom till travrakan så jobbade jag henne lite kravlöst, pratade med Cassandra samtidigt så det var lite avancerat att vara koncentrerad på arbetet och prata men i alla fall så var hon fin! Förresten så fick jag låna ett träns av Cassandra, ett träns med remontnosgrimma. Har glömt att säga det men veterinären var ute i stallet för ett tag sen och hon tyckte jag skulle testa det så jag fick låna ett av Cassandra, så snällt! I alla fall så var hon fin, lätt och mjuk! När vi närmade oss travrakan så ville Dusty hellre gå hem så hon stannade och ville inte gå, busen, men vi fick fram hästarna sen och travade på travrakan, två längor!
 
Det gick inte alls så bra haha, fast jag hade inte förväntat mig att det skulle gå bra för det var massa rådjur på fälten och sen är det skog så jag förväntade mig inte så mycket av henne. Hon brukar var spänd och rätt okoncentrerad där men i alla fall en liten bit på slutet så var hon jättefin! Så hon skötte sig jättebra också :D I Wittvångs alé jobbade jag henne lite också och då började hon även att småtrava lite och då kändes hon faktiskt väldigt fin! Sen skrittade vi hem, för skojs skull så skulle jag jobba henne bara en kortis, kanonfin var hon! Så hon skötte sig bra, min älskade pluttponny ♥
Det blev en lång text, hehe. Var ju tvungen att förklara lite saker men creed till er som läser!

Veckans schema

Måndag: Banan + Ut
Tisdag: Ut
Onsdag: Markarbete
Torsdag: Promenad
Fredag: Banan + Ut
Lördag: Charles Jonsson dressyrkurs med klubben
Söndag: Charles Jonsson dressyrkurs med klubben

Ridövning: Bära sig själv – i ramen

Sånna här övningar älskar jag, basövningar!
En stadig ram ger en kvickare häst. Och du själv tvingas bli kvickare för att veckans dressyrövning ska fungera. Enkla vägar präglar övningen, som dock inte är helt simpel att rida. Belöningen: En självbärig häst.

Tipstack till: Martin Ågevall
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Fokus i veckans övning ligger på att få hästen att korta och länga steget. Den ska ta mer vikt på bakbenen och trampa mer in under tyngdpunkten. 
- Om man behåller takten och energin i traven är det lättare att få hästen självbärig. Hästen ska inte bli långsam och får inte spjärna. Ta bara några steg i mer samling, och variera genom att låta den länga ut rejält, säger beridaren Martin Ågevall.
Hans råd är att hela tiden ha fokus på formen, hästen ska gå i ramen. Men det betyder inte att ryttaren får bli "klämmig" i sin ridning, eller för hård i handen.
- Hästen ska släppa i muskulaturen från manken, söka halsen framåt och komma upp med ryggen. Det sitter ett fiberband i nacken som löper i halsen och över ryggen till ländkotorna. Att komma upp med ryggen är egentligen att nackbandet spänns. När hästen blir lång och låg spänns bandet och då kommer ryggen upp, berättar Martin.
En häst som drar ihop nacken sträcker inte ut ryggen. Och då kommer du inte åt hästens bakben, där motorn sitter.
- Man vill ha hästen rund och lång i halsen, den ska hela tiden söka stöd på bettet. Det får inte vara så att ryttaren GER stödet med handen. Då är man illa ute och hästen har inte en chans att sätta under sig med bakbenen. Som ryttare vill man ha hästens bakdel inunder sig och framdelen framför sig, som en uppförsbacke.

  
Gör så här: 
Börja gärna med att testa Martin Ågevalls förra övning, som du hittar här.

 

A.
Rid på böjda spår, till exempel på de stora volterna (20-metersvolter - men något steg innanför). Håll hästen i ramen. Börja i trav. Ta tillbaka, driv fram, och precis innan du bryter av, rid på lite fram. 
- Behåll takt och energi i traven men ändra på steglängden, då är det lättare att få hästen självbärig, säger Martin.
Gå över i galopp. Samla, ta tillbaka, tänk framåt. 
- A och O när man samlar är att hästen vill framåt, även när man tar tillbaka den. Hästen ska inte spjärna med nacken eller bli långsam, ha fokus på formen. Ta bara några steg i samling. Variera med att låta hästen länga ut steget rejält.
- Det här jobbet gör det lättare att få hästen kvick i bakbenen.

 

B.
När det fungerar på böjt spår kan du gå över till att rida i båda gångarterna på raka spår, men håll dig något steg innanför spåret.

Syfte: 
Du själv ska bli kvickare i hjälperna och hästen ska reagera kvickare. Hästen ska arbeta med bakbenen och höja sin rygg.

Svårighetsgrad: 

Bas-Medel.

Tänk på det här: 
Ha inte för stark hand och inte heller en för klämmande skänkel. Ta många små förhållningar. Håll hästen i ramen hela tiden, mellan inner skänkel och ytterhjälperna.

 



Planeringseftermiddag

Tja! Idag har våran skola planeringseftermiddag och det menas med att alla lärare sa sitta och planera massa saker så vi har bara två lektioner imorgon och slutar halv 12, hur skönt? I alla fall så åker jag upp till stallet direkt och rider till travrakan tänkte jag, ska kolla om det går att trava på den eller till och med galoppera, vi ska ha roligt!

Dagens Ridpass, 12 November 2012 [Dusty♥]

Hejsan  Svejsan! Idag gick det helt okej när jag red, red fram som jag brukar och det krånglade lite i höger varv. Jag red inte alls bra idag så jag tar åt mig allt, mitt fel! I alla fall så var hon fin emellanåt! I galoppen så är hon inte riktigt igång än, hon tappade ju en sko så jag har tagit det väldigt lugnt med att ''sätta igång'' henne så kräver inte lika mycket nu. Men jag tänkte samla snäppet mer nu men hon var väldigt pigg så det gick väl sådär, sen blev hon så väldigt stark och jag hade  typ kramp i min arm = inte alls bra så ja, det såg nog värre ut än vad det var, jag försökte att göra som jag brukar men idag funkade inte det, haha! Tanken idag var att jag skulle träna på galoppfattningar, men det är så fruktansvärt svårt att veta om hon går ur formen när jag sitter på men jag gjorde några galoppfattningar. Det går inte att göra många galoppfattningar på henne, hon blir så himla stressad :/ Jag vet inte varför men jag tror ju mer galoppfattningar jag gör på ett ridpass ju mer kommer hon förstå att det är det som gäller, för galoppfattningarna måste ju bara sitta som smör! Men man har dåliga dagar också, så är det :) 
Bästaa ponnyn ♥

Markarbeta som Rolf-Göran Bengtsson

I den här texten får ni läsa om lite allt möjligt men det var en bra text med många bra tips i!
De ser så enkla och säkra ut, de näst intill perfekta rundorna som ger oss gåshud framför tv:n. Men bakom den bländande hoppningen ligger ett otroligt noggrant grundarbete, där inget lämnas åt slumpen. Uppslutningen var stor när Rolf-Göran Bengtsson kom till Strömsholm för att dela med sig av det system och den träningsfilosofi som har lagt grunden till framgångarna. 

Text: Marie Ryman 
Foto: Nina Björk

  
Drygt 200 tränare och ridlärare närvarade på ett fullbokat seminarium under dagen, och kvällens clinic drog även den fullt hus med nästan 900 personer på läktaren. Under kvällen fick publiken se sju hästar i olika åldrar och utbildningsnivåer - från fyraåringar till vuxna hästar på svårklass-nivå. 
Clinicen inleddes med att Rolf-Göran red den godkända hingsten Contant Q, som ägs av Nils-Gunnar Hansson och till vardags rids av Arnold Assarsson. Från hästryggen började han sedan, steg för steg, beskriva systemet för sin ridning. 
Under uppvärmningen fokuserar Rolf-Göran på grunderna. Hästen ska gå fram för skänkeln och effekten av de förhållande hjälperna kontrolleras. Med små tempoväxlingar stämmer han av att hästen reagerar för lätta hjälper. Han poängterar att det är viktigt att kunna göra detta så mycket som möjligt för sits och skänkel, för att få en smidig kommunikation med hästen. 
- Det är det här det handlar om mellan hindren, att kontrollera steglängden utan att behöva kämpa. Då kan hästen koncentrera sig mer på hindret som kommer framför den än på ryttaren, säger han. 
  
Rid på yttertygeln

Att hästen spårar är en viktig del i markarbetet för att lyckas i hoppningen. 
- När vi minskar tempot ska hästen samla sig rakt, trampa under sig och inte åt sidan. Om den inte kan sätta sig tillbaka med bakbenen under sig i hoppningen blir det svårt att göra plats på korta distanser och att kunna ta av i tid, säger Rolf-Göran. 
För att ryttaren inte ska lura sig själv tipsar han om att rida på raka linjer innanför spåret.
I markarbetet vill Rolf-Göran också känna att hästen tar ut steget och kan länga ut sin överlinje fram till ett jämnt stöd på bettet. Han uppmanar ryttare att rida fram till ett tydligt stöd på ytter tygel, som är stöttepelaren i ridningen. Innertygeln fungerar som vägvisare och används till att ställa hästen till voltspåret, men det är på yttertygel som ridningen sker. Skänkeln vill han ha intill hästens sidor, även på hetare hästar. 
- De måste tillåta att skänkeln ligger intill, och att vi finns där. Det ger också en viss trygghet för hästarna, säger Rolf-Göran. 
Han påpekar att på en häst med mycket temperament blir inverkan med sitsen ännu viktigare, även om det egentligen gäller alla hästar. 
- I ridningen får man aldrig fastna i en förhållning eller dra i tygeln, utan måste vara noga med eftergifterna. 
Han förklarar också hur genomsläppligheten i markarbetet återspeglas i hoppningen. 
- När man kommer till ett hinder vill man att ryggen blir rund och kommer upp när ryttaren ger efter på tygeln. Därför är det viktigt att jobba på detta i markarbetet. 
För att bjuda in hästen till att söka stöd på bettet vill Rolf-Göran inte ha för skarpa bett, eftersom man då riskerar att den undviker kontakten och går bakom hand. 
- Ta tag i problemet i stället för att lösa det med skarpare betsling, uppmanar han. 
För hästar som undviker bettet, ett inte helt ovanligt problem, rekommenderar han att byta till ett tjockare tränsbett. Under dagen dök även frågan om graman upp, vilket Rolf-Göran normalt sett inte ser någon anledning alls att använda.
  
Enkla övningar är bra till mycket
Under uppvärmning och framhoppning använde sig Rolf-Göran av enkla övningar för att kontrollera olika detaljer. En av dessa var två bommar på böjt spår, med ett galoppsprång emellan. Övningen tränar ryttarens öga - men är också ett enkelt sätt att stämma av galoppsprångens längd, eftergiften i innersidan och inte minst yttertygelns verkan, som är en förutsättning för att kunna kontrollera voltspåret. Återigen är Rolf-Göran noggrann med att ryttaren inte får fastna i innertygeln. 
- Om man låser upp hästen på innertygeln blockerar man vägen framåt för den.
Han menar att detta är extra viktigt när du lämnar en långsida. Har du inte hästen på yttertygeln då är det lätt att ytterbogen vandrar iväg.
När Rolf-Göran börjar hoppa fram sker det i ett lugnt och jämnt tempo med fokus på bibehållen balans hela vägen fram. Ryttarens uppgift är att förbereda språnget så bra som möjligt, men det sista jobbet med hindret och själva språnget måste hästen sköta själv. 
Som framhoppning med Contant Q använder han sig av en form av gymnastikövning, med en femmetersbom innan en oxer och en landningsbom efteråt. Rolf-Göran poängterar dock att man inte bör använda bommen efter hindret för tidigt med unga hästar eller gröna ryttare. 
Övningen tvingar hästen att fokusera, samt är bra för ryttaren som tvingas hitta en bra avsprångspunkt och inte rida iväg för tidigt. Rolf-Göran är även noggrann med ridningen omedelbart efter hindret. 
- Kortsidorna på de stora banorna går väldigt, väldigt snabbt och hästen måste kvickt vara i balans och i ordning efter hindret, berättar han.
  
Grunderna viktiga hela vägen
Liknande övningar återkom för ekipage på alla nivåer. Genom simpla serier kontrolleras att det förberedande markarbetet också fungerar på hinder; att ryttaren kan bestämma linjen, hålla hästen rak, hitta en bra distans med bibehållen rytm, samt hålla sin position. 
- Man kan kolla mycket utan att göra en svår övning eller hoppa höga hinder, förklarar Rolf-Göran. 
När ryttarna sedan hoppar bana är det precis samma grundprinciper som gäller. Ett jämnt tempo, jämn kontakt, och full kontroll på hela hästen och på dess balans genom banan. Eventuella svårigheter i banorna kan alltid relateras till grunderna - en ytterbog som föll ut i svängen till hindret, bristande balans i hästen i anridningen, eller en missgynnande position hos ryttaren. 
Principerna är enkla, men att det krävs enorm disciplin från ryttarens sida råder det ingen tvekan om. Det är grundridningen allt handlar om och filosofin är att inte krångla till något i onödan. 
- Man kan komma långt på normal ridning, säger Rolf-Göran Bengtsson. 
Något han själv är ett levande bevis på.


Pallplats för Baryard

Vilken revange för Malin från förra helgen, härligt!

Tornesch är tillbaka med besked efter den lättare senskada som stoppade hingsten från sommarens OS-start.

Malin Baryard Johnsson har visat en Tornesch i storform i två felfria rundor under eftermiddagens världscuphoppningar i italienska Verona. Ekipaget slutade trea efter en spännande omhoppning.

Tornesch visade stor entusiasm över uppgiften och hoppade med stor spänst. Hingsten var inte i närheten av ett hinder och gick i mål som den fjärde felfria i grundomgången. Därmed är han och Malin Baryard Johnsson klara för omhoppning. 

För Henrik von Eckermann blev det två nedslag då Allerdings spände till och inte riktigt fick ordning på sin stora kropp. 


12 November

Hej! Idag ska jag rida på banan lite, rida igenom henne lite bara och skritta ut en sväng tänkte jag!

Shine bright like a diamond

Heeej! Idag red jag på banan en sväng, la fram några bommar också. Ridpasset gick grymt bra tycker jag! Hon var så himla mjuk och lyssnade på mig, hon var pigg och frammåt - positiv till arbetet! Travade fram henne som vanligt ökade och minskade lite, satte mig ner och jobbade henne. Gjorde lite skänkelvikningar och andra krumelurer ;) Skänkelvikningarna blev förvånadsvärt riktigt bra faktiskt, blev förvånad för hon hade kvar samma energi och dom flöt på riktigt bra. Fattade galopp sen, hade lite svårt att komma ner i sadeln när jag skulle jobba henne men hon var ändå fin! Galoppfattningarna blev också väldigt bra så jag är väldigt nöjd! Som avslut så travade jag över tre bommar som jag hade lagt fram, hon lyfte så fint på fötterna - Bästa ponnyn ♥
 

WE♥IT



 

RGB på pallen i 1,60-klass

Heja Roffe!

Rolf-Göran Bengtsson och Carusso LS La Silla dubbelnollade 1,60-hoppning förra veckan i franska Lyon och slutade trea.

Rolf-Göran Bengtsson hade förmånen att gå ut sist i det tolv ryttare starka startfältet. Med fem dubbelnollor före sig i protokollet gick han för att vinna i omhoppningen. 

- Det var en distans som alla andra ridit på sju galoppsprång och jag satsade på sex språng. Det höll inte riktigt utan jag fick ta tillbaka så det blev sju språng och jag tappade lite fart, säger Rolf-Göran Bengtsson till Svenska Ridsportförbundet. 

Men den felfria rundan räckte ändå till en tredjeplats som gav 15 000 euro, ungefär 120 000 svenska kronor. Vann gjorde hemmanationens Roger Yves Bost.

Det femstjärniga meetinget i Lyon fortsätter i dag med bland annat världscuphoppningar. Där rider den svenska världsettan Casall. 


11 November

Halloj! Idag tänkte jag rida på banan lite, om det inte regnar så ska jag lägga fram några bommar som hon ska få trava över eller så tar jag inte fram några bommar utan tränar på galoppfattningar. Det beror på men vi får se hur det blir! 
sötnos ♥

Dear best friend, please stay in my life forever because you´re one of the best things to ever happen to me ♥

Hejsan! Idag klättrade jag tillsammans med Maja och Erica, det gick väldigt bra tycker jag! Dusty var väldigt lugn och så som jag vill ha henne! Vi klättrade i olika backar, först den som inte var så brant och sen lite brantade och en gång i de brantaste backen. Vissa gånger jag har klättrat själv så har hon blivit väldigt stressad men nu dom två senaste gångerna så har hon skött sig exemplariskt! Det var någon gång som hon ville äta men det är mycket mycket bättre nu och någon gång som hon galopperade till för hon ville upp i backen men jag är så nöjd ändå! När vi skrittade hem så jobbade jag henne lite i skritten, precis i början så var hon sådär när jag la på skänkeln så ille hon trava men sen flyttade jag fram min ytterhand och då blev hon helt grymt fin och la ett jättefint och jämt stöd på bettet, så jag är mer än nöjd!
fina fina ponnyn ♥

Every teardrop is a waterfall

Åh, kan inte sluta lyssna på den här låten. Den är så sjukt grym! Så sjönt flow i den!
 

Hoppa smått för att vänja hästen vid titthinder

Om eran häst är lite tveksam på hinder eller något sånt så tycker jag verkligen att ni ska läsa den här texten. Det står bra formulerat, man förstog väldigt bra!
Hej! Jag undrar hur man ska gå tillväga för att vänja en häst som är tittig vid "läskiga hinder"? 
Mvh Emilia

Anita Sandes svar:

 
Hej!
   
Först måste du börja med att träna på helt vanliga hinder, så att det fungerar bra. Hästen får inte bromsa framför hindret, den får inte tveka någon gång, utan ska hålla en jämn rytm hela vägen fram till hindret. Du som ryttare ska inte behöva lägga till skänkeln precis före hindret för att få hästen att hoppa. 
  
När hästen hoppar alla hinder på ett bra sätt kan du börja med tittiga hinder. Men det är viktigt att en tittig häst är känslig för skänkeln och att den reagerar snabbt när du gasar med skänkeln. Sätt fram grejer under hindren som hästen kan tänkas titta på, det viktigaste är att hindren är så låga att ni kan komma över oavsett om hästen stannar framför. Hästen får ALDRIG stanna framför ett hinder och tillåtas gå vid sidan, därför är det viktigt att hindren är låga i början. 
  
Ändra på de tittiga sakerna hela tiden så att hästen vänjer sig vid allt och att den så småningom slutar titta. Om jag har en tittig häst hoppar jag mycket periodvis. Kanske tio små hopp varje dag, ibland fler, men när hästen fungerar bra och gör det lätt måste du sluta medan den är positivt inställd och har ork kvar. När hästen blir bättre ger jag den en paus från hoppning i två till tre dagar, och sedan hoppar jag den igen under fem till sex dagar, kanske tio språng om dagen. 
   
Kom ihåg att hindren måste vara låga så att hästen inte slår sig på dem. Om du dessutom inte kan följa hästen över hindret för att det är för högt kan hästen bli ännu mer rädd för att hoppa tittiga hinder. Så träna på tills hästen litar på dig och på hindret. Det kan ta väldigt lång tid och många hästar slutar aldrig att titta, det har helt enkelt satt sig för djupt i hästen. 
Som sagt, hindren måste vara små i början så att ni alltid kommer över. När hästen slutar bromsa framför hindren kan du höja upp dem, men det tar tid och är inte gjort på en månad.
  
Lycka till!
/Anita

10 November

Hej på er! Idag hade jag tänkt att klättra lite i klätterbackarna, ta det lite lugnt bara!

Dressyrträningen

Hej på er! Tränade somsagt idag och det gick faktiskt väldigt bra! Det var ju en ny tränare, Lollo. Hon var riktigt bra, lugn och tog sig tid till arbetet om man säger, så om det blev fel eller något som man kunde rätta till så gjorde man om det några gånger tills det var bra, gillade det! I alla fall så kändes Dusty väldigt fin när jag red fram, hon var frammåt och avslappnad. När jag började rida för Lollo så ''visade jag upp'' alla gångarter och sedan satte hon oss i lite mer arbete. Det var såklart lite annorlunda med ny tränare och jag har inte tränat på ett bra tag men nu tar vi tag i det! I alla fall så började vi lite med min sits, att jag skulle sitta rakare, inte sträcka på mig utan rakare om ni förstår, det blev en väldig skillnad faktiskt!
 
Sen kan jag sitta med min högra yttertygel, alltså i vänster varv hamnar lite bakom min innertygel så det fick vi också reda på också. När vi travade så försökte vi få fram henne väldigt mycket så hon skulle komma igenom i traven. Sen blev hon sååå fin! Det var samma sak i galoppen, så sjukligt fin var hon! Vi har inte galopperat så jättemycket på sistonde men hon var riktigt riktigt fin! Vi gjorde lite skänkelvikningar och sånt. Travade av henne sen, grymt nöjd med träningen! 
älskade ponny ♥

Isak Danielsson

En av min favoriter i xFactor är Isak, hans röst är så annorlunda men ändå bra! Dom här korta filmsnuttarna som han har lagt upp på youtube är bara så bra, är det någon mer än jag som hejar på Isak? ^^
 
 

Silvermedaljörerna till Idrottsgalan 2013

Våra två OS-silvermedaljörer är båda nominerade till Svenska Idrottsgalan 2013!
Utmärkelsen "Årets kvinnliga idrottare" står mellan Sara Algotsson Osholt, Anna-Carin Ahlquist (Bordtennis), Lisa Nordén (Triathlon) och Lotta Schelin (Fotboll). i "Årets manliga idrottare" brottas Rolf-Göran Bengtsson med Håkan Dahlby (Skytte), Zlatan Ibrahimovic (Fotboll) och André Myhrer (Alpint). 
Den 14 januari håller vi tummarna hårt! Riktigt hårt.

Lollo träning

Tjena! Idag så är det dressyrträning, men inte för Erika. Ska träna för Lollo Åhman, ska bli riktigt kul! Så vi får se hur det går, hoppas på något bra :D

Live, Love, Laugh

Hej på er! Idag slutade jag skolan 14.50 så jag skyndade mig hem, bytte om snabbt som attan och käkade lite. Sen cyklade jag till stallet, jag red ju ut idag så jag var lite snabb idag så det inte skulle hinna bli mörkt. Jag är inte bra på att vara snabb, men idag var jag det! I alla fall så skrittade jag ut en sväng, red bara en bit på den vangliga vägen. Travade en bit också, hon var faktiskt väldigt fin, hon var pigg och frammåt! Skrittade hem sen, eller ja, försökte i alla fall. Dusty körde på att takta hem idag, hihi! Försökte lugna henne men jag lyckades inte så jättebra ;) Red in på banan för att galoppera lite, det finns inte så många vägar där man kan galoppera förutom travrakan så jag red in på banan. Travade henne lite innan och galopperade och sen lite trav igen, hon var sjukt fin verkligen! Balans och riktigt riktigt fin i formen. Är supernöjd :D 
Bästa ponnyn, du gör mig så glad ♥

M A R C H I N G I N T H E N A M E O F L O V E

Åh vad jag älskar dig, älskade ponny ♥

Minna och Santanas bästa - årstopp för Kittel och Scandic

Dem bara levererar, hela tiden!

Minna Telde och Santana 1111 gjorde i fredagens världscupdressyr GPKür sitt hittills bästa resultat i en ännu mycket kort karriär på Grand Prix-nivå. Lite senare svarade Patrik Kittel och Watermill Scandic H.B.C för sitt årsbästa.

Som sjunde ryttare av 15 startande i Lyon samlade Minna och den 11-årige Sandro Hiit-sonen Santana ihop till 76,36 poäng i küren som är nytt rekord för ekipaget. Med det gick paret upp i ledning och är kvar där när det återstår sex ekipage. Vid säsongens världscuppremiär i Odense hade Minnas fredagsresultat gett sjunde plats.

Patrik Kittel och Watermill Scandic H.B.C var näst sist in på banan. Efter en snygg uppvisning på 81,025 procent, visade Patrik hur nöjd han var och vinkade  till publiken. Med Adelinde Cornelissen i klassen räckte så klart Patriks resultat inte till seger. Den tog holländskan hand om, precis som i premiären, med Jerich Parzival (val f -97 e Jazz-Ulft) på 89,375 procent.

Patrik blev fyra och Minna slutade på sjätte plats.


8 November

Hejsan! Idag ska jag rida ut en sväng tänkte jag, rider nog först så det är ljust ute och sen mockade jag och grejar! Blir nog en bra torsdag men världens bästa sällskap ♥
världens bästa 

my other half

i♥u

Rolf-Göran inte längre världsetta

Rolf-Göran får ta nya tag och klättra upp till första platsen igen, men just nu ägs den av Steve Guerdat.

 

 

1. Steve Guerdat (SUI) - 2525 points
2. Nick Skelton (GBR) - 2403 
3. Christian Ahlmann (GER) - 2400 
4. Rolf-Göran Bengtsson (SWE) - 2378 
5. Pius Schwizer (SUI) - 2358 
6. Kevin Staut (FRA) - 2270 
7. Marcus Ehning (GER) - 2223 
8. Edwina Tops-Alexander (AUS) - 2098 
9. Marco Kutscher (GER) - 2055 
10. Elizabeth Madden (USA) - 2041


VILA I FRID HICKSTEAD

Det är så fruktansvärt med det som hände Hickstead. La ju upp ett inlägg igår och här är även en hyllningsfilm som jag tycker ni ska kolla på!
 

7 November

Hej! Idag ska Dusty vila, kommer borsta och greja med henne, mysdag ♥

Let's go crazy, crazy, crazy until we see the sun

Halloj! Idag red jag på banan en sväng, Dusty hade fått ett litet sår på bakbenet som hon hade fått i hagen, tycker så synd om henne.. :/ Men i alla fall, när jag red så kändes hon lite konstig när vi gick. Det var i det benet såret var, det var absolut inte stort så hon kunde inte ha fått ont av det. Travade lite och det kändes lite konstigt men Cassandra var på banan så hon kollade och sa att hon bara såg lite stel ut bara, annars så var det inget! Hon tyckte jag skulle skritta på henne, det är ju bara bra och trava om det kändes bra. Så jag skrittade fram henne och började jobba henne efter en stund. Hon kändes riktigt fin faktiskt, i början hade jag en liten dålig känsla, det kändes som att jag inte red med sätet så mycket som jag brukar men sen blev det mycket bättre då var hon superfin! Gjorde lite öppnor, halter, skänkelvikningar och lite sånt. Vissa skänkelvikningar blev inte bra haha, men vissa blev bra! Det är jag som ska krångla till det så för oss xD Hon vart lite stissig ett tag men försvann lika snabbt som det kom ;) Så jag skrittade runt lite och kände för att trava. Åh, så himla fin var hon! Hon travade på riktigt bra, bra balans och ja, hon var superfin helt enkelt, ville inte sluta trava höhö! Satte mig ner också, det var som att sitta på himmelriket, så himlans fin var hon, min ängel ♥

Förlängd tidsfrist för Silver-Sara

Det här är helt fantastiskt ju!

Sara Algotsson Ostholt får ytterligare en vecka på sig att skaffa fram pengarna till Mrs Medicott. På fredagens kväll hade Facebook-insamlingen gett 603 800 kronor.

Vad det är som har fått ägaren till det 8-åriga stoet att ändra sig är oklart, men efter det möte som Sara Algotsson Ostholt hade med ägaren i tisdags har hon fått ytterligare en vecka på sig att skaffa fram de närmare 900 000 kronor som behövs för att säkra hästen.

Det tidigare beskedet var att stoet skulle hämtas i måndags, men efter den massiva insamlingskampanj som startade i slutet på förra veckan gick ägaren med på ett nytt möte. På fredagens kväll hade gruppen samlat in 603 800 kronor. Nu har gruppen nästan 52 000 medlemmar. Sedan gruppen startade har också några större finansiärer visat intresse. 


Kittel på jakt efter ny tränare

Alltid roligt med lite nyheter ;) 

Patrik Kittel, som under flera år tränat för Sjef Janssen, avslutar nu samarbetet med holländaren och letar efter en ny tränare.

Patrik Kittel skriver på sin hemsida att han på grund av allt fler egna uppdrag beslutat sig för att byta tränare. Kittel är stationerad i tyska Nottuln, Janssen cirka 20 mil därifrån i holländska Erp.
Janssen vill även dra ner på antalet elever och ägna mer tid åt familjen, och de två har därför gemensamt beslutat att avbryta samarbetet.

Kittel letar efter en ny tränare, men fram till dess att han hittar någon tar han hjälp av hustrun Lyndal Oatley, även hon dressyrryttare.


VILA I FRID HICKSTEAD

Idag är det ett år sedan Hickstead avled inne på banan, så himla tragiskt. En häst, en legend en mästare! Vila i frid  Hickstead ♥
Eric Lamaze Eric Lamaze of Canada and Hickstead jump a fence during the Individual Jumping Final - Round B held at the Hong Kong Olympic Equestrian Venue in Sha Tin during day 13 of the Beijing 2008 Olympic Games on August 21, 2008 in Hong Kong, China. The pair later went on to win the Gold Medal.

6 November

Tjinixen! Idag ska jag rida på banan en sväng, mer får ni veta ikväll! Ciao

Dagens Ridpass, 5 November 2012 [Dusty♥]

Tjena! Idag red ju jag och Maja ut en sväng, det hann bli mörkt tyvärr, väldigt mörkt men vi hade mycket reflexer och lampor! Dusty skötte sig riktigt bra, det var som när jag red ut igår. Hon var riktigt fin i formen när jag jobbade henne, lite tjaffig men jag höll lugnet och jobbade vidare. Hon var pigg och glad, när vi travade var hon riktigt riktigt fin i formen! Så jag är nöjd idag :D

Veckans schema

Måndag: Ut
Tisdag: Banan
Onsdag: Vila
Torsdag: Ut
Fredag: Markarbete, Dressyrträning?
Lördag: Klättra
Söndag: Banan, Markarbete

Nyharvat underlag ger skillnader i rörelsemönstret

Intressant!

Trots att de prestationer som utförs i alla de stora ridsportgrenarna är beroende av ett bra underlag, finns det förvånansvärt lite forskning om underlagets påverkan - och ännu mindre om hur det ska skötas.

Text: Husdjursagronom Sara Slottner
  
I ett samarbete mellan Storbritannien och Sverige försöker ett gäng forskare ändra på det och de presenterade några inledande resultat på 7:th International Conference on Canine and Equine Locomotion på Strömsholm i somras. De medverkade även på British Equine Veterinary Associations årliga konferens i september.
   
Objektiva mätningar av underlaget 
Från Sverige är självklart Lars Roepstorff inblandad eftersom det handlar om att objektivt mäta ett underlags egenskaper. I två studier har forskarna jämfört ett underlag före och efter ytlig harvning.
I ena studien registrerades hästens rörelser i arbetstrav genom höghastighetsfilmning, och de mätte hur långt hoven gled mot underlaget samt vinkeln i kota och has. Samtidigt mättes underlagets egenskaper på tio platser runt om ridbanan genom att använda en mekanisk hov. Materialet på ridbanan var en blandning av vaxad sand och gummi, något som är relativt vanligt i Storbritannien där försöket genomfördes.
  
Harvning ökade ledvinklingarna
Efter harvning kunde forskarna se att bakhoven gled mer mot underlaget, kotlederna sträcktes mer och hasvinkeln var under vissa delar av steget större. Den mekaniska hoven stödde dessa data genom att visa att den maximala belastningen var något mindre på det nyharvade underlaget. Den visade även att hovens grepp blev bättre, vilket forskarna tror är orsaken till att hästen kunde ändra sitt rörelsemönster och böja och sträcka lederna mer.
Forskarna trycker också särskilt på hur viktigt det är att en ridbana är likadan över hela ytan, eftersom hästarna uppenbarligen ändrar sitt rörelsemönster så mycket beroende på underlagets egenskaper.
  
Effekten varierar beroende på materialet
I den andra studien, som även den gjordes i Storbritannien, testades underlaget på tio ridbanor före och efter harvning - med hjälp av den mekaniska hoven. De testade två typer av underlag; samma blandning som i den första studien jämfördes med ridbanor av vaxad sand och fiber. Tio olika platser på varje ridbana testades och man mätte underlagets fasthet, friktion och elasticitet.
Harvningen påverkade de två materialblandningarna på olika sätt. Vaxad sand och gummi blev fastare och fick lägre friktion efter harvning, medan vaxad sand och fiber blev mindre fast och mindre elastiskt men med ökad friktion. 
Det går inte att ge några solklara rekommendationer utifrån forskarnas resultat eftersom det bara gäller två underlagstyper på några få ridbanor, men det är helt klart så att underhållet och underlaget samverkar - och det är inte självklart vad effekten blir.


5 November

Hej på er! Idag ska jag och Maja rida ut en sväng, vet inte vart vi ska rida men skoj blir det nog! :D

Little things

Idag var jag i stallet redan vid halv nio tiden, det var så mysigt att rida på morgonen! Red ut en sväng först, hon var väldigt pigg och blev lite ofokuserad  men ibland så kändes hon jättefin! När jag skulle rida hem så tänkte jag att jag jobbar henne hela tiden så hon kanske skulle bli lite avslappnad, tror jag hade lite fel haha! Så fort jag la på skänkeln så började hon trava så hon var pigg men hon var ändå väldigt fin i formen och jobbade på väldigt bra, hon vart alldeles löddrig i munnen! Men jag tänkte att jag joggar henne några varv på banan, jag kände på mig att hon skulle vara sådär grymt fin. Och det var hon, ville inte sluta rida, åh vad fin hon var! Balans, samlad, åh så fin! Men eftersom jag hade ridit ut i en halvtimme kanske och skulle vara på wittvång så kunde jag inte rida så länge men jag travade lite och tog en galopp, grymt fin! Så galt nöjd asså, hon levererar varje dag som går, blir så glad att arbeta med henne!

NY KAVAJ

När jag ändå var inne på att jag hade förskaffat mig en ny säkerhetsväst så har jag köpt en ny kavaj också, en Pikeur Epsom. Är jättenöjd med den! Det enda är att den åker upp något i midjan och då ser det lite pösigt ut i axlarna men den är ju snygg, det är huvudsaken ;) Närå, men den är superbra!

Dagens planer

Såhär kommer resten av dagen att se ut! Har lite att göra så tänkte att det blev lättast att jag la upp ett litet ''schema'' här!
14.30-14.55 = Läsa
15.00-17.00 = Kolla på världscupen, blogga för veckan
17.00-17.20 = Dammsuga rummet
17.25-jag orkar = Läsa så mycket jag kan

Såhär kommer min söndag att se ut, stalldagen har varit så mysig! Dusty var sjukligt fin och ja, jag är grymt glad! Det enda som tar kål på mig är att jag ska läsa ut en bok på 320 sidor och jag är på 98, hehe. Det ska jag göra tills imorgon så jag har lite att läsa nu ;) Men nu ska jag läsa, ha det bra så ses vi senare!
Lyssna på låten, grym!
 

Rolf-Göran Bengtsson drar fulla hus

Den här texten var faktiskt väldigt intressant, det står bla om Malin Baryard och hur Tornesch mår just nu, läs!

Rolf-Göran Bengtsson drar utsålda hus. Det är ”lapp på luckan” inför Rolf-Görans clinic på Ridskolan Strömsholm 7 november.
- Ja, det var ju roligt, säger Rolf-Göran, vår svenska världsetta i hoppning på väg till Lyon, Frankrike, för att rida Rolex FEI World Cup, denna helg.

- På lastbilen till Lyon står Casall La Silla, Carusso LS La Silla och Camilo La Silla, berättar han.

Rolf-Göran följer vad som händer i svensk ridsport.
- Jag har sett vilken härlig uppslutning det är för att rädda Saras (Algotsson-Ostholt) häst, kommenterar han räddningsaktionen för Mrs Medicott.
Han blir också glad över att höra att han har ett finger med i spelet. Den så kallade Rolf-Göran Bengtsson-effekten har gjort att ridspotsverige ställer upp menade initiativtagaren Tina Lundin. Nu vet svenska folket vem Rolf-Göran Bengtsson är. 
- Sara gjorde en så bra insats i London så hon bör vara silver-Sara med hela Sverige. Hon red verkligen bra, fortsätter han.

I Lyon väljer han att starta Casall La Silla i världscupen.
- Han tränade väldigt bra sista passet inför avresan, berättar Rolf-Göran.
 Carusso får den här gången gå som andrahäst och troligen hoppa Grand Prix.

Rolf-Göran får i Lyon sällskap av Malin Baryard Johnsson och hennes Tornesch samt unga lovande hingsten Baltimore, som ägs av bolltrollaren Henrik Larsson med familj.
Malin smög igång Tornesch under Volkswagen Grand Prix på Strömsholm. Hon passade också på att vädra Torneschs son Turmalin. Men ingen av hingstarna hoppade de största klasserna. Turmalin är för ung och Tornesch fick ett träningspass.
Under tävlingarna på Ridskolan Strömsholm kommenterade Malin till Aftonbladet:
- Jag var helt knäckt efter Tornesch skada i Falsterbo. Men nu siktar jag mot stora mästerskap igen.

På Ridskolan Strömsholm är alla biljetter sålda inför Rolf-Görans clinic den 7 november. Men dessutom ska han under dagen dela med sig av sina kunskaper till Ridskolans lärare. De har en helt egen frågestund och föreläsning med världsettan.


Morgontur

Hej på er! Idag tänkte jag ta en morgontur ute i skogen med Dusty, ska vara funktionär på en P&J som våran klubb anordnar vid halv 11 så tänkte att jag rider innan det, alltid mysigt med morgonturer! Speciellt på min favorit ♥

Every teardrop is a waterfall

Tjenamors! Idag red jag en sväng på banan, det vart mörkt så vi rider ut imorgon :) Red barbacka, så mysigt var det! Det känns också som att jag kommer åt henne lite bättre när jag rider barbacka. I alla fall så skrittade jag fram som jag brukar, kortade sedan tyglarna och började jobba henne. Hon tog stora fina kliv i skritten, hon kändes riktigt fin stundtals. Ibland kändes det som att hon kröp lite bakom lod vilket så försökte få fram nosen och jag lyckades faktiskt ganska bra tycker jag! Började trava när det kändes väldigt bra, hon var riktigt fin i traven! Försökte ha den ganska kort. Formen var riktigt maffig, det var lite klurigare i högervarvet men vi kämpade på och det blev bättre och bättre, det kom och gick lite. Tog en galopp också, det var lite svårt att känna eftersom jag inte kan sitta som jag brukar men hon kändes finfin! Det var i högervarvet som det var klurigt men vi ska kämpa vidare med det! Hon var suuuperfin idag, mitt hjärta ♥

NY SÄKERHETSVÄST

Något som jag inte har tänkt på att säga eller som ni kanske har lagt märke till så har jag köpt en ny säkerhetsväst, en svart racesafe. Är riktigt nöjd med den, den är verkligen skön! Man känner knappt att man har den på sig, tummen upp till racesafe! Anledningen till att vi köpte en ny var för att min andra gick sönder och var för liten så det var ingen idé att laga den, så en ny blev det! Har kanske lagt på mig några kilo, inte undra på att den gick sönder  ;) 

Ridsport på TV

På söndag är det dags igen imorgon rättare sagt, då är det världscupen i Lyon, Frankrike på svtplay. Mellan 15.00-17.00 så får ni sitta som bänkade framför datorn! HÄÄÄÄR är en länk!

3 november

Hej! Idag tänkte jag rida ut en sväng, om det inte blir för mörkt annars får jag Rida på banan! Ses senare :)


Shooting Star

Hej på er! Idag har det varit en slappardag, men mamma och jag har ändå farit runt lite och gjort lite saker. Har rensat lite bilder från facebook och sparat dom bilderna som jag inte har på den här datorn, lite sånt småplock bara :) Om några minuter sitter jag bänkad framför xFactor, det får man ju inte missa! Ha det bra hörreni!
 

Svenska GP-placeringar i dressyr

Det går bra för oss svenskar! Vi levererar!

Patrik Kittel på Watermill Scandic HBC slutade på fjärde plats i torsdagens Grand Prix-dressyr vid världscuptävlingarna, Reem Acra FEI World Cup, i franska Lyon. Det blev även svenskt på sjätte plats, genom Minna Telde och Santana.

Minna Telde rider sin enögde svarte Santana, som i London under OS blandade bländande uppvisningar med orutinerade småmissar. 
I Lyon gjorde ekipaget en riktigt bra ritt med bland annat en nia på ökade skritten. 

- Jag är jättenöjd med mycket, säger en glad Minna efter ritten som belönades med 72,149 procent.

- Det är bara Santanas andra tävling inomhus och han var mindre spänd än jag väntat mig.

- Sen är jag mindre nöjd med piruetterna men  det är mitt eget fel, jag får träna mer på det, konstaterar Minna.

Santana kommer förstås till Ericsson Globe och sedan är planen att starta i London i december. 
Patrik Kittel laddade för Lyon med premiären på senaste Bondfilmen, Skyfall.

Patrik och hustru Lyndal tog en tripp till London för att mingla på premiären.
Det hann Patrik med innan han lastade Watermill Scandic HBC på lastbilen för jakten på nya värdefulla världscuppoäng på fransk mark.

Ekipaget fick fina betyg på bland annat övergångar men låga poäng på den samlade skritten, som har koefficient 2 och räknas dubbelt, drog ner det totala betyget något. Patriks ritt fick 74,957 procent.

GP-segrare på 82,766 procent blev holländska dressyrdrottningen Adelinde Cornelissen, som kommer till Stockholm International Horse Show.


Horatio till Tinne Vilhelmson

Ny häst till Tinne!
Nu visar det sig att Antona Ax:son Johnson inte bara sålde Favourit till Rothenbergers, hon köpte också sjuårige Horatio från samma stall för Tinne Vilhelsmon att rida.
Hästen var sexa i UVM och trea i Bundeschampionat som femåring.

2 November

Hej! Idag är jag i Mariestad hela dagen så Dusty vilar idag, Majas lillasyster Stina kommer ta hand om henne så bra! 

Instagram

Om ni inte redan följer mig på instagram så tycker jag att ni ska göra det, lägger upp lite bilder då och då!
amandah3llman@instagram
 
 

Galoppombyte över upphöjd bom

Bra övning!

Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen

lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen och
ger hästen rätt hjälper vid rätt tillfälle.

Text och foto: Ida Röök
  
A-tränare KG Svensson tipsar om en enkel övning för att lära hästen galoppombyte. Det är sällan något kan gå fel i den här övningen, som till stor del handlar om att repetera för att hästen ska ta in de korrekta hjälperna för bytet.
- Jag förespråkar att man börjar med den här typen av övningar tidigt i hästens utbildning. Hästen byter galopp naturligt även som föl, därför finns det ingen anledning att vänta med att ta in den här sortens övningar i hästens utbildning. Men man ska alltid se till individens utveckling innan man tar sig an något nytt, säger KG.
  
Volt tillbaka mot bommen
Hans elever får ofta göra den här övningen, som bygger på tajming från ryttarens sida.
Den upphöjda bommen placeras i ett av ridbanans hörn. Ryttaren kommer i galopp längs långsidan och på mitten av långsidan görs en volt tillbaka, i galopp. 
- Det är viktigt att galoppen varken är för stor eller för liten. Ryttaren får inte sitta och smyghålla i tygeln, men inte heller rida på för fort, säger KG. 
När man vänder upp hästen på bommen ska den vara rakriktad för att sedan ledas in i hörnpasseringen som bommen ligger i.
- Ryttarens blick och följsamhet är viktig. Ytterskänkeln touchar lätt hästens sida över bommen och innerskänkeln trappas nedåt och inåt. Ryttarens axlar ska leda vägen in i det nya varvet. Ryttaren får inte gå emot hästen i språnget, då blir det mycket svårt för den att byta galopp, säger KG.
  
Repetera många gånger
Att bommen är upphöjd på insidan innebär att hästen får lättare att byta rent med bakbenen, menar KG.
- Det blir ett naturligt byte i hörnpasseringen, väggen eller staketet bromsar hästen samtidigt som den leds in i det nya varvet.
Målet med övningen är att man så småningom ska kunna ta bort bommen och göra bytet utan den, på samma spår. 
- Ju mer du repeterar och hästen gör rätt, desto snabbare lär den sig. Men samspelet är viktigt för att det ska bli så naturligt som möjligt för hästen, säger KG.


1 November

Tjena! Idag tänkte jag rida lite på banan eller rida ut en sväng tror jag, mjuka upp henne lite!
världens finaste ponny
 

RSS 2.0