Angelica Augustsson tipsar: Gymnastik för både ryttare och häst

Riktigt bra övning!


Gymnastikhoppning lär hästen att vänta in nästa hinder, samtidigt som ryttaren får chansen att koncentrera sig på sin egen sits. Landslagsryttaren Angelica Augustsson använder sig ofta av den här övningen, särskilt till de yngre hästarna.

Tipstack till: Angelica Augustsson
Text & foto: Ida Röök

Gymnastikhoppning är bra för både häst och ryttare, tycker Angelica. 
- När du ställer upp flera hinder på rad, med olika avstånd emellan, får hästen lära sig att vänta in nästa språng. Meningen är att den ska ta god tid på sig att ta sig an varje hinder, säger hon.
Hon börjar alltid med att värma upp hästen ordentligt. Angelica rider med lite längre tygel i alla gångarter, hon flyttar hästen undan för skänkeln, ökar och minskar tempot och rider mindre volter och även öppnor. Allt för att få hästen så smidig som möjligt.
- Hästen måste vara riktigt varm i kroppen inför den här typen av hoppning, säger hon.

Hitta flytet genom serien
Angelica tar sig an serien med inledande travbommar. När man rider på i trav är det enklare för hästen att komma rätt in och och det är lättare för ryttaren att vara helt stilla över de hinder som följer. Hästen får inte komma in för sakta i traven, men heller inte springa iväg in över bommarna.
Sedan gäller det att hitta ett bra tempo och en rytm som gör att hästen lite på egen hand tar sig igenom serien.
- Det gäller att hitta flytet som gör att du som ryttare kan tänka mer på din egen position i sadeln, säger Angelica.
För det är just det som är fördelen med gymnastikhoppning - att hästen flyter på och att ryttaren till stor del kan fokusera på sig själv över hindren.
- Inte minst är det viktigt att du blir stilla i överlivet, att du trampar ner hälen i stigbygeln, och att du fokuserar framåt och förbi serien med blicken. Hitta balansen, rytmen och sitt upp med kroppen, tipsar Angelica.

Låt inte hästen rusa iväg
Hon hoppar ofta den här typen av övning med de unga hästarna, men det är sällan hindren blir särskilt höga.
- Hinderhöjden varierar beroende på hur långt hästen har kommit i sin utbildning. Med de äldre hästarna kanske hindren hamnar på ungefär 1,30 i slutet, men det är viktigt att inte stressa med att höja upp dem för högt innan både ryttare och häst är redo för det.
Det finns en del fällor att hamna i på vägen genom serien. Bland annat kan det bli så att du som ryttare håller hästen för mycket i handen, eller att hästen springer iväg och rusar genom serien.
- Om hästen blir stark kan du korrigera den med handen. Försök sedan att få den lugn innan du rider an igen - men bli inte sittande och håll i tyglarna hela tiden utan ge eftergift också, instruerar Angelica















































Text & Bild från Hippson.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0