Nyharvat underlag ger skillnader i rörelsemönstret

Intressant!

Trots att de prestationer som utförs i alla de stora ridsportgrenarna är beroende av ett bra underlag, finns det förvånansvärt lite forskning om underlagets påverkan - och ännu mindre om hur det ska skötas.

Text: Husdjursagronom Sara Slottner
  
I ett samarbete mellan Storbritannien och Sverige försöker ett gäng forskare ändra på det och de presenterade några inledande resultat på 7:th International Conference on Canine and Equine Locomotion på Strömsholm i somras. De medverkade även på British Equine Veterinary Associations årliga konferens i september.
   
Objektiva mätningar av underlaget 
Från Sverige är självklart Lars Roepstorff inblandad eftersom det handlar om att objektivt mäta ett underlags egenskaper. I två studier har forskarna jämfört ett underlag före och efter ytlig harvning.
I ena studien registrerades hästens rörelser i arbetstrav genom höghastighetsfilmning, och de mätte hur långt hoven gled mot underlaget samt vinkeln i kota och has. Samtidigt mättes underlagets egenskaper på tio platser runt om ridbanan genom att använda en mekanisk hov. Materialet på ridbanan var en blandning av vaxad sand och gummi, något som är relativt vanligt i Storbritannien där försöket genomfördes.
  
Harvning ökade ledvinklingarna
Efter harvning kunde forskarna se att bakhoven gled mer mot underlaget, kotlederna sträcktes mer och hasvinkeln var under vissa delar av steget större. Den mekaniska hoven stödde dessa data genom att visa att den maximala belastningen var något mindre på det nyharvade underlaget. Den visade även att hovens grepp blev bättre, vilket forskarna tror är orsaken till att hästen kunde ändra sitt rörelsemönster och böja och sträcka lederna mer.
Forskarna trycker också särskilt på hur viktigt det är att en ridbana är likadan över hela ytan, eftersom hästarna uppenbarligen ändrar sitt rörelsemönster så mycket beroende på underlagets egenskaper.
  
Effekten varierar beroende på materialet
I den andra studien, som även den gjordes i Storbritannien, testades underlaget på tio ridbanor före och efter harvning - med hjälp av den mekaniska hoven. De testade två typer av underlag; samma blandning som i den första studien jämfördes med ridbanor av vaxad sand och fiber. Tio olika platser på varje ridbana testades och man mätte underlagets fasthet, friktion och elasticitet.
Harvningen påverkade de två materialblandningarna på olika sätt. Vaxad sand och gummi blev fastare och fick lägre friktion efter harvning, medan vaxad sand och fiber blev mindre fast och mindre elastiskt men med ökad friktion. 
Det går inte att ge några solklara rekommendationer utifrån forskarnas resultat eftersom det bara gäller två underlagstyper på några få ridbanor, men det är helt klart så att underhållet och underlaget samverkar - och det är inte självklart vad effekten blir.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0