Hoppa smått för att vänja hästen vid titthinder

Om eran häst är lite tveksam på hinder eller något sånt så tycker jag verkligen att ni ska läsa den här texten. Det står bra formulerat, man förstog väldigt bra!
Hej! Jag undrar hur man ska gå tillväga för att vänja en häst som är tittig vid "läskiga hinder"? 
Mvh Emilia

Anita Sandes svar:

 
Hej!
   
Först måste du börja med att träna på helt vanliga hinder, så att det fungerar bra. Hästen får inte bromsa framför hindret, den får inte tveka någon gång, utan ska hålla en jämn rytm hela vägen fram till hindret. Du som ryttare ska inte behöva lägga till skänkeln precis före hindret för att få hästen att hoppa. 
  
När hästen hoppar alla hinder på ett bra sätt kan du börja med tittiga hinder. Men det är viktigt att en tittig häst är känslig för skänkeln och att den reagerar snabbt när du gasar med skänkeln. Sätt fram grejer under hindren som hästen kan tänkas titta på, det viktigaste är att hindren är så låga att ni kan komma över oavsett om hästen stannar framför. Hästen får ALDRIG stanna framför ett hinder och tillåtas gå vid sidan, därför är det viktigt att hindren är låga i början. 
  
Ändra på de tittiga sakerna hela tiden så att hästen vänjer sig vid allt och att den så småningom slutar titta. Om jag har en tittig häst hoppar jag mycket periodvis. Kanske tio små hopp varje dag, ibland fler, men när hästen fungerar bra och gör det lätt måste du sluta medan den är positivt inställd och har ork kvar. När hästen blir bättre ger jag den en paus från hoppning i två till tre dagar, och sedan hoppar jag den igen under fem till sex dagar, kanske tio språng om dagen. 
   
Kom ihåg att hindren måste vara låga så att hästen inte slår sig på dem. Om du dessutom inte kan följa hästen över hindret för att det är för högt kan hästen bli ännu mer rädd för att hoppa tittiga hinder. Så träna på tills hästen litar på dig och på hindret. Det kan ta väldigt lång tid och många hästar slutar aldrig att titta, det har helt enkelt satt sig för djupt i hästen. 
Som sagt, hindren måste vara små i början så att ni alltid kommer över. När hästen slutar bromsa framför hindren kan du höja upp dem, men det tar tid och är inte gjort på en månad.
  
Lycka till!
/Anita

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0