Dagens Ridpass, sista Oktober 2012 [Dusty♥]

Tjenare! Idag skulle jag ju rida ut men då sa Pernilla att hon och Maja hade hört ett skott i skogen,  antagligen så sköt dom nog en älg så jag vart inte så sugen på att rida ut då, hehe. Så jag skrittade på banan istället, skrittade fram ett bra tag och hon trampade på väldigt bra! När jag började jobba henne lite mer så skulle dom precis ta in hästarna så hon blev lite ofokuserad men jag försökte göra så gott jag kan. Hon var riktigt riktigt fin ibland men ibland så kändes det bara knasigt, ställde och böjde på henne lite bara, styrde för skänklarna så hon skulle lyssna på dom. Travade ett varv i båda hållen på en 20m volt, då var hon jättejättefin verkligen! När jag skrittade av så var det rally, då ville hon in och äta haha så jag försökte ta många förhållningar ändå och då blev hon faktiskt lite lugnare, goseponnyn!
i ♥ u

Ridhjälm EQ2 MIPS Back on Track®

Rea, rea, rea! Just nu har Hööks sänkt ner priser rejält på Back on Track hjälmen. Dom verkar vara väldigt sköna, mamma har en sån och jag tror hon är väldigt nöjd med den. Men i alla fall, det jag skulle säga var att det är rea på den, så just nu kostar den 1 995 :- och ni hittar den HÄÄÄR.

Änglahopp och SM i Borås

Ska ni dit? :D

Till helgen arrangerar Borås Fältrittklubb sitt traditionella Änglahoppet - Nordens största årliga ponnytävling i hoppning – som i år kompletteras med inomhus-SM.

- Vi har varit tvungna att minska Änglahoppet något för att bereda plats för SM. Vi har också förlängt evenemanget med ytterligare en dag, säger tävlingsledaren Pia Sahlberg till presskontakt.

SM-klasserna börjar fredag den 2 november och avslutas med söndagens finalpass för de bästa ekipagen efter fredagens och lördagens klasser. Till SM finns 30, 22 och 14 anmälda ekipage i respektive kategori B, C och D.


SISTA OKTOBER

Halloj! Idag hade jag tänkt att skritta en liten kortis med Dusty, känna lite hur hon käns bara! :D

As long as you love me

Tjena mors! Idag gick jag en promenad med Dusty, hade Maja och Splash som sällskap! Det gick i alla fall superbra verkligen, hon lyssnade hur bra som helst på mig, gick med sänkt huvud hela tiden och var så himla duktig! Vi gick till wittvång och hem sen, när vi gick till wittvång så står det tre stora äglar ute på fältet, snacka om att jag blev rädd men dom sprang in i skogen så det var lugnt ^^ 
Bild från våran debut i LB, förra året ♥

Veckans schema

Måndag: Vila
Tisdag: Promenad
Onsdag: Banan/Ut
Torsdag: Ut
Fredag: Ridhus?
Lördag: Ut
Söndag: Ridhus?

Tidsfrist för Silver-Sara

Hoppas det löser sig, det är mycket pengar dom måste få ihop. Läs mer HÄR, HÄR och HÄR.
 
 
 Sara Algotsson Ostholt har fått några dagar till på sig när det gäller Mrs Medicott. Hästens ägare vill ha ett nytt möte med OS-silvermedaljören på tisdag.

- När jag berättade om det stora intresset för insamlingen på Facebook för ägaren blev han först tyst och sedan bestämde vi att vi skulle träffas på tisdag, säger Sara Algotsson Ostholt.
- Tidigare var det sagt att hästen skulle hämtas i morgon, måndag.

Exakt vad det inplanerade mötet innebär vet fälttävlansryttaren inte än.
- Men jag har i allafall fått några dagar till på mig, säger hon.

Det var i mitten på förra veckan som fälttävlansentusiasten Tina Lundin startade en Facebookgrupp med syfte att samla in de pengar som fattades för att kunna säkra Mrs Medicott åt Sara Algotsson Ostholt. Redan i somras aviserade ägaren att han vilje sälja, men Sara Algotsson Ostholt fick lite tid på sig för att kunna ordna finansieringen på något sätt.

På söndagskvällen hade grupten över 30 000 medlemmar och över 140 000 insamlade kronor. Totalt behövs det ungefär 870 000 kronor.   


30 Oktober

Hej på er! Idag tänkte jag plugga lite på förmiddan, åker till min fina Dusty efter lunch. Tänkte att jag tar en promenad med henne och se hur hon rör sig!
älsklingen

HAKUNA MATATA

Tjena! Idag har det varit en fixardag i stallet, började att mocka, göra maten och krafften. Fortsatte sedan att skura rent hennes boxvägg lite, lindade ihop lindor,och kollade så att allt var i ordning. Det tog väldans tid, 3 timmar tror jag men det var så värt det! Smörjde båda sadlarna och alla tränsen också. När allt var på sin plats så hämtade jag min fina från hagen. Det snöade/regnade så hon var lite frusen, gumman!  Borstade av henne snabbt och sedan på med täcket, hann massera henne lite innan täcket åkte på, hihi ^^ Sen tvättade rent såret och plåstrade om henne. Innan hon fick gå ut i hagen sen så hade vi lite pusskalas, hon är så himla positiv just nu, så kul! Sedan åkte jag hem men precis när jag var hemma och hade bytt om så ringer mamma och säger att hovslagaren kommer om en halvtimme, hon hade fått tag på honom så det vart jättebra att han kunde komma så tidigt! Så då var det bara att åka ut igen, så nu har hon 4 skor igen! :D 
mitt allt♥

15 % Rabatt på alla sadlar och träns

Ni har väl inte missat att Hööks har 15 % rabatt på alla träns och sadlar? Om ni har det så tycker jag ni ska kolla in deras hemsida. Det finns riktigt många snygga träns där nu!

Henrik von Eckermann GP-elva

Sverige levererar!

Henrik von Eckermann red in på placering i söndagens Grand Prix i Hannover som var näst sista deltävling i årets tyska Riders Tour-serie.

Henrik var en av elva felfria över grundomgångens 1,60-hinder, som tillsammans med en fyrfelare gick vidare till winning round. Tyvärr föll några bommar för Lady Capitol i avgörandet, vilket innebar att Henrik landade på elfte plats.

Klassen vanns av Henriks chef Ludger Beerbaum med Chaman (hingst f -99 e Baloubet du Rouet-I Love You) bland fyra felfria i winning round.


Höstlooooov

Åå, känslan när man vaknar och det är höstlov! Det är tidig morgon för min del, pappa åker till jobbet vid nio så ja åker med till stallet då, ska fixa och greja lite tänkte jag, ska se om det går att gå en sväng på banan, hon tar det lugnt!

Allt jag vill är att du ska må bra ♥

Hej på er! Idag när jag kom till stallet började jag med att mocka, lägga in nytt spån, lägga in maten och vattnet. Sen hämtade jag in min fina så hon fick äta lite! Det första hon gjorde när hon kom in i boxen var att hon tog en tugga av hösilaget och sen la hon sig och rulla i det nya spånet, sötan! Medans hon åt så gjorde jag rent hennes krubba, gjorde krafften och packade hö. Skurade rent mina gummistövlar och mina ridskor + att jag smörjde rent skorna så nu är dom skinande blanka! Tog ut Dusty på gången sen, borstade av henne och gosade massor ♥ Gick ut på banan sen, den var stenhård så jag gick bara några varv, kändes inte schysst mot henne nu när hon har tappat skon, men hon skötte sig så himla bra! När vi kom in igen plåstrade jag om henne och pussade godnatt!

AMANDA DISSAR

Priset på den här grimman är helt sjukt, skulle inte betala det priset för en sån här grimma, never! Asså den var verkligen inte ful, tyckte den var snygg men det jag dissar är priset, egentligen om man tänker efter så kan man köpa några snygga schabrak som man har mer och bättre användning för än en grimma för 600 spänn liksom, håller ni med mig? Grimman finns att köpa på Cheval Ridsport för hela 599 :-.

Douglas vann ridskyttetävling

Härligt för Douglas, vad roligt! 
På bilden är det inte den hästen han vann med.

På fredagen kom Douglas Lindelöw trea i den nya klassen ridskytte vid det trestjärniga meetinget i Hannover. I dag fick han revansch.

Till lördagsklassen hade Douglas hunnit skjuta in sig bättre. Det räckte mer än väl till en överlägsen seger tillsammans med hoppningen på Chivas Regal Z (val f – 04 e Chellano Z- Katouchon X). 

I 1,50-kvalet till söndagens Riders Tour tog Angelica Augustsson  och Quick Diamond den 14:e och sista placeringen som snabbast av fem ryttare med vardera ett tidsfel.


Bloggtävling

Jag är med och tävlar om det här GG-settet på http://carlssonpataket.se/?p=12361#comments som är sponsrat av http://www.avantiafritid.se/, var med ni också!
Bilden är klickbar!

MYS-SÖNDAG

Hej på er! Idag ska jag pyssla i stallet tänkte jag, en mysig söndag. Ska gå en sväng med Dusty på banan och linda om hennes lilla sår som hon har fått i hagen, hon fick det när skon åkte av, lilla gumman ♥ I nuläget så är jag sjukt sugen på att rida, när jag håller på med henne i stallet så är hon så himla go, vill pussas hela tiden och söker kontakt så i nuläget tror jag att hon skulle gå riktigt bra, om hon hade någon sko då, haha! Busungen! Menmen, vi ska ringa hovslagaren så får han komma och slå på en ny bara, älsklingponnyn ♥

Amanda frågar!


DAGEN

Hallojsan! Idag är det full rulle hela dagen, har precis kommit hem från Marieberg med mamma. Köpte mycket bra saker som jag behöver! Vi svängde förbi Hööks också och köpte lite plåster till Dusty + lite mat också! Nu ska jag äta och sen åker jag till min älskling och går en sväng med henne på banan, sen ska jag vara med mina friendooos!

Så förebygger du bettrelaterade problem

Munproblem är ju inget man vill ha!

 

I första delen av sitt föredrag under Hästmässan i Borås berättade Anja Pedersen, från Distriktsveterinärerna, hur hästens munhåla fungerar. Andra delen handlade om betsling och om utrustningsrelaterade munproblem.

Text & foto: Anki Yngve
    
En anledning till att hästar får besvär vid ridning kan vara att de har fått hakar på tänderna. Vanligast är att dessa hakar sitter på första kindtanden i överkäken eller på sista kindtanden i underkäken. 
Inte så sällan bildas hakarna av att hästen har över- eller underbett, eftersom hela tänderna då inte har kommit i slitning. Det kan också bero på att hästen inte har fått äta direkt från marken och därför har tuggat med huvudet i en onaturlig vinkel.
- Om hästen har långa, främre hakar kan de haka fast i bettet. Bakre hakar kan gnaga in i slemhinnan och orsaka smärta när hästen söker sig framåt-nedåt, berättar Anja.
  
Bettet sliter på tänderna
Ett annat ganska vanligt, bettrelaterat problem är betselöverslitning. Det inträffar när bettet ligger an mot de första kindtänderna, och skadar dem. 
- Det kan ge både smärta och infektioner, säger Anja. 
Överslitningen kan bero på att bettet har spänts för högt upp. Men det kan också vara så att hästen har sår i lanområdet som den försöker avlasta, genom att "lyfta" upp bettet med tungan. 
- Ibland ser vi också betselöverslitning på hästar som har sina vargtänder kvar. En sådan häst kan välja att hellre bita på bettet är att det slår mot de ömmande vargtänderna, säger Anja.
Hon menar för övrigt att hårt spända engelska nosgrimmor eller Aachen-nosgrimmor är den vanligaste orsaken till skador i kindslemhinnan, eftersom de trycker in kinden mot tänderna. 
- För min del kan vi gott strunta i sådana nosgrimmor. Men då pratar jag om betsling för att undvika skador i hästens mun, jag har inga synpunkter på det ridtekniska. Ska du absolut rida med en engelsk nosgrimma ska den vara löst spänd och du ska ha en häst med avslappnad mun, säger hon. 
En remontnosgrimma spänns över lanerna där hästen inte har några tänder, därför ger den inte kindskador. 
- En pullarnosgrimma kan också fungera, men då måste den spännas väldigt högt upp, nära ögat. Annars hamnar även den över kindtänderna, säger Anja.
  
Såriga mungipor
De munsår som är lättast att upptäcka är dem i mungiporna, kontrollera området dagligen genom att vika ut och kika ordentligt. Sådana sår kan orsakas av ett bett som inte ligger bra eller av en hård hand. Men de kan också bero på ett syntetbett som har blivit slitet, eller ett gummibett med en gjuten kant som skaver mot hästen. 
- Ett syntet- eller gummibett måste vara nytt och slätt, säger Anja. 
Ser du att hästen har begynnande skav i mungiporna måste den genast få vila från bett, och enbart ridas bettlöst tills det är läkt. 
- Går det så långt att det blir öppna sår har vi slarvat allvarligt. Själva såret läker fort, men har skavet gått så långt tar det minst två månader innan vävnaden i mungipan har återfått sin forna styrka. Alltså ska en häst som har haft öppna sår inte ridas med bett igen på minst två månader, menar Anja. 
Hästar kan också få sår i lanområdet. De orsakas ofta av ett långvarigt tryck från bettet, som har gett syrebrist i vävnaden. Det börjar som sår, men kan i värsta fall utvecklas till frakturer i käkbenet.
  
Storlek på bettet

När det gäller betsling säger Anja att alla typer av bett eller bettlösa alternativ ger tryck, annars skulle vi inte kunna få hästen att stanna och svänga. Utmaningen är att försöka få till ett så jämnt fördelat tryck som möjligt. Och att variera mellan olika bett olika dagar, så att trycket flyttas runt i munnen och vävnaderna får vila mellan gångerna.
Hur tjockt bett som får plats beror bland annat på hur stor tunga hästen har. Och bara för att den har stort huvud behöver den inte ha en stor munhåla. 
- Det är inte i alla munnar som det får plats ett kandar, säger Anja, som tycker att man som princip ska välja smala bett - eftersom det finns så lite plats inne i munnen.
Bettet ska vara långt som underkäkens bredd plus kindernas bredd, inte längre. 
- Enklaste sättet att mäta är att stoppa in en gummislang i hästens mun och klippa av eller markera med en penna på båda sidorna. Då vet du exakt hur långt bettet ska vara, tipsar Anja.
Bettet ska varken sticka ut på sidorna eller trycka in kinderna på hästen. Ett för långt bett rör sig onödigt mycket i sidled.
- Om ett tvådelat bett är för långt kan det dessutom vika sig inne i munnen och bilda ett "V", som spetsas uppåt och trycker mot den hårda gommen. Då utlöses en reflex som gör att hästen flyttar bak bettet med tungan, där det i sin tur kan skada tänderna. Men ett tvådelat i rätt längd är inte ett dåligt bett. Då beter det sig i stort sett som ett rakt tränsbett, säger Anja.
  
Avslappnad mungipa
När det gäller bettets placering i munnen anser Anja att det ska ligga precis intill huden i mungipan, utan att bilda veck. 
- Hästen ska vara avslappnad i mungipan när du inte tar i tygeln. Men samtidigt får inte bettet sitta så långt ner att det slår i hörntänderna, säger hon.
Anja brukar rekommendera att man har kanske två-tre bett att växla mellan, för att trycket inte ska hamna på samma ställe i munnen varje dag. Exempelvis ett rakt pelham, ett tvådelat och ett tredelat bett. Använd gärna ett bettlöst alternativ då och då.
Många anser att stångbett med sin hävstångsverkan är skarpt och dåligt, men enligt Anja kan det vara ett bra alternativ att varva med vanliga tränsbett.
- Om ett bett är skarpt eller inte beror på ryttarens hand, men man bör använda en stång med viss försiktighet. Det som är bra med exempelvis pelham är kedjan. Spänner du den så att skänklarna hamnar i cirka 30 graders vinkel flyttar sig bettet framåt-uppåt i munnen. Det avlastar lanerna om hästen har problem där, säger Anja.
Hon rekommenderar att man använder en skumrem på pelhamstång och kandar, som förhindrar att bettet "slår över".
  
Hitta grundorsaken till problemen
Om hästen går och gapar får inte lösningen bli att du bara spänner nosgrimman hårdare. 
- Hästen gapar på grund av obehag. Mitt råd är definitivt att göra en munhåleundersökning om hästar till exempel får tungan över bettet, säger Anja.
När det gäller bettlösa alternativ som hackamore, sidepull och bitless bridle ska man tänka på att de också ger tryck. Så även om du väljer att rida helt och hållet bettlöst bör du variera mellan olika alternativ. 
Anjas sista råd är enkelt och borde kanske vara självklart:
- Använd det bett hästen trivs bäst med. Det handlar om känsla, det som skapar en fin kommunikation ligger troligtvis bra i hästens mun.

 

Vad göra vid problem?
• Kontrollera tänder och munhåla.
• Se över utrustningen. Ta med betten till veterinären vid kontrollen. 
• Problem med kontakten behöver inte alltid ha sitt ursprung i munhålan. Det kan även sitta i nacke eller käke, eller bero på ryttarfel.
• Boktips: "Hästens tuggsystem" av Torbjörn Lundström.

Bra start på höstlov..

Hej! Idag när jag skulle ta in Dusty från hagen och skulle spola av hennes hovar så såg jag att hon hade dragit av sig en sko :( så typiskt! Plus att hon hade trampat sig så hon var lite öm :( så jag red inte, gick med henne lite på banan, vi lekte följa Jon, gjorde lite halter och backade henne några gånger, hon skötte sig superbra! Sen gick jag in och plåstrade om mitt lilla hjärta <3 Innan vi gick ut borstade jag av henne och masserade henne ordentligt! Sitter och kollar på xfactor med Bella, Maja och Pernilla!

https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-1/2117695/images/2012/pic_508b0328e087c3377dc4d1a4.jpg" class="image">


I CAN'T FORGET

Den här tävlingen går bara inte att glömma, bästa tävlingen på länge alltså! Min ängel ♥
 

Bröllop för Piia Pantsu & Fredrik Jönsson - och mer smått på gång

Var roligt för dem, hade ingen aning om det här faktiskt!

Piia

Fredrik

Av Anna Nyström

Fast inte bokstavligt talat. Paret som varit ihop i snart 20 år gifte sig under väldigt familjära former.
-Sådana beslut måste mogna fram, skojade Fredrik angående väntetiden innan bröllopet. 
Nu är paret, som har en son tillsammans, alltså gift sig och ytterligare tillökning väntas i familjen.
- Det är beräknat till månadsskiftet januari-februari. Vi är väldigt förväntansfulla, sa Fredrik.


ÄNTLIGEN FREDAG!

Åå, fredag idag och ett helt höstlov väntas! Så himla gött, det behövdes verkligen nu! Ska rida Dusty lite lätt på banan bara tänkte jag, mest skritt och trav. Ska in till Bella sen med Maja och kolla på Xfactor sen också, tror jag så det blir najs! Ha det så bra!

Saknar mitt hjärtegull ♥

Hallåjsan! Idag har det varit en tråkig dag, har inte varit i stallet, mamma var där och Dusty hade skött sig finemang sa hon! Saknar henne jättemycket :( Men i alla fall så har jag pluggat, känner mig lugn just nu, vi får väl se om jag kommer ihåg allting tills imorrn ;) Tråkigt inlägg men tänkte att jag var tvungen att skriva någonting, hihi! Ha det så bra, godnatt!

Avsluta hopp-passet med ”må bra”-tänk

En riktigt bra övning verkar det som, hästarna går lite gymnastik och vi tränar våran sits, bra grejer det! 

När du har ridit en låg bana är det toppen för både häst och ryttare att avsluta med en serie och med något lite högre hinder. A-tränaren Leif Hall bjuder på två varianter av korta serier.

Tipstack till: Leif Hall
Text: Hege Hellström 
Illustration: Linda Eriksson
  
Om du har ridit Leif Halls evighetsbana - eller någon annan bana med låga hinder - är det kul för dig som ryttare att få avsluta med något enstaka högre hinder. Lite "må bra"-tänk, alltså.
- Och för hästarna är det bra gymnastik. De behöver hoppa något större hinder om ni ska tävla högre än du har ridit tidigare under passet. Även om du har gjort 50 språng på 80 centimeter är det bra för dem att få jobba mer med själva hindret.
Leif bjuder på en serie för lite mindre rutinerade ekipage. Den mer avancerade kan i stället välja att hoppa kombinationsövningen.
  
Åt båda håll
Glöm inte att rida övningen i båda varven. 
- Det är nästan en sjuklig åkomma hos mig, jag vill att man ska träna från båda håll. Jag kan själv bli tokig om jag kommer ut på tävling och man bara får hoppa i ett varv, säger Leif.
En del tycker att du bör träna mer i "det svåra varvet", men det håller inte Leif med om.
- Du kan inte bara träna svårt, svårt, svårt. Man måste göra något som känns enklare också, jag tänker på att ryttare och häst måste få chans att bygga självförtroende. 
Dessutom är det viktigt att få hoppryttare att förstå hur nödvändigt det är med en rakriktad häst.
- Inom dressyren förstår man att det är viktigt, för i dressyrprogram rids alltid rörelserna i båda varven. Men det är lika viktigt för en hopphäst.
 
Bygg så här:
A (gymnastikserie): Om du har ett rättuppstående i slutet kan det vara lagom med 5,50 - 6 meter mellan saxen och det hindret. Är sista hindret en oxer kan avståndet vara lite kortare, kanske 5,25-5,50. 
- Det är svårt att säga exakt, det beror på hur högt hindret är och hur underlaget är, säger Leif. 
Bommen som ligger mellan hindren ska ligga lite närmare det sista än det första hindret.
B (kombination): Bygg ett räcke och en oxer, kombinationen ska kunna hoppas från båda håll. Du kan bygga med ett eller två språng mellan. Avstånden ska då vara cirka 7-7,5 meter för ett språng och 10-11 meter för två.
  
Gör så här:
A (gymnastikserie):
 Kom in i trav, galoppera efter första hindret. Tänk på din position över hästen. Glöm inte att rida övningen lika många gånger i båda varven. Höj sista hindret när det går bra.  
B (kombination): Mer rutinerade ryttare kan gärna trava in. Höj hindren när det fungerar. Glöm inte att rida övningen i båda varven.

 

Syfte: 
Att häst och ryttare ska få en avslutning som ger lite högre hinder att bita i. Det blir bra träning för hästen, plus att ryttaren får koll på sits och position.
  
Svårighetsgrad: 
Bas till avancerad, beroende på om du väljer A eller B och beroende på hinderhöjd.
  
Tänk på det här: 
Gymnastikserien är ett kanontillfälle att öva sits och position. Blicken upp!

Adelinde och Parzival till Stockholm

Den här texten tyckte jag var intressant, inte just bara för att dem är ett väldigt fint ekipage utan att men fick veta lite hur Adelinde har ridit honom, läs!

Världens näst bästa dressyrryttare kommer till Stockholm International Horse Show. Adelinde Cornelissen är dubbel OS-medaljör och regerande världscupsegrare, men frågan är om inte Ericsson Globe smäller högst för den holländska ryttaren – för här har hon blivit dubbeletta tre år i rad.

– Jag älskar Stockholm, det är därför jag kommer tillbaka. Det är inte nära, det tar mig två dagar att köra, men jag älskar att rida för den svenska publiken. De är sååå entusiastiska, säger Adelinde Cornelissen från Holland.
Hon tar med sig 15-årige Parzival, den vackra men mycket speciella fuxen. Enligt Adelinde är åldern inget hinder.
– Han blir bättre för varje dag. Det är helt otroligt hur han fortsätter utvecklas. Om han fortsätter må bra kan det bli OS i Rio, man vet aldrig.

Adelinde – engelskläraren som blev världsetta
Det var aldrig självklart att det skulle bli en ridkarriär för Adelinde Cornelissen. Hon red som liten, men pluggade sedan engelska och blev lärare. Hon red och tävlade bara på fritiden. År 2008 ringde landslagskaptenen i dressyr.

– Jag älskade att vara lärare, men när de ringde var jag tvungen att välja…
Fortfarande hälsar hon på sina gamla elever ibland. 
I dag har hon en gård med anställda, och förutom världskända fuxen Parzival har hon flera lovande hästar i stallet.

Parzival – en småtokig atlet

Parzival är en känslig häst och det tog flera år innan Adelinde Cornelissen kunde rida in på dressyrbanan utan problem. Från början fick hon hästen för att ha honom till försäljning åt den förra ägaren. Då var Parzival fem år.

– Då kunde man inte sitta på honom om man inte var snabb nog. Han kastade sig och var rädd för allt. 
Ingen ville köpa hästen, så Adelinde Cornelissen fortsatte att träna honom åt ägaren. Så småningom fattade hon tycke för den höga fuxen.
– Han har så mycket talang och kraft. Han är en verklig atlet. 
Hon köpte hästen tillsammans med sin pappa i stället för att sälja den vidare. Sponsorn Jerich äger en liten del. Och resten är historia.


HÄSTFRI :(

Hej! Idag i skolan så ska vi kolla på film hela förmiddagen och sen ska vi ha innebandyturnering, alla tjejorna på skolan. Sen ska jag hem och råplugga.. Har två stora prov som jag måste plugga till. Dusty vilar så då frågade jag mamma om hon ville ta henne och det ville hon, så jag ska bara ha en tråkig dag haha! 

Dagens Ridpass, 24 Oktober 2012 [Dusty♥]

Idag red jag och Maja ut en sväng, lika roligt som vanligt! Vi red en väg som vi har utforskat innan. Först rider man på den vanliga vägen, in i skogen och sedan hem igen. I alla fall så skötte hon sig kanon idag! Vi travade lite och då kändes hon riktigt fin, speciellt i formen! Så jag är jättenöjd med henne idag, hon var lugn och glad! :D 
2 månader kvar till jul nu, woho!
 

Veckoplanering v.43

Såhär kommer min och Dustys vecka att se ut!

CHARLIES HÄST & HUND - 25 ÅR

Ni har väl inte missat att att Charlies fyller år? 25 unga år! Dem firar det med en invigningsfest och massor med olika rabatter i hela butiken, den 26-28 oktober ska dom ha det i den nyöppnade jönköpingsbutiken!

Uteritt

Hej! Idag ska jag rida ut en sväng hade jag tänkt!

I'm glad you came

Hallojsan! Idag var det ju hoppträning för Niklas. När jag red fram kände hon riktigt fin först faktiskt, i alla fall i skritten och traven, galoppen var helt ok! Sen när jag skulle trava henne efter att jag hade galopperat så blev hon jätteuppstressad, jag vet inte vad det var som hände.. Slängde på huvudet någon gång men jag fortsatte att rida som jag brukar, och i slutet vart hon riktigt riktigt fin! Knasboll ;D När vi började hoppa så kändes hon väldigt uppåt, svårt att förklara men efter några hopp så blev hon mycket mycket bättre! När vi började hoppa lite längre banor så blev hon så himla fin, frammåt men ändå så himla reglerbar, sjukt nöjd i slutet, hon var mycket avslappnare då! Skitbra enligt Niklas, kändes riktigt bra så jag är nöjd :D 
Finafina häst ♥

Svar på fråga

Svar: Jag rider nog helst dressyr men hoppning är också väldigt roligt! Svår fråga, men i dessyren känner man verkligen när dom jobbar med varenda muskel i kroppen, när om släpper till det lilla extra. när man får till den där travökningen och hästarna verkligen tar för sig och verkligen vill, det är den där känslan som man mår så bra av och vill ha mera av! Det är säkert samma i hoppningen men dressyren väljer jag! 

Slobber mash likvärdigt med betfor?

Hej Jenny! Vi har diskuterat betforens betydelse i vårt stall. När jag skulle köpa betfor var det slut och fick rådet att köpa slobber mash istället då det gjorde att min ponny skulle hålla energin mer långsiktigt än betfor. Mina stallkompisar anser att det är ett komplement till betfor men vad jag har kunnat läsa mig till är betfor ungefär som för oss när vi äter en chokladbit, dvs en snabb energikick som går över lika fort. Undrad därför om det är ett vettigt val att bara ge slobber mash (ca 0,25 kg/ dag) till vår maxade D-ponnny? MVH Veronika

Jenny Redgårds svar:
 
Hej Veronika!

Jag tycker inte att man kan jämföra betfor och slobber mash som likvärdiga fodermedel. De har helt olika sammansättning. Du ska alltid utgå från ditt grovfoder när du väljer kraftfoder, börja med att analysera ditt grovfoder och ta reda på om din häst alls behöver något komplement till detta. Med ett bra grovfoder täcks oftast hela hästens behov av energi och protein och då behövs bara tillskott av mineraler, om ens det. 
Betfor är ett bra fodermedel för hästar eftersom det innehåller mycket fibrer som är positivt för hästens matsmältning och ingen stärkelse som andra spannmålsbaserade fodermedel. Det kan absolut inte jämföras med godis för oss. Betfor innehåller visserligen 20% socker pga att melass är tillsatt, men som sagt även mycket fibrer. Det är viktigt att inte blanda ihop socker och stärkelse. Stärkelse stora mängder är ett större problem för hästar en socker, eftersom socker finns i ganska stora mängder i gräs, det fodermedel som hästen är skapt för att äta.

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


HOPPTRÄNING

Tja! Idag är det hoppträning för Niklas, ska bli galet kul! Dusty är nog också taggad tror jag, hoppas jag! 

Dagens Ridpass, 22 Oktober 2012 [Dusty♥]

Åå, jag är så nöjd med Dusty idag, hon skötte sig super! Jag red ut en sväng med Maja. Det var så sjukt kul, vi hade det så bra! I alla fall så red vi till travrakan först och sedan red vi hem till mig och sedan den vanliga vägen hem. På travrakan så skötte hon sig riktigt bra, vi travade halva och galopperade halva. Hon var superfin i traven. lugn och väntade på mig! I galoppen var hon också jättefin, tänkte att jag skulle byta galopp efter en sträcka och det gjore jag men då kom Maja en bit före och då blev det lite mer fart i henne så jag försökte ta och mjukna i tyglarna men ändå hålla om med benen, hon sänkte sig i nacken men det gick fortfarande lite fort men hon sökte sig ner fint ändå! Sen skrittade vi en lång bit hem, jobbade henne en gång efteråt också, hon var kalasfin! Just det att hon var så himla lugn ändå och inte stressade upp sig var så otroligt skönt, är nöjd!

Film från i helgen

Här är en film från tävlingen igår, det blev några missar hon hoppade till någon gång men var lite spänd men så måste det också få vara. Man kan bara filma i 5 min på våran kamera så det är inte från hela ritten men nästan :D 

Se Rolf-Görans omhoppning i Oslo

Härligt för Tinne!
Tinne Vilhelmson - Don Auriello femma i världscupküren. Holländska Adelinde Cornelissen - Parzival vann. Resultat här.
* Douglas Lindelöw - Balahe toppade torsdagens 1,35.
* Mattias Jansson - Brisbane vann dagens Grand Prix Special-dressyr. Totalt 32 svenska placeringar.
* Bilder från Dressyrjournalen/Göran K Josefsson här.

22 oktober

Hej! Idag tänkte jag rida ut en liten sväng, tror Maja hänger med också så jag får sällskap! Skritt och lite trav mest blir det :) 

RESULTAT - KUMLA RIDKLUBB - LB:2 ~ LITTLE DUSTY WIND ♥

Dagens tävling nu då, det har gått bra! Dusty har skött sig prima! 
Framridning: Hon kändes finfin! Skrittade fram henne för hand och sen hoppade jag upp och började jobba henne. Hon var väldigt avslappnad och fin! Travade igång henne när det kändes bra, hade henne lite lägre till en början och travade runt några varv. La in några volter och halter här och där lite travökningar och sedan satte jag mig ner och jobbade henne lite, hon kändes fin! Sen i galoppen så kom jag verkligen inte till ridning, underlaget var lite tungt, ridhuset där vi red fram i var väldigt litet och om vi var 4 st så är det mycket att hålla koll på samtidigt som jag inte kom ner i sadeln så jag kunde driva, men jag fattade en galopp till sen och då var hon superfin! 
Banan: När vi kom in i ridhuset var hon spänd och ville inte riktigt gå på spåret men jag travade runt och försökte lugna henne lite. Man fick inte rida runt så länge så det var bara att köra. Jag kände att hon var väldigt vaken och spänd så det blev lite svårt och jag kunde inte driva riktigt som jag ville men vi gjorde det bästa av saken, ibland kändes det som att jag bara skumpade runt men ibland var hon riktigt fin faktiskt, vissa stunder!
 
Efter mellantraven när jag skulle ta en förhållning så är det en liten tjej som går ner för läktaren, var gör Dusty då, jo då kollar hon upp på henne och nästan saktar av, och då smackar jag?! Jag har aldrig någonsin gjort det, vet inte vad jag gjorde xD Men aja, vissa stunder var hon fin och det var första gången vi red programmet, första gången på långbana - Så jag är ändå nöjd! 64,3% för den ritten faktiskt ganska bra, och då säger speakern att jag kom delad tvåa med en men när vi skulle in på prisutdelningen så ändrade dom sig och sa att den som jag var delad med bara skulle gå in.. Vi snubblade på målsnöret helt enkelt men jag är nöjd! 
Väldigt mycket text insåg jag nu men, jaja! ^^
Tyvärr inte så många bilder men dom duger! :D 
 

Visste ni att..

..Jag är ganska skeptisk mot mat, gillar inte starkt eller så
..Men däremot så älskar jag bröd, baguetter typ 
..Jag går i åttan
..Jag har ridit i 8½ år
..Jag har ramlat av Dusty 1 gång, när jag red barbacka, haha!

STARTAR NU

Nu rider jag programmet, vi får se hur det går! 

TÄVLINGSDAGEN

Idag är det tävling! Har inga som helst förväntningar, vi åker dit för att det är kul. Och jag vet att jag alltid skriver såhär men nu menar jag det, haha! Nä men vi åker dit och ser hur det går helt enkelt. Sista tävlingen på året, vi ska debutera en LB:2, lång bana dessutom! Vi får se hur det går, det blir en tidig morgon i alla fall, startar 09.07! 

Hall of fame

Tjenare! Idag var Dusty såååå fin! Och jag red som jag brukar, grymt fin var hon! Det regnade ju men det hindrar inte oss ifrån att rida! I alla fall så skrittade jag fram som vanligt och sedan kortade jag på tyglarna och jobbade henne lite. Hon var fin, hon släppte till lite extra då och då. Gjorde halter och lite volter, när det kändes bra så började jag att trava henne i en lite lägre form. Plockade upp henne lite i formen sedan och gjorde ännu mer halter, ställde och böjde på henne lite och hon var riktigt fin! Jag kom ner i sadeln ordentligt så jag kunde driva, hon får så sjukt fin trav då! Satte mig ner sen och jisses vad fin hon var! Jag måste driva för att hon ska gå bra, det är verkligen så. I alla fall så red jag en del från programmet och gjorde ännu mer halter! Hon var riktigt riktigt fin! Galoppen var hon också fin i men hon började sakta av flera gånger, vet inte vad hon gjorde men aja, hon var fin i alla fall! Sen travade jag av henne, hon kändes priiima idag! :D Så galet nöjd :D Och nu står hon i boxen, flätad och klar med sin pyjamas på!

Startlistor tills imorgon, 21/10

Här är startlistan till LB:2an, vi kör en klass den här gången. Hon har inte gått klockrent nu eller rättare sagt så är det jag som har en liten svacka i min ridning, Dusty gör det hon ska! Men en LB:2 ska vi debutera och det ska bli superkul! 

Häst räddad ur vattnet - efter en timmes kamp

Så det kan gå alltså, men tur att det finns folk som kan hjälpa till!

 Frivilliga och räddningstjänsten hjälptes åt att rädda hästen ur vattnet med en slang. Foto: MARTIN PETTERSSON/PICASA

Hästen hamnade under vattnet och först stack bara huvudet upp.

Efter en dryg timme i vattnet lyckades räddningstjänsten och frivilliga att dra upp hästen ur det vattenfyllda diket.

- Som jag förstod det hade hästen blivit skrämd och därför hamnat i diket, säger Madeleine Nilsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Ale/Kungälv.

 

Det var ägaren själv som slog larm till räddningstjänsten när hästen, en nordsvensk, råkat gå ner sig i ett stort vattenfyllt dike i skogen i Jennylund i Bohus.

- När vi kom till platsen försökte man på alla sätt att dra upp hästen med den utrustning som fanns tillgänglig, bland annat en brandslang som lades runt hästen, säger insatsledaren Madeleine Nilsson vid räddningstjänsten i Ale /Kungälv.

- Det var många personer som var där och hjälpte till att dra upp den. Vi hade inga fordon där ute utan det var med hjälp av dessa personer, varav flera frivilliga, som vi kunde få upp hästen.

Martin Pettersson som tog bilderna på dramat förklarar att hästen verkade må bra efteråt, även om den var något nedkyld efter en dryg timme i vattnet.

- Ägaren kunde själv leda i väg hästen, säger han.

 


20 Oktober

Idag har jag och göra ska jag säga er, ska till wittvång och lämna en sak, sen ska jag fixa allt inför tävlingen och rida mitt hjärta, så vi hörs väl senare :) 

Y.O.L.O

Hej på er! Idg hängde mamma med till stallet, mockade och fixade. Vi tog en liten promenix med Dusty och Leja också, mamma hade med kameran så kommer lite bilder också! Dusty skötte sig riktigt bra idag, vi gick till wittvång och hem igen sen, när vi gick till wittvång så går hon ganska sakta haha men sen när vi går hem så går hon så raskt så, men jag tror det är bra eftersom hon får sträcka ut och jobba lite i alla fall! Vi hade en mysdag idag helt enkelt, sånna som man måste ha ♥
världens finaste ♥

WE♥IT


Så skapas en livs levande dalahäst

Haha, titta så roligt! 


Dalahästar är gjorda av trä. Eller? I årets Stockholm International Horse Show ställs allt på ända, när den livs levande dalahästen Timus visar upp sig. Svårast med att måla en riktig häst är att hitta rätt färg, berättar konstnären Linda Leander.
– Timus är en fjording, en ljus häst, så när jag använde röd färg blev det rosa.

Det är också knepigt att hitta färg som fungerar på djur. Nu är det ansiktsmålningsfärg avsedd för barn som finns på konstnärens palett. 
– Men den går ju att tvätta av med vatten – så vad ska vi göra om det blir snöstorm och Timus ska visa upp sig? Jag har löst det genom att måla ett täcke med hals, så att han kan ställa upp i alla väder, säger Linda Leander. 
Timus ska slå åskådarna med häpnad under stopp på vägen från Leksand till Stockholm, vägen han färdas för att ta sig till Stockholm International Horse Show. Men han slipper gå hela vägen själv, eftersom han uppnått den aktningsvärda åldern av 30 år och numera är pensionär. När han var mitt i arbetslivet var uppgiften att dra turister som kunde hyra prärievagn och häst för att uppleva naturen.
– Timus är som ett barn för ägarna, de älskar honom verkligen. Han får åka Thulevagn bakom en ny Volkswagen ner till Stockholm, så det blir bekvämt, lovar Linda Leander.

Krävs speciell häst
Hon har tidigare arbetat med isskulpturer och design i miljö, men det är första gången hon målar en levande häst.
– Men jag har ridit och mina barn tävlingsrider, så jag förstod att det skulle krävas en väldigt speciell häst för det här. Och vi kunde inte ha hittat någon bättre, Timus älskade att bli målad, han till och med gnuggade tillbaka så där som hästar gör när de blir kliade av en hästkompis.
Dessutom tyckte han att det var väldigt roligt att bli fotograferad. TV4, Ridsport och tidningar från Dalarna var på plats när provmålningen skedde, och Timus tröttnade inte på kamerablixtarna.
– En av journalisterna sade ”oj, det här var så häftigt så nu har jag glömt vad jag skulle fråga”, berättar Linda Leander som intygar att det verkligen är en annorlunda upplevelse att se den levande dalahästen.

Gammaldags fora
Det är Leksands Knäckebröd som satsar på att ta en riktig dalahäst till Stockholm International Horse Show. Den ska vara med i invigningen och under kvällsföreställningarna.
Leksands Knäckebröd ska också se till att en fora, alltså häst med lastad vagn som i äldre tider, tar sig från Leksand till Ericsson Globe. Men de hästarna ska ta sig hela vägen ”till hovs”, eftersom de är i toppkondition från sitt fysiska vardagsarbete.
Regissören Owe Sandström berättar lyriskt om foran. 
– Det är en rad av hästar som kör från en ort till en annan, för att förflytta mat och malm och timmer. Vi förflyttar oss tillbaka hundra år och mer, ser hur hästen användes förr.

 

Med på bilden av den dalahästmålade Timus är AnnMarie Brus från Leksands Knäckebröd i den vackra Leksandsdräkten. Fler bilder kommer från provmålningen. Foto: Roland Thunholm


TRAVRAKAN

hallåj! Idag tänkte jag rida till travrakan en sväng, får se om hon är galen efter klippningen eller inte. Men det återstår att se! :D 
sommar 2012

KLIPPNING

Vi klippte ju Dusty idag också, hon var så himla duktig, står som en klocka och är så himla duktig rent utsagt! Vi klippte hela henne men sparade där sadeln ska vara, vi klippte även på ganachen, så skönt att slippa att klippa där med en liten sax haha! Men nu är det gjort! Här är två bilder från dagen, råkade radera en.. så typiskt mig ;) 

Dagens träning!

Hej! Idag var det ju dressyrträning som stog på schemat! Hon var mindre fin ibland men det var bara mitt fel, för jag har slutat rida ordentligt typ, eller vad man ska säga, jag rider inte som förut. Men vissa stunder tänkte jag bara att nu kör vi och då var hon så sjuuukt fin! Men det är stunder som jag slutar rida och lullar runt som det blir knasigt, Vi red igenom vissa delar av LB:2, det var en gång där jag red som jag brukar om man säger, sjukt fin asså, ponnyn är grym ♥ Jag hade en bra takt och ja, det kändes bra. Ibland var det hej kom och hjälp mig men det är helt mitt fel så jag skyller på mig och jag ska ta mig i kragen nu och rida som jag brukar! Galoppen var hon också fin i! Galoppfattningarna börjar jag också få kläm på nu så det går frammåt :D 
En träning för Erika förra året, visst har det hänt en del? 

Reflexgrimma

En sak jag har tänkt på nu när hösten kommer är ju självklart att man ska ha reflexer när man än rider ut på dagen, det är älgjakt nu också då man vill ju inte riskera någonting. Reflexer för mig är självklart nu! Men nu till saken, reflexgrimma. Jag har tyckt att det har känts lite onödigt men sen kom jag på mig själv att det är jättebra att ha ju. Tänk om hästen skulle smita ut hagen då är det ju jättebra att ha den om hästen skulle springa ut på en stor väg eller något, tummen upp till reflexgrimma!

Linda Heed bäst i GP-kval

Så roligt för henne!

Linda Heed och Chausette Polo vann lördagens kval till Volkswagen Grand Prix som rids på Strömsholms elittävlingar i morgon, söndag.

Segerekipaget hade nästan två sekunder tillgodo på 1,45-klassens tvåa, Marcus Westergren/Casa de la Marta Bay. 

Totalt var det 65 ekipage som kämpade om de 22 platserna i söndagens Grand Prix, som går i 1,50 och kan följas via webb-teve.


Dressyrträning & klippning

Hej! Idag är det dressyrträning, taggad till 1000 :D Sen ska Dusty bli nakenfis också! 

Dagens Ridpass, 17 Oktober 2012 [Dusty♥]

Tjinixen! Idag red jag på banan en sväng och sedan skrittade vi en liten kortis. När jag red på banan så hade jag henne rätt låg i formen, ingen tävlingsform eller så. Skrittade fram henne och sen kortade jag på tyglarna och började jobba henne, hon var faktiskt väldigt fin! Ställde igenom henne och hon blev så himla mjuk i munnen, red på det tredelade bettet idag, tror hon trivs mer med det och det tvådelade men i alla fall så började jag trava när det kändes bra. Hon var sjukligt mjuk och riktigt riktigt fin! Tog en liten galopp också och hon var superfin! Är så glad :D 

Veckoplanering v.42

Såhär kommer våran vecka att se ut!

Ludwigs Champion 1129 död

Åå fy vad hemskt :( 

Royne Zetterman och Ludwigs Champion på tävling tidigare i år.

8-årige Ludwigs Champion 1129 var på Strömsholm för att tävla under helgen som gick, men en halvtimme före första start fick han förstoppning. Efter två buköppningar tvingades man avliva hingsten.

Ludwigs Champion 1129 (f- 04, e Ludwig von Bayern-Argentinus, uppf Helmut Maier) ägdes och tävlades i hoppning av Royne Zetterman. Ekipaget har placeringar upp till 1,45-klass, och befann sig i helgen på Strömsholm för att tävla när hingsten drabbades av förstoppning. 
- Han blev dålig en halvtimme före sin första start, och fick buköppnas. Det var en svår operation, men de tyckte ändå att det såg ganska bra ut i måndags. Men igår kväll fick de öppna honom igen och då hade en stor del av tarmen dött så det fanns inget att göra, berättar en dämpad Royne Zetterman.

Hingsten, som godkändes som 3-åring, fick därför somna in under natten till tisdagen.


17 oktober

Tjenare! Idag tänkte jag trava henne lite lugnt på banan och skritta ut en liten kortis, en lugn dag! 

Amanda och Dusty longerings-style!

Hej! Idag longerade jag Dusty och det gick faktiskt jättebra! Vi gör på vårat sätt och då går det bra! Gick runt lite på banan och sedan spände jag in henne och säppte ut henne på linan. Hon var fin! Sen i traven så vill hon alltid gå innåt i volten så jag tänkte att jag springer med henne lite först, så jag gjorde det några varv och då var hon verligen jätte avslappnad, så fin! Sen släppte jag ut på lilan igen och då gick det mycket bättre! Så jag är mer än nöjd idag, hon skötte sig super :D 

.

 

Bildspel: Följ med till danska Kilegården

Det finns många fina gårdar, här är en!
I samband med ett reportage om sitsträning till Hippson Magazine besökte vi hoppryttaren Linnea Ericsson hemma på Kilegården i Danmark. Här driver hon sin verksamhet tillsammans med sambon Shane Carey och familjen. I bildspelet från anläggningen ges en inblick i hur Linnea och hästarna bor.
       
Text:
 
Andrea Berlin
Foto: 
Lavaletto.se

Häst påkörd av två bilar

Usch vad hemskt :( 
Bild från google.

En häst på rymmen blev på torsdagskvällen påkörd av två bilar på E4 i Stöcksjö utanför Umeå. Skadorna blev så svåra att hästen avled.

Olyckan inträffade vid halv tio-tiden på kvällen, när två hästar tagit sig ut ur sin hage och sprang upp på E4. En bil som kom körande hade bländat av för möte med en annan bil, och när föraren slog på helljusen igen befann sig hästen framför bilen. Kollisionen gick inte att undvika, och även bilen bakom körde på hästen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten. Två personer fördes till akuten med lindriga skador.


16 oktober

Tjena! Idag tänkte jag longera eller ta en promenad med henne, får se lite var jag gör! ^^

Dagens Ridpass, 15 Oktober 2012 [Dusty♥]

Tjena! Som ni kanske såg förut så red jag markarbete idag. Hon var riktigt fin vissa stunder men ibland kändes hon lite knasig i munnen men i alla fall så skrittade jag fram först och hon var riktigt fin i skritten, ryggen sköt upp i taket! Började trava henne sen när hon kändes fin. Hon hade mycket energi och ibland kändes som att hon sprang iväg lite så försökte jobba ihop henne och ibland var hon riktigt riktigt fin! Ibland var hon mindre fin. Ibland kändes hon lite stel och ville inte riktig ställa sig åt höger. Det har varit så ett tag nu men idag var det lite mer, men jag försökte få igenom det och då blev hon riktigt fin efter ett tag men sen blev det som att det kom tillbaka..haha!
Men ibland var hon superfin och det är jag nöjd med! Började rida över bommarna sedan, vissa gånger kom hon superbra verkligen, efter bommarna blev hon sjukt fin också, det var någon gång som hon snubblade mitt lilla hjärta ♥, men då kom vi igen bara och då gick det bra! Galoppen var hon pigg och glad i, hon ville inte riktigt som jag i högervarvet men efter lite jobb blev det mycket bättre! 
Min fina älskling ♥

Dagens övning

Här ska det ridas bommar!


AMANDA HISSAR

Måste hissa dom här ridstrumporna, dom är ju så fruktansvärt snygga! Det är väldigt många som har sånna, skulle vilja ha ett par jag också! Just nu så kostar dom endast 29 kr/styck, tycker ni ska slå till på ett par för dom är ju så snygga! Klicka HÄÄÄR så hittar ni dom!
 

RGB 1,45-tvåa i Oslo

Härligt Roffe!

Rolf-Göran Bengtsson var nöjd med Corcega La Sillas prestation i Oslo på söndagen.

Rolf-Göran Bengtsson red Corcega La Silla till en andraplats i lilla rundans 1,45-final i Oslo på söndagens förmiddag.

Corcega La Silla (sto f 2004 e Casall la Silla-Candillo) var en av sex hästar som dubbelnollade i den 20 ekipage stora klassen.  
- Det här är det största klasserna som Corcega La Silla har gått,  sa en nöjd Rolf-Göran efter klassen. 

Peder Fredricson kom på åttonde plats med Holliday KLG efter att ha fått ett nedslag i omhoppningen. 


15 oktober

Hej på er! Idag har jag ingen aning om vad jag ska göra med Dusty, vill helst att vi ska klippa henne men vi får se hur det blir!
haha trött ryttare, glad ponny!

Dagens Ridpass, 14 Oktober 2012 [Dusty♥]

Hallåj! Idag klättrade jag med Pernilla. Det gick riktigt bra faktiskt! Dusty var otroligt lugn, så skönt! Hon brukar alltid bli lite uppstressad men idag var hon helt cool, så det var skönt. Vet inte vad jag ska säga mer, vi skrittade ju bara, jobbade henne lite sedan när vi skrittade hem och då kändes hon fin! 

FRI FRAKT

Ni har väl inte missat att det är fri frakt hos Hööks om man handlar över 500 :-?  Om ni har missat det så kan ni klicka HÄÄÄR om ni hittar något snyggt!

Linda Heed bäst i GP-kval

Så roligt för henne!

Linda Heed och Chausette Polo vann lördagens kval till Volkswagen Grand Prix som rids på Strömsholms elittävlingar i morgon, söndag.

Segerekipaget hade nästan två sekunder tillgodo på 1,45-klassens tvåa, Marcus Westergren/Casa de la Marta Bay. 

Totalt var det 65 ekipage som kämpade om de 22 platserna i söndagens Grand Prix, som går i 1,50 och kan följas via webb-teve.


14 Oktober

Tjenare! Idag fyller min hermano mayor 17 år så vi ska fira honom lite, åker ut till Dusty runt kl 10 och klättrar med henne och Pernilla på Zäta! Myysdag!

Dagens Ridpass, 13 Oktober 2012 [Dusty♥]

Hej på er och förlååååt! Har verkligen inte bloggat på hela dagen som jag lovade, hehe.. Dusty skulle ju klippas idag men vi hann dra 5 tag och sen går klippmaskinen sönder, så typiskt! Så nu är hon lite rakad på halsen, ser lite lustig ut måste jag säga ;) Men i alla fall så red jag en sväng på banan och hon var faktiskt fin! Lite seg ibland men annars så var hon fin! Skrittade fram en stund och jobbade henne tills hon var rejält avslappnad. När hon var det så började jag trava igång henne lite smått ien lägre form. Tänkte hela tiden på yttersidan och hon kändes inte så kontsig idag faktiskt, så det var skönt!
gammal bild
Gjorde lite skänkelvikningar, serpentiner med en halt på medellinjen och lite sånt, hon var fin! Hade velat ha mer tryck i henne helst men i alla fall så satte jag mig ner sen och det kändes bara så fel, jag kom aldrig till ridning liksom så jag gjorde lite övergångar och sedan försökte jag sitta ner igen och då kändes det genast bättre haha! När jag var nöjd och när det kände bra så fattade jag galopp, hon var riktigt fin i galoppen! Stog i lättsits först så hon fick rulla på lite frammåt. Satte mig sedan och jobbade henne, riktigt fin var hon! Gjorde samma sak i andra varvet sen också. Efter det så gjorde jag lite enkla byten, hon fattade kalasbra verkligen men kryper upp lite i nacken så det ska jag jobba vidare på!
Bästa ponnyn ♥

.

Uppdatering kommer! 

BECK

Hej på er! Just nu sitter jag och kollar på film med Maja, snarkar där inatt! Red ju min favorit förut och hon var pigg och glad :D Är nöjd! Imorrn ska hon bli korthårig, mobilbloggar hela dagen! :) ha det bra!


Carusso gör världscupdebut

Carusso och Roffe ↑

Carusso LS La Silla gör i helgen debut i världscupen med världsettan Rolf-Göran Bengtsson, när hoppcirkusen nu drar igång i Oslo.

10-årige Carusso LS La Silla (e Montebello La Silla-Joost) har ridits av Rolf-Göran sedan 2009, men har i år fått kliva fram i rampljuset. Efter framgångar i Global Champions Tour och superligan ser Bengtsson hingsten som en tänkbar kandidat till OS 2016.
- En sådan häst som Carusso kan bli aktuell, han har passande ålder vid det tillfället, svarar han SVT Sport, på frågan om vilken häst han kan tänka sig till Rio.

Trots att Quintero La Silla varit borta hela året på grund av en senskada, och Ninja La Silla inte har varit helt kry, har Rolf-Göran lyckats behålla den gröna armbindeln som betyder att man är bäst i världen för tillfället. Men konkurrenterna kommer allt närmare.
- De andra knaprar in på mitt försprång, nästa månad är jag nog inte där längre, menar han.

Oavsett rankningspoäng så kan Bengtsson förhoppningsvis börja samla världscuppoäng redan i Oslo, för att ta sig till final i Scandinavium i april.


Totilas-föl för 200 000 euro

Inte lite pengar det!

Ett föl efter Totilas blev näst dyraste häst vid 2012 Oldenburg Autumn Elite Auction i Vechta, Tyskland den 6 oktober.

Köpare av Total Recall (e Totilas-Sandro Hit) är välbekanta Paul Schockemöhle och Ann Kathrin Linsenhoff, som fick betala 200 000 euro för hingstfölet och som även äger fadern.

Enda häst som blev dyrare i auktionen var den 3-årige valacken Samhitas (e Sir Donnerhall I-Abanos) som såldes till den kanadensiska GP-ryttaren Gary vander Ploeg för 250 000 euro skriver Eurodressage


Travrakan

Hej! Idag ska jag rida ut till travrakan tänkte jag, tror Pernilla hänger med så det blir kul!
 

Dagen

Tjenare! Idag vilade ju Dusty,men jag åkte ju dit såklart och mockade och fixa. Pratade väldigt mycket också men det är så mysigt en dag som denna! När jag var klar med stallet så gick jag och hämtade min fina prinsessa i hagen ♥ Hon var en liten lergris idag så jag spolade av benen och borstade av henne. Var så himla sugen på att frisera henne så jag friserade manen, hovskägget, kronranden, svansen, pannluggen m.m så hon fick en makeoverdag haha! Fick för och efterbild på manen och kronranden, glömde på det andra haha! Men snygg blev hon! Sen fick hon en fleecetäcke på sig och sedan fick hon gå in i sin box med flätad man så den inte ska stå åt alla håll haha ;) Pussade godnatt på min älskling och sen åkte jag hem!
Manen före
Manen efter
Kronranden före [Tog inte lika mycket som jag brukar ta, men vågade inte för att hon var blöt]
kronranden efter
för mig är du ren lycka 

Silver-Sara: "En bra galopp är ett måste i terrängen"

Det är såhär det ska gå till ;) Mycket text men det var intressant!

Sara Algotsson Ostholts Wega var "omöjlig" att rida som ung. Men Sara gav inte upp hoppet om "den fula ankungen" och tålamodet belönades med en välförtjänt OS-medalj. Allas vår Silver-Sara höll clinic på Flyinge under Avelschampionatet - och delade med sig av sitt utbildningssystem.

Text & foto: Ida Röök
  
- Det tog många år innan poletten trillade ner för Wega i terrängen, först då började hon ta tag i hindren på banan. När hon var riktigt ung kunde hon inte galoppera normalt och jag ville sälja henne, det var ett elände. Men det var ingen som ville köpa henne så hon blev kvar. Vi brukar ta föl på våra ston när de är tre men det gjorde vi inte med Wega. Hon var helt enkelt för ful, berättade Sara skämtsamt om sin OS-häst under clinicens inledning i Flyinges stora ridhus.
  
Viktigt att jobba med dressyren
Med sig hade hon Ludwig Svennerstål, Englands-baserade lagkamraten som gjorde ett enastående första OS i London. På marken stod resten av teamet bakom fälttävlanslandslaget; avgående förbundskapten Gunilla Fredriksson, hopptränare Maria Gretzer, dressyrtränare Elisabet Lundholm och terrängspecialisten Jan Jönsson.
Tillsammans gav de publiken många lärdomar när det gäller vad som krävs för att lyckas inom fälttävlan. Bland annat menade de att ett måste för en riktigt bra fälttävlanshäst är att ha ett brett register i galoppen. Många tappar också poäng i dressyren, på grund av att det slarvas med grundarbetet.
- Hästen måste kunna plocka poäng på dressyrbanan, annars kommer man för långt efter i de andra disciplinerna. Det måste finnas en skillnad i traven och inte minst i skritten. Där tappar många i dag, sade Maria Gretzer och fick medhåll från Sara.
- Elisabet Lundholm är hård men rättvis, hon har lärt mig massor. Inte minst är det viktigt att inte sitta och smyggreja med saker när man skrittar. Antingen pausar man på helt lång tygel, eller också arbetar man hästen. Det ska inte finnas ett mellanting där man sitter på halvlång tygel och småjobbar hästen. Jag har också haft lite problem med att jag ofta blir hängande i handen, då har vi kommit fram till att en liten klapp på hästens hals kan hjälpa för att släppa spänningen som uppstår. Det blir en tydlig eftergift, med en klapp på halsen kan man komma långt, sade Sara.
  
Reglerbar och avspänd är ledorden
Hon och Ludwig började med att rida två unga hästar. De värmdes upp i en lösare form, i traven bytte de varv ofta för att få hästarna smidiga runt skänkeln, i galoppen stod de båda ryttarna i fältsits och lät hästarna rulla på. De galopperade sedan över två kavaletti-bommar med 21,5 meter emellan. 
- Det gäller att få hästen avspänd och lyhörd, man vill ha den ridbar och reglerbar. Är den inte det över en så här enkel övning blir det svårt att börja hoppa sedan. Den unga hästen ska man kunna hålla ihop mellan bommarna, den får inte skjuta iväg, sade Sara.
Hon fortsatte också resonemanget kring vikten av en bra galopp hos en fälttävlanshäst.
- Det är inte hästen som är snabbast på plan mark som vinner i längden inom fälttävlan. Eftersom man håller ett jämnt tempo hela terrängritten krävs det att galoppen är reglerbar inför hoppningen, sade hon.
Terrängspecialisten Jan Jönsson fyllde i:
- I terrängen varvas långa transportsträckor med korta distanser i hinderserier. Då gäller det att hästen har en elasticitet i sin galopp. Vissa sträckor måste ett galoppsprång vara mellan sju och åtta meter långt, medan det kan komma hinderserier där hästen måste korta språnget till tre meter i längd. Det krävs spänst och ridbarhet för att komma dit, sade han.
  
Travhoppar i framridningen
På de unga hästarna tog sig Ludwig och Sara an ett lågt plankhinder med bom framför och så småningom även bakom. De började med att travhoppa.
- Jag travhoppar nästan alltid i framridningen, särskilt med unga hästar. Då hinner man med att parera om det är något som händer på vägen fram till hindret, och hästen får tid på sig att hoppa väl, sade Sara.
Det är skillnad på hur man vill att hästen ska hoppa beroende på om det är på banan eller ute i terrängen. I terrängen vill man gärna ha lite flackare språng som går mer i farten, medan man på banan strävar efter rundare språng.
Sara och Ludwig visade hur man introducerar smalhinder för den unga hästen. 
- Jag lägger alltid upp tydliga infångare i form av upphöjda bommar vid sidan om hindret, och börjar med att travhoppa. Vinglar hästen framför hindret är det lättare att hålla kontrollen om man kommer i trav till att börja med, sade Sara.
Hon bygger aldrig särskilt höga hinder hemma. Träningen utgår från att hästen ska lita på ryttaren och på att skapa självförtroende hos den.
- Jag hoppar inte högt på träning, däremot försöker jag variera hindertyper så mycket det bara går eftersom det har blivit populärt att bygga med olika hindertyper i tät följd i terrängen. Det gäller att ha fantasi och använda sig av det man har hemma, för att bygga hinder som liknar dem i terrängen, sade hon.
 
Svåra linjer tränar tekniken
Efter de lite enklare övningarna på unghästarna var det dags för två äldre och mer rutinerade hästar att visa vad de går för med Sara och Ludwig i sadeln. Här gjorde de den första övningen lite mer komplicerad genom att variera antalet galoppsprång mellan kavaletti-bommarna. 
Först red de på normala sex galoppsprång, sedan färre och även fler. Det är en bra övning för att se hur reglerbar hästen är i galoppen. De värmde även upp på ett lite lägre plankhinder med bom framför och bakom, och sedan började de hoppa mer tekniska linjer.
- Valmöjligheterna i hur man ska rida an på hinder är ofta mycket begränsade i terrängen. Då gäller det att träna på de snäva, lite svårare vägarna hemma, sade Sara.
Hon berättade också skämtsamt om den optimala terrängsitsen.
- Man ska sitta i en "oh shit-position" hela tiden. Då måste man ha korta stigläder och vara lite före i rörelsen. Hamnar du i bakvikt över ett hinder är det lätt att du får hela hästen i baken och flyger av som en katapult.
Sara avslutade med att visa hur en riktig ökning i galoppen, à la terrängritt, ska se ut. 
- Hästen ska svara direkt på din signal både framåt och tillbaka, sade hon innan hon satte av längs långsidan.


Hur lära ridtravaren galopp?

För er som har ridtravare och den har lite svårt att galoppera så är det här bra för er! 
Hej Bo! Vi har ett varmblodssto på 8 år, med mycket motor och som har lätt för att stressa upp sig. Hon är aldrig startad i trav, men förre ägaren tränade henne som att hon skulle bli travhäst fram till hon var fyra år och sedan dess har hon lullat omkring i skogen enbart. Vi tog över henne i mars i år, och jag har utbildat henne vidare, så nu kan hon några av grunderna i dressyr. Hon är otroligt känslig för alla hjälper. Men även fast hon kan fatta galopp i båda varven, så rusar hon som den värsta jetmotorn varje gång vi ska galoppera och sen går den inte att få henne i ett bra arbetstempo igen. Vad gör vi för fel och vad kan vi göra istället? Vad gör man med en häst som stressar upp sig så fort hon inte förstår vad man menar och hur ska vi få henne att lugna ner sig? Hon älskar att lära men jag är rädd för att vi inte förstår varandra. Det är ingen som tror att hon är en f.d travhäst när de ser henne, för hon är otroligt följsam, lättsam och arbetsvillig. Men galoppen får vi inte till. Hjälp snälla :) Mvh/Ditte och Valetta

Bo Jenås svar:

 
Det är viktigt att förstå att trav är travhästens naturliga gångart. Att galoppera är jättesvårt för dem och det tar tid att lära dem. Jag tycker att du ska ta hjälp en kunnig person som är duktig på att tömköra hästar. Börja inomhus i ett ridhus där väggarna kan verka bromsande för hästen så att det går lugnt och kontrollerat till. Personen du tar hjälp av kan få hästen att bli lugn på tömmen genom att göra många övergångar, från skritt till trav och så småningom upp i galopp från traven. Men detta kräver alltså kunskap och vana för att få till. När hästen har blivit lydig på tömmen kan man försöka omsätta den lydnaden i ridningen. Försök då att fatta galoppen på samma plats på banan varje gång och när hästen förstått det kan du ändra på upplägget.

Lycka till!
/Bo


11 November

Hej på er! Idag ska Dusty få vila, tänkte frisera henne lite, hon ser ut som en nallebjörn just nu och det är inte okej haha! Så det ska jag göra :)

Dagens Ridpass [Dusty♥]

Idag gick det verkligen bra, hon var lugn hela tiden och var sig själv! Red ju ut en lugn sväng på 40 minuter ungefär, hon var avslappnad när jag travade och var uppmärksam på mig! Jag satt och skrattade för att hon är så underbar, den känslan går inte att beskriva ♥ hon var så lugn, så enligt mig så skötte hon sig jättebra idag, min älskling!

Där man sitter som bäst <3


BILDERNA FRÅN SÖNDAG

Fler bilder från i söndags ♥

Ridövning: Sätt stopp för ”dykande” hästar

Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.

Bild 1.

 

Bild 2.

 

Bild 3.

 

Tipstack till: Martin Ågevall
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Vi är många ryttare som har problem med att hästen "dyker" och lägger sig på tygeln. En del har motsatt trubbel; att hästen spjärnar uppåt med nacken. 
- Båda problemen handlar om att hästen inte är genomsläpplig i kroppen, men måste sätta inre bak längre inunder sig, säger beridaren Martin Ågevall.
Att göra övergångar hjälper till för att få hästen självbärig.
- Men det ska vara övergångar där hästen måste trampa vidare på bakbenen. Hästen ska inte ramla in i övergången, tipsar Martin.
I övergången ska du ha hästen framför hjälperna. Och det gör inget om det tar lite längre tid att få igenom gångartsväxlingen. 
- Driv med innerskänkeln mot yttertygeln, förhåll mest på ytter, och jobba vidare så att hästen bär sig på bakbenen. Jobba hela tiden bakifrån och fram, var mjuk och snabb, så att hästen alltid har dörren öppen framåt. Rid fram till bettet och genom handen, så att hästen måste mjukna.
Martin menar att "dyk" och "spjärn" ofta kommer från ryttaren. 
- Man måste vara lite snabb i handen. Ju längre och kraftigare förhållningar du tar, desto mer ger du hästen chansen att hänga.
  
Gör så här:
A.

Börja på böjda spår, till exempel på stora volter. Gå något steg innanför spåret så att du tvingas använda ytterhjälperna.
- På böjt spår är det lättare att hålla hästen i ramen. Hästen ska vara korrekt böjd mellan innerskänkeln och yttertygeln; man vill att den ska böja sig i bålen, säger Martin.
Växla gångarterna. 
-Trav till skritt, trav till galopp och sedan galopp till skritt är väldigt bra.
  
B.
Du kan också minska volten så långt det går med hästen i balans. 
- Hästen får inte välta och lägga sig mot innerskänkeln.
  
C.
När arbetet på böjt spår fungerar kan du gå över till att rida raka spår, men håll dig ett steg innanför spåret så att du tvingas rida vägen.

 

Syfte: 
Att få en självbärig häst som går framför skänkeln och som är kvickare i sina bakben.
    
Svårighetsgrad: 
Bas-Medel.
  
Tänk på det här: 
Att hästen inte får dra sig undan samling genom att dyka eller dra nacken upp.
    
Citat: "Hästen ska inte ramla in i övergången."

Uteritt

Hej! Idag ska jag rida ut en sväng!

shines like a diamond

Dagens hoppträning för Niklas gick mindre bra en gång men annars riktigt bra! Den var en runda som bara var nejnej, jag hade ingen yttersida alls men sen gick det bra! När jag red fram var hon väldigt avslappnad och var finfin, tänkte heeeela tiden på yttersidan, kanonfin vart hon ju mer passet gick! Första galoppen var väl inte sådär jättebra men när hon hade kommit igång så var hon superfin där med! När vi hoppade kändes det också bra, ibland var det jag som la i backen och någon gång gick det lite fort så jag var tvungen att ta tag i henne lite men annars så var hon fin och bjöd verkligen på hindret. Det var någon gång som hon, ja jag vet inte vad hon gjorde men det blev också bra sen! Sista rundan var hon jättefin så jag är jättenöjd! :D Niklas sa att hon var j*vligt fin så det var skoj! ^^
Fina hoppeponnyn ♥

Bloggtävling

Om ni vill vara med och tävla om att bli veckans ekipage så kan ni klicka HÄÄÄÄR.

Veckoplanering v.41

Såhär kommer min och Dustys vecka att se ut!

Tips inför klippningen av din häst

Här får ni många bra tips om att klippa hästen, det är på engelska men om man lyssnar noga så fötstår man :) 
I och med hösten och det kallare vädret börjar djuren sätta tjockare päls. Det är då många som väljer att raka hästen, för att den ska svettas mindre vid hård träning. 
  
I detta klipp, från Horsemart.co.uk, ger Margaret Hopkins tips om vad man ska tänka på innan och under klippningen. Bland annat svarar hon på hur ofta man ska olja in maskinen samt vilka kläder som är att föredra under själva klippningen. 

Hoppträning

Hej på er! Idag är det hoppträning på Wittvång, hoppas att Niklas bjuder oss på en rolig övning, det brukar han göra ;) Det är så mysigt med hoppträningar när alla rider till ridhuset tillsammans, vi ser nästan ut som julgranar av alla reflexer, haha!
Fina pållen♥

Dressyrträningen 8 Oktober 2012

Dressyrträningen idag gick bra, hon kändes fin när jag red fram, något seg i munnen och för skänkeln, annars fin! När träningen började så var vi lite på volten först, det är något med högerersidan som jag aldrig får igenom, jag sitter och håller i innertygeln bara, det blir så fel alltihopa, jag måste ta tag i yttersidan nu för då blir hon såååå fin men jag tror jag ''glömmer bort'' det lite, sitter bara i innertygeln.. Så det måste jag jobba på! Det var vissa stunder som hon var sådär riktigt fin men jag hade verkligen inte ork till att rida ihop henne, det var så sent hehe, klagar på det.. ;) Närå, men jag hade verkligen inte ork :( Vi red igenom LB:2 två gånger också, jag var trött men Dusty skötte sig till viss del haha! Men jag är nöjd! 

Världsettan om framtiden

Tycker sånna här små filmsnuttar är väldigt intressanta och roliga att kolla på, kolla ni med!
Sportspegeln har besökt världsettan Rolf-Göran Bengtsson för att prata framtidsplaner. Och visst känner han revanschlusta efter London-OS.

Dressyrträning

Hej! Idag är det dressyrträning, men inte hemma i stallet! Mamma och jag ska ta transporten och åka till Lindhstallet där Erika håller hus idag, vi ska kanske rida igenom LB:2 dom jag ska rida om två veckor i kumla. Ridhuset är så sjukt fint! Hoppas att det går bra också! :D 

Topp 10 på rankingen

Just nu så ser topp 10 rankningen ut så här i hopp och dressyr!
Hopp
Dressyr

This is how we do

Hej på er! Idag red jag på lite alla möjliga ställen, mamma hängde med och tog en massa fina höst-kort! I alla fall så red jag ut en sväng först, mot guttersboda. Stundtals var hon helt cool-lugn men ibland var hon lite stissig. Tänkte att jag kunde rida lite på fältet som är vid guttersboda men jag vet inte vad det var med henne, gick inte att rida och jag ville inte bråka med henne så vi red hem istället travade lite på vägen som är där och plötsligt blev hon jättefin! Så jag travade några längder och galopperade två gånger, superfin! Sen skrittade vi hem, men jag red lite på banan eftersom hon ändå hade väldigt mycket energi i sig så hon kanske skulle bli av med lite energi. Men på banan dör hon istället, haha! Red henne i låg och lång form i 20 minuter ungefär, hon var så himla mjuk, behöver inte hålla i henne knappt men somsagt så var hon ganska så seg men jag är ändå jättenöjd!
Här är bilderna från idag på migg hjärta ♥

världens vackraste ponny, fler bilder kommer imorrn ♥
 

Å S I K T E R

Jag blir så fruktansvärt trött på folk som kopierar inlägg av mig eller av varandra, har tänkt att skriva det här inlägget läääänge men det har aldrig blivit av, men nu har det gått över gränsen. 
 
Man behöver ju knappt läsa några bloggar för det står samma sak på sin egen, det finns sååå mycket att blogga om och jag vet att det kan vara svårt men att ha 2 inlägg som jag har, då är det ganska lätt att hitta men om man har runt 6-8 st då blir det plötsligt hur svårt som helst och då ''tar'' man inlägg automatiskt. Dom flesta som ''tar'' inlägg från någon blogg skriver inte ofta vart dom har tagit dom ifrån, om jag har sett något som jag tyckte var väldigt intressant då skriver ju jag såklart vart jag har tagit det, t.ex. den filmen som jag hittade på Fannys blogg, jag skrev att jag hade tagit det från henne, så tycker jag att man ska göra om man ''tar'' ett inlägg från någon, helst så ska man ju hitta egna inlägg och skriva TYCKER JAG men det är vissa som inte gör det.
 
 
Jag var bara tvungen att få detta sagt, tycker man ska skriva inlägg själv, och inte ''ta''. Hoppas ni tar det här inlägget på rätt sätt, det här är min åsikt i alla fall.
 

Häst dog under operation

Usch vad hemskt! Tänk om det skulle hända en själv, man måste verkligen lita på veterinärerna.

bilden från google.se

En häst dog förra året efter en operation, men det leder inte till att Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård kritiserar veterinären som utförde operationen.

Ansvarsnämnden gör bedömningen att hästens grovtarm troligen skadades under operationen och att tarminnehåll trängt ut i buken, men att operationen utförts i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Vidare anser Ansvarsnämnden inte att det finns något som tyder på att veterinären varit nonchalant eller vårdslös under operationen.


DAGEN

Hej på er! Idag vet jag inte riktigt vart jag ska rida, vill helst inte rida på ridbanan och hon har nog väldigt mycket energi så jag funderade på om jag skulle rida till travrakan och köra en länga, hon får köra sitt race och sedan en lång skrittrunda blandat med lite trav. Tror det får bli så! Vi har städveckan i stallet också så mamma och jag kommer hålla på där länge idag, kommer bli så mysigt! Sen hem och plugga..
tröttisponny♥

GODNATT

Är så sjukligt trött så skriver mer imorrn istället, sov gott kära läsare!
smälter♥

JJ RayBan 1137

Den här veckan är det något sånt här sportchampionat i hoppning och dressyr och då såg jag att Jan Brink var med  och vann till och med, 81 % är inte dåligt! Hästen son han red, JJ RayBan 1137, tyckte jag var så himla fin, vet inte vad jag ska säga haha, dom ser ut att passa bra ihop!
Visst är dom fina? :D
 

Ulla Håkanson fyller 75 och vill tävla i Globen

Jag tycker det är riktigt coolt om man är 75 år och fortfarande rider, till och med tävlar! Tänkt att få se henne i globen, hur kul hade inte det varit?
Svensk ridsports "grand old lady" fortsätter att visa framfötterna. Ulla Håkansson, som fyller 75 om en månad, vann den nationella tävlingen i Örebro i helgen och siktar nu mot Stockholm International Horse Show i månadsskiftet november-december.
 
 
 
 
 

6 oktober

Tjenare! Idag fyller min mormor år så vi ska åka och fira henne, men vi var tvungna att åka dit lite tidigare så jag hinner inte att åka till Dusty :( Men snälla Maja skulle fixa åt henne och kanske även ta en liten promenad med henne, så det blir bra det ändå!

Dagens Ridpass, 5 Oktober 2012 [Dusty♥]

Tjenare mors! Red ut en sväng med Maja idag, det gick helt okej! Ena stunden var hon väldigt spänd och ena stunden var hon så seg så hon knappt kom framåt kändes det som. Men hon skötte sig bra ändå! Vi red en sväng runt guttersboda. Skrittade en liten bit först sen travade vi en kortis där hon var helt okej fin! Skrittade sedan en liten bit och sen travade vi en längre sträcka. Hon kändes fin, ibland kändes hon riktigt fin medans ibland så var hon hon en uppblåst ballong som skulle explodera närsomhelst, hon var väldigt vaken om man säger så ;) Men jag är ändå nöjd med henne, hon är lite mer vaken nu än vad hon brukar vara men hon är ju en häst så jag är nöjd! 
världens bästa ponny 

Proffsbroddning - steg för steg

Såhär visste inte jag att dom broddade, det är verkligen genomtänkt vilket är bra eftersom hästarna är väldigt dyrbara eller hur man ska förklara xD
Men här är det bilder, steg för steg hur dom gör den såkallade ''proffabroddningen'' →.
 

Scandic till Globen - är till salu

Planen var att rida Scandic i Wien i november och sedan Globen. Men Wien är inställt, så nu blir Stockholm den första tävlingen, berättar Patrik Kittel.
- Scandic är till salu, bekräftar han.
Både pengarna och personen måste vara av rätt kaliber.
- Jag är noga med att hästarna kommer till rätt person, säger Patrik.

5 oktober

Hej på er! Idag ska jag rida ut hade jag tänkt, vi får se lite hur det blir! :)

Dagens Ridpass, 4 oktober 2012 [Dusty♥]

Idag gick det bra, jag behövde ett sånt här pass! Red på banan i alla fall, mest i låg form. Lite skänkelvikningar, öppna/sluta, travökningar och lite sånt, hon var nästan seg faktiskt. Men hellre det faktiskt! Hon var jättefin! 
hjärtat ♥

Outfit ~ [Brun & Marinblå]

Satt och knåpade ihop en outfit som jag tyckte blev riktigt snygg faktiskt! Marinblått och brun tycker jag passar så bra ihop, så den här outfiten skulle jag inte tacka nej till om jag skulle få välja, hehe!
♥ Ridbyxor - 649 :- HÄR.
♥ Väst - 349 :- HÄR.
♥ Tröja - 249 :- HÄR.
♥ Lindor - 129 :- HÄR.
♥ Schabrak - 329 :- HÄR.
♥ Träns - 599 :- HÄR.
 

Hur påverkar gallor hästens hållbarhet?

Det är nog ganska många hästar som har gallor, om ni är lite oroliga över dom så tycker jag verkligen att ni ska läsa svaret på den här frågan, väldigt bra skrivet! 

Vilken betydelse har gallor för hästens hållbarhet? Min åttaåriga halvblodsvalack har sedan treårsåldern gallor på båda bak, kotsenskidorna. Gallorna kom gradvis med början på höger bak, för att sedan också komma på vänster bak.
   
Sedan några år är de konstanta, lika stora på båda bak. De är ganska stora och välfyllda, går att "trycka in" men känns ganska hårda, mjukare på lyft ben. De minskar vid kall och regnig väderlek samt efter ridning. Back on tracks paddar eller lindor verkar inte ha nämnvärd effekt. 
  
Veterinär på ATG-klinik har undersökt hästen och menar att gallorna endast är av kosmetisk betydelse och inte har betydelse för hästens hållbarhet. Stämmer det? Hästen tränas och tävlas i medelsvår dressyr och har aldrig verkat påverkad av gallorna. Finns det något jag kan göra eller bör tänka på? Bör jag oroa mig för hästens framtida hållbarhet? 
  
Tacksam för svar! 
MVH Orolig


Maria Wikströms svar:

Hej!
  
Med gallor menas ökad mängd ledvätska i leder eller senskidevätska i senskidor. Om hästen får en skada/överansträngning i en led eller senskida bildas det oftast mer ledvätska/senskidevätska som ett tecken på att kroppen svarar med en inflammation på skadan. Det är alltså inte gallan i sig som är problemet, utan den är ett tecken på att leden/senskidan har varit utsatt för en överansträngning/skada.
Det finns många hästar med gallor som inte visar hälta, värme eller ömhet över gallorna. I vissa av de fallen så är skadan av lindrig art och det krävs kanske en mer noggrann undersökning av hästen för att man ska få fram om hästen har ont eller inte. I vissa fall vet man inte varför hästen får gallor. 
  
Många hästar har gallor utan att de har något problem av dem, gallornas storlek kan till exempel bero på utfodringen eller individuella variationer. Det viktigaste är alltså inte om din häst har gallor eller inte, för det kan variera från individ till individ, utan att man noterar förändringar på sin egen häst.
  
Om din häst plötsligt får en galla på ett ben och inte på det andra så kan det vara bra att låta en veterinär undersöka hästen, för att se om den behöver behandlas eller inte. Om din häst har haft gallorna i flera år och har fungerat bra behöver du inte vara orolig, han kommer sannolikt att fortsätta vara gallig.
  
Hälsningar
Maria Wikström


4 oktober

Hejsan! Idag vill jag rida, jag vill att det ska gå bra! Jag ska kolla hur det är med hoven, om det är bra då rider jag, helt klart! Men vi får se om det blir på banan eller ut då, jag vet inte riktigt, vi får se hur det blir!
Det här passet gick så bra, så bra ska det gå idag!
 

Gårdagen

Hejsan Svejsan! Jag var helt slut igår så jag orkade inte skriva något, haha! Longerade ju Dusty, mår ju inte så bra så jag gjorde det. Det gick sådär, i skritten gick det jättebra! Men hon gick innåt ibland så det var jättesvårt för mig att ha rätt längd på linan. Traven var hon fin i vissa stunder, annars så sprang hon bara och när hon svängde in så kändes det som hon skulle trilla ikull, hon fattade galopp en gång av sig själv så jag kände att jag inte hade så stor kontroll, hon gjorde som hon ville.. Min lillebrorsa och mamma var med i stallet så han fick sitta upp sen en stund. Så vi tog av longeringssystemet och gick något varv runt ridbanan. När han hoppade av sedan så sprang jag lite med henne sen, man kände att hon hade mycket energi men jag försökte lugna henne och då blev hon rätt lugn!
Sen gick vi in och kollade på hennes ena hov, hon hade fått ett litet balltramp såg vi innan vi longerade men hon rörde sig inte konstigt, det var vädigt litet men i alla fall  så spoladed vi av henne så hon var ren och så fixade vi med det, sen pussade jag godnatt och sen åkte vi hem :)
Några bilder från dagen →
knasboll ♥

Bloggtips..[http://mingus.blogg.se/]

En riktigt bra blogg som jag läser är den här → http://mingus.blogg.se/. Det är underbart snälla Sara som har den bloggen, den handlar om allt ifrån vardag till ridpass och massa mer roligt! Designen är supersnygg och Sara är otroligt duktig på det hon gör! Tycker ni ska läsa bloggen, för den är också riktigt riktigt bra! 
 

REDIGERING AV FILMER

En tjej som gör riktigt bra filmer, regdigering och så det är Melina, hennes filmer är så himla fina och välgjorda! Tycker ni ska ta en titt här nere →
 
 

3 Oktober

Hej på er! Det harblivit lite ändringar idag, jag har jätteont i halsen så är hemma från skolan också, hade ju tänkt att jag skulle rida bommar men mamma tyckte inte att jag skulle rida så jag longerar henne lite och kör lite ledarskap tänkte jag, vi ska ha det bra helt enkelt!
Så jag gjorde en ny veckoplanering eftersom det är bättre att jag blir helt frisk istället för att jag är sjukt länge så nu kommer den se ut så här tänkte jag →
Onsdag: Longera & Ledarskap
Torsdag: Lugn uteritt [Beror på hur jag mår]
Fredag: Vila
Lördag: Ut
Söndag: Hoppa?
l ♥ u

WE HAD A BAD DAY

Hej! Idag gick det inte så jättebra när jag red :/ Red till travrakan i alla fall, när jag red dit så stannade hon många gånger men gick sedan när jag la till skänkeln, sen stannade hon på stället som hon alltid stannar på men jag vet varför så det är inte så konstigt ^^ När hon backade något steg så fortsatte jag att backa henne, tror hon blev lite snopen faktiskt men hon gick sen! Kortade upp tyglarna då och jobbade henne då. fin var hon, mjuk och jag behövde knappt hålla i henne. Skulle trava i wittvångs alé och det var där det började, hon var så himla spänd och kom knappt frammåt kändes det som, hon var spänd resten av ritten sen.. :/ På travrakan var hon väldigt jobbig, ibland suuperfin men ibland inte alls rolig, hon hade öronen frammåt och var väldigt ofokuserad och spänd, tyvärr :/ Jag ville verkligen att det skulle gå bra, bara ta en länga i lättsits och känna att hon var lugn men så blev det inte, men man har dåliga dagar, så är det bara! 
Men hon är min bästa i alla fall♥

Så rider du enkla galoppombyten

Om du är lite nybörjare på enkla byten så kan du kolla på den här filmen, den var väldigt bra faktiskt!

''I detta klipp från Horsesmart.uk.com visar dressyrtränaren Daniel Timson, med hjälp av Anne Marie Rawlins, hur man på ett bra sätt lägger in träning av enkla byten i sitt ridpass. 
  
Ett enkelt galoppombyte innebär man galopperar, tar ner hästen i skritt och efter 3-5 steg omedelbart sätter hästen i den andra sidans galopp. Hästen ska under rörelsen bibehålla en god balans - och när det enkla bytet är befäst ska det ske utan inslag av travsteg.''
Här är filmen → .
 

Patrik Kittel: "Alla kan bli Grand Prix-ryttare!"

Det är faktiskt sant det han säger! Bild från clinicen →.
"Alla kan bli Grand Prix-ryttare!" 
Det är en av alla saker som Patrik Kittel sa i går på sin clinic i Hippoogum. Eftersom han jobbat sig upp till den nivån han rider på idag, ville han verkligen få åskådarna på läktaren att tro på sig själva och våga.

2 Oktober

Hej på er! Idag tänkte jag tida till travrakan så hon ska gå galoppera lite, en mystur!

Dusty 1 oktober

Hej på er! Idag hade jag utvecklingssamtal kvart i 6 så jag hann med stallet innan det. När jag tänkte efter så kom jag på att jag aldrig skulle hinna rida, tyvärr :/ Men jag gick en rask promenad istället! Det gick riktigt bra faktiskt, hon var lite stissig men lyssnade otroligt bra måste jag säga så det är jag nöjd med. Pysslade om henne lite idag helt enkelt, en mysdag! 

Amanda frågar!

Ska ni till Stockholm Horse Show? Vilken dag i sånna fall? :D 

Veckoplanering v.40

Såhär kommer nog min och Dustys vecka att se ut, försökte klämma in att vi skulle hoppa någon gång men jag vet inte om jag lyckades, får se om vi kan göra det på söndag!

Första oktober

Hej på er! Idag tänkte jag rida till klätterbackarna och klättra lite, det var väldigt länge sedan så tänkte göra det idag! 
sömntuta ♥

RSS 2.0