Kyltips

Tycker det är bra att Hippson lägger upp lite sånt här ibland, det är riktigt bra att veta som hästägare!

Hej!

Som vi förstått upplever många ryttare en förvirring kring när man ska värma och när man ska kyla hästens ben. För att sammanfatta kan man säga såhär. Det finns en rad olika produkter som marknadsförs och ska vara "bra" för hästens ben. Allifrån speciella liniment och salvor till specialbandage för värme och kyla. Som grundprincip vill man kyla efter träning och vid akut skada. När man kyler så skapas en vasokonstriktion. Kärlen drar ihop sig. Blodfödet minskar och inflammatoriska celler och vätska hindras till att samlas på platsen. En tid efter kan man värma för att öka cirkulationen igen. När man värmer så dilaterar kärlen och mer blod kommer till platsen. Det är precis detta som händer vid en inflammation, därför vill vi motverka detta precis i anslutning till träning och vid akut skada.

När man väl går till botten med det hela så är alla ändå ute efter en sak, nämligen en kylande effekt för att hämma överhettning och inflammation, samt en värmande effekt för att främja cirkulationen och hindra att hästen blir tjock och stasad i sina ben. På veterinärkongressen så kom en av kirurgerna in på just kylning under en av hans föreläsningar. Det som i slutändan verkar fungera alldra bäst är vattenslangen. Är ni chockade? Den billigaste av alla?

Kallt kranvatten i 20 min har bra effekt, helst  inte längre eftersom man isåfall kan riskera köldskada och omvänd effekt. Vill man upprepa behandlingen, t.ex. vid en akut skada så kan man kyla 20 min var 4:e h, t.ex. på fånghästar eller hästar med akut senskada. Nedan kommer ett tips på hur man kan fästa slangen om man t.ex. vill mocka eller göra något annat i stallet medan hästen får benet kylt. För att fästa slangen högre upp så kan man ta en spänngjord runt magen och dra slangen genom den så att slangen hela tiden är uppe i luften och hästen inte riskerar att trampa på den eller trassla in sig. På bilden ses en häst i stallet som kyls från kotan och ner efter träning.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0