Småsår kan göra hästen obrukbar

Jag blir rädd så fort Dusty har ett sår, frågar alla i stallet haha! :D Men det är bättre med en gång än för mycket!

Ett litet sår på hästens ben kan se obetydligt ut. Men vill det sig riktigt illa har en led genomborrats - och om bakterier tar sig in till leden kan hästen bli obrukbar. Här får du tips om hur du ska ta hand om såren på rätt sätt.

Text: Ida Röök

Sårskador, både stora och små, är en vanlig orsak till att vi hästägare ringer veterinären för att få råd och hjälp. Det vet Johannes Pihl som arbetar hos Distriktsveterinärerna i Halmstad. För en tid sedan höll han en föreläsning i Holms bygdegård, där han pratade om de vanligaste åkommorna som han möter i sitt arbete.
- Små sår och fattiga vänner ska man inte förakta. Om en hästled blir punkterad kan det gå väldigt snabbt och bli akut på nolltid, förklarar Johannes.

Se till att få såret rent
Ofta är det runt knäleder, haser och nedåt som såren uppkommer. Och det är när bakterier kommer in i leden som läget kan försvåras markant för hästen. 
- Jag har varit med om flera fall där man ignorerat ett litet sår som sedan har blivit rejält infekterat. Det är bättre att ta hand om dem och vara uppmärksam på dem så fort man bara kan, säger Johannes.
Till att börja med måste du se till att såret är helt rent från smuts, så att du hindrar bakterier från att komma in och skapa infektioner. Det gör du bäst med hjälp av sterilt vatten eller med fysiologisk koksaltlösning. 
- Sterilt vatten och fysiologiskt koksalt är överlägset bäst i den här situationen. Jodopax är bakteriedödande och kan vara bra vid vissa tillfällen, men det är faktiskt så att det också kan fördärva vävnaden. Så det är inte förstahandsvalet när du ska rengöra sår. I det mest akuta läget är det viktigast att skölja ur noggrant och att sedan försöka stoppa en eventuell blödning med hjälp av tryck, säger Johannes.

Svårt att bandagera
Beroende på var såret sitter kan det vara riktigt svårt att lägga ett bandage som hålls på plats på ett bra sätt. Alla sår måste inte heller bandageras, det får man avgöra från fall till fall.
- Såret måste skyddas från solljus, smuts och flugor. Man får ta ställning till om såret kan hållas rent utan bandagering. Det är det allra viktigaste. I så fall kan det vara bättre att inte lägga ett bandage, men man vill ju att hästen ska kunna gå ut i hagen och det är oftast svårt att hålla såret rent då, säger Johannes.
Sitter skadan högt upp på benet är det viktigt att man bandagerar hela vägen ner till kronan. 
- Då får det stöd hela vägen ner, annars kan bandaget lossna och då kan hästen snubbla på det i hagen. Det är jättesvårt att bandagera ben så att bandaget sitter kvar. Närmast såret lägger du en steril kompress, ovanpå den bomull och sedan lindar du med gasbinda, säger Johannes.

En poäng att inte sy
Det är svårt att säga något generellt om när man bör kontakta veterinär när hästen har fått en sårskada. Men en tumregel är ändå att ringa veterinären om man misstänker att såret är så djupt att en led har genomborrats. 
- Om leden penetrerats så måste den spolas under sterila förhållanden, säger Johannes.
Det är också svårt att veta om såret måste sys eller inte. Det beror på var det sitter samt hur stort, djupt och hur gammalt såret är.
- Man får bedöma från fall till fall, ibland kan det finnas en poäng i att låta såret vara öppet och läka av sig själv. Då är det lättare att göra rent det på djupet varje dag och att hålla infektionerna borta, säger Johannes.
Text & Bild från Hippson.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0