Är du redo när olyckan är framme?

Riktigt bra tips!

Hur väl vi än tar hand om våra hästar tenderar de ändå att slå sig ibland. Därför är första hjälpen-lådan en av stallets viktigaste prylar. I faktarutan nedan avslöjar vi vem av Hippson Magazines läsare som vann akutväskan i nummer 1 2012. Dessutom har vi frågat ut veterinär Charlie Lindberg om det här med stallapotek.

Text: Anki Yngve
Porträttfoto: Magnus Pehrsson


Varför är det så viktigt med ett uppdaterat stallapotek?
- Hästar har en förmåga att skada sig, ibland på helt oförklarliga sätt. Då är det viktigt att ha rätt grejer hemma och att veta var i stallet de finns.

För vilka situationer ska första hjälpen-lådan vara anpassad?
- Framför allt för olika typer av sårskador. Det gäller att kunna ta hand om skadorna i det akuta skedet, innan veterinären har hunnit komma. Oftast handlar det om att göra rent såret så fort som möjligt för att minska infektionsrisken, ju fortare det rengörs desto bättre. Är det en kraftig blödning kan man ibland behöva stasa blodkärlen med exempelvis en cykelslang, i väntan på hjälp.

Vad är viktigast att ha hemma?
- Koksaltlösning att tvätta med, en rejäl rulle bomull, gasbinda och gärna några elastiska lindor. Sedan behövs förstås en termometer och helst också en brems. Själv försöker jag att bremsa hästar så lite som möjligt, men i vissa fall är det bättre att hästen får ha ont i mulen en kort stund än att man inte har möjlighet att behandla den alls.

Har du några tips för att förebygga tillbud?
- Det gäller att inte ha saker som ligger och skräpar huller om buller i stallet, alla grepar och liknande ska vara upphängda. Sedan är det viktigt att förvara foder i en stängd box eller foderkammare så att en lös häst inte kan föräta sig. Exempelvis kan torr betfor ge väldigt allvarlig foderstrupsförstoppning. 
- Det är också bra att ta för vana att regelbundet promenera runt hagarna och kolla staketen. Något som förstås är extra viktigt när det är mjukt i marken så att stolpar kan lossna, eller efter stormar - då staket kan ha blåst omkull och då olika föremål kan ha blåst in i hagarna.






































Text & Bild från Hippson.se

Kommentarer
Postat av: Maja- Livet på en hästgård

Verkligen ! :)

2012-03-21 @ 14:27:55
URL: http://otroligahast.blogg.se/
Postat av: Ronja- Dagens blogg idag!

Har faktiskt ett skåp i stallet där jag har lite bandage och jodopax och sånt ;).

2012-03-21 @ 15:22:08
URL: http://fjordfantast.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0