Kom-igång-hoppning efter vintervilan

Det här är ett väldigt bra tips så läs igenom tycker jag !

- Det som ofta händer de första hoppassen efter en vila är att ryttaren vill rida sakta och hästen vill springa fort. Man hamnar i ett läge där man får rida med handbromsen i för att kunna hålla rätt tempo, säger hippologen Jenny Ekblad, som bjuder på bra kom-igång-övningar.

Tipstack till: Jenny Ekblad
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

De flesta hästarna har haft sin vintervila och har börjat att jobba ordentligt igen. Ofta är

de pigga och busiga i vårvädret, samtidigt som de kanske är oridna och lite "olydiga". 
- Det som ofta händer de första hoppassen efter en vila är att ryttaren vill rida sakta och att hästen vill springa fort. Man hamnar i ett läge där man får rida med handbromsen i för att kunna hålla rätt tempo, säger hippologen Jenny Ekblad.
Hon gillar veckans övning eftersom det är långa vägar mellan hindren, men skarpare svängar efter dem. Det hjälper till att bromsa upp. 
- Man kan fokusera på att INTE bromsa, man ska landa och fokusera på vägen, säger Jenny. 
Om du bara får hästen att gå ut i hörnet kommer svängen att bromsa den, förtydligar hon.

Renodla dina hjälper
Vissa hästar är inte pigga på marken, utan blir det bara just i hoppning eller före hinder. 
- Med de hästarna är det viktigt att man renodlar de framåtdrivande hjälperna och får hästen att ta skänkeln på ett ärligt vis, så att man verkligen kan rida i friskt tempo i både trav och i galopp - även när man inte hoppar. Bara genom att träna i det friska tempot blir hästen reglerbar där, säger Jenny. 
Rider du för sakta i det dagliga arbetet blir det som en chock när hästen väl får fart i hoppningen, i och med att den inte är lydig i det tempot. 
- Tänk tvärtom så blir det uppenbart: En häst som aldrig tränas i samlad galopp kan inte göra det bra, det kan inte en häst som aldrig tränas i banhoppningstempo heller. 
För att hästen ska kännas trevlig att rida i större galopp måste ryttaren kunna rida framåt, och dit kommer man först när hästen inte längre vill springa iväg själv. 
- En vanlig orsak till att hästen vill springa är att ryttaren tjuvhåller. Så det gäller att försöka rida med väldigt lätt kontakt och att få hästen att lugna sig med andra medel än genom tyglarna, tipsar Jenny.

Gör så här: 
Värm gärna upp med hjälp av Jennys uppvärmningsövning, klicka här. (I den övningen används samma uppställning, så det blir inga fler bommar att släpa.)

Låt hästarna galoppera några varv innan banan påbörjas, om de är för pigga. Försök ha samma tänk som i framridningen. Efter nästan varje hinder i den här banan kommer en ganska skarp sväng som kommer att bromsa upp hästen. Därför ska ryttaren tänka på att landa och rida framåt (även om hästen känns pigg) och fokusera på att styra en bra väg efter hindren. Detta i stället för att landa och bromsa i tyglarna. Att bromsa direkt efter hindren brukar bara medföra att hästarna springer mot bettet och tränger inåt i svängen.

Om hästen landar i fel galopp ska ryttaren fortsätta att tänka framåt och rida ut vägen i hörnet. Bytet kan komma i hörnet eller lite senare, och behöver inte provoceras fram direkt efter hindret. Vill hästen inte gärna byta galopp, fortsätt aktivt att rida framåt och fortsätt med banan.



























































Text & Bild från Hippson.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0