Skillnad på fång och fångkänning?

Sånt här är faktiskt väldit bra att veta, det tycker jag i alla fall!
Hej! Vad är skillnaden mellan fångkänning och fång? Är det lämpligt att använda Back on Track på hästar med fångkänning? Vill man ha ökad blodcirkulation eller kan de göra mer skada än nytta?

  
Mvh Sofie


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
För mig är fångkänning ett lindrigt fånganfall, där symtomen inte är så kraftiga. Hästen kanske bara är lite kortare i steget och har lindrigt förstärkt digitalpuls - i stället för att vara mer tydligt stapplig och ovillig till att gå. 
  
Vid tidigt upptäckta fånganfall är rekommendationen att man ska kyla hästens hovar och ben för att sänka blodcirkulationen. Därmed tänker man att de inflammationsämnen som finns i blodet ska minska till hovarna. 
   
Det forskas mycket på fång och man vet fortfarande inte helt vad som utlöser det, men vissa sjukdomar som EMS (Ekvint metabolt syndrom), PPID (Pituitary pars intermedia dysfunction) samt för stort intag av kolhydrater kan utlösa fång. Vid EMS är hästen insulinresistent (liknar diabetes hos människa) och det är mycket viktigt att banta dessa hästar då de är överviktiga. Även om hästen inte är insulinresistent är det viktigt att hålla den i normalhull, då övervikt ökar risken för fång. 
Om du misstänker att din häst har fång rekommenderar jag att du låter en veterinär undersöka den. Det som vanligast görs vid ett fånganfall är:
  
1. Klinisk undersökning. Försök att identifiera underliggande/utlösande faktor/er.
2. Röntgenundersökning. Hovbensrotation + hovbenssänkning kan mätas och graderas, ger en indikation på prognos.
3. Smärtstillande. (Till exempel Fenylbutazon eller Finadyne.)
4. Verkning av hovar samt eventuellt gipsbandage med klack. Gipsbandaget fördelar trycket bort från tån till trakten + strålen.
5. Mjuk bädd + strikt boxvila.
6. Förändring av fodergivan. Inget kraftfoder eller betfor/melass. Hö och halm (magert hö är en fördel) ges 50:50, 1,5 procent av hästens kroppsvikt. Om hästen är överviktig uppskattas dess normala vikt och fodergivan blir då 1,5 procent av den. VIKTIGT är att hästen ej ska svältas, då fång är ett sjukdomstillstånd och ett sjukt djur måste få mat!
  
Med vänlig hälsning
Hanna Borg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0