Så får du en mer elastisk häst.

Det är är bra tips för er som vill ha en elastisk häst!

"Att bara öka kan göra hästen lång som ett ösregn", säger dressyrtränaren Malin Cohlin. Hon delar med sig av bästa tipset för att få en elastisk häst utan att den faller isär.

Tipstack till: Malin Cohlin
Text: Hege Hellström
Skiss: Linda Eriksson

- Tempoväxlingar är alltid bra för att få hästen lydig och elastisk. Men ökar man rakt fram faller hästen gärna i sär i stället för att bli elastisk. För att få hästen att komma ihop sig och hamna i balans och bakvikt brukar jag rida öppna och i den göra både tempoväxlingar och övergångar,  säger Malin Cohlin. 
Hon är B-tränare i dressyr, ansvarig för unghästutbildningen på Lövsta stuteri - och hennes egen tränare heter Tinne Vilhelmson Silfvén. 
Hon säger att alla kan ha nytta av övningen, och att det går att anpassa öppnan och hur mycket man kräver av hästen efter både häst och ryttares utbildningsnivå.
- Om man är oerfaren kan man mer tänka sidvärts på långsidan än att rida en tjusig öppna. Tvärningen bör inte vara så brant, det är mer att hästen ska vara undan, inner mot ytter. Det går kanske inte att rida perfekt öppna i tre spår och få tjusiga ökningar, säger Malin Cohlin.

Gör så här:
Variera vägen; rid på spåret ibland och på kvartslinjen ibland. Rid hela långsidan i svag tvärning undan innerskänkeln. Försök få in så många övergångar mellan gångarterna och så många tempoväxlingar som möjligt.
- På en långsida gör jag tre till fyra tempoväxlingar eller två till tre övergångar, säger Malin Cohlin.
Lägg in övergångar i öppnorna mellan skritt och trav och tempoväxla i sidvärtsrörelsen i både trav och galopp.
Text & Bild från Hippson.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0