Hur påverkar gallor hästens hållbarhet?

Det är nog ganska många hästar som har gallor, om ni är lite oroliga över dom så tycker jag verkligen att ni ska läsa svaret på den här frågan, väldigt bra skrivet! 

Vilken betydelse har gallor för hästens hållbarhet? Min åttaåriga halvblodsvalack har sedan treårsåldern gallor på båda bak, kotsenskidorna. Gallorna kom gradvis med början på höger bak, för att sedan också komma på vänster bak.
   
Sedan några år är de konstanta, lika stora på båda bak. De är ganska stora och välfyllda, går att "trycka in" men känns ganska hårda, mjukare på lyft ben. De minskar vid kall och regnig väderlek samt efter ridning. Back on tracks paddar eller lindor verkar inte ha nämnvärd effekt. 
  
Veterinär på ATG-klinik har undersökt hästen och menar att gallorna endast är av kosmetisk betydelse och inte har betydelse för hästens hållbarhet. Stämmer det? Hästen tränas och tävlas i medelsvår dressyr och har aldrig verkat påverkad av gallorna. Finns det något jag kan göra eller bör tänka på? Bör jag oroa mig för hästens framtida hållbarhet? 
  
Tacksam för svar! 
MVH Orolig


Maria Wikströms svar:

Hej!
  
Med gallor menas ökad mängd ledvätska i leder eller senskidevätska i senskidor. Om hästen får en skada/överansträngning i en led eller senskida bildas det oftast mer ledvätska/senskidevätska som ett tecken på att kroppen svarar med en inflammation på skadan. Det är alltså inte gallan i sig som är problemet, utan den är ett tecken på att leden/senskidan har varit utsatt för en överansträngning/skada.
Det finns många hästar med gallor som inte visar hälta, värme eller ömhet över gallorna. I vissa av de fallen så är skadan av lindrig art och det krävs kanske en mer noggrann undersökning av hästen för att man ska få fram om hästen har ont eller inte. I vissa fall vet man inte varför hästen får gallor. 
  
Många hästar har gallor utan att de har något problem av dem, gallornas storlek kan till exempel bero på utfodringen eller individuella variationer. Det viktigaste är alltså inte om din häst har gallor eller inte, för det kan variera från individ till individ, utan att man noterar förändringar på sin egen häst.
  
Om din häst plötsligt får en galla på ett ben och inte på det andra så kan det vara bra att låta en veterinär undersöka hästen, för att se om den behöver behandlas eller inte. Om din häst har haft gallorna i flera år och har fungerat bra behöver du inte vara orolig, han kommer sannolikt att fortsätta vara gallig.
  
Hälsningar
Maria Wikström


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0