Avsluta hopp-passet med ”må bra”-tänk

En riktigt bra övning verkar det som, hästarna går lite gymnastik och vi tränar våran sits, bra grejer det! 

När du har ridit en låg bana är det toppen för både häst och ryttare att avsluta med en serie och med något lite högre hinder. A-tränaren Leif Hall bjuder på två varianter av korta serier.

Tipstack till: Leif Hall
Text: Hege Hellström 
Illustration: Linda Eriksson
  
Om du har ridit Leif Halls evighetsbana - eller någon annan bana med låga hinder - är det kul för dig som ryttare att få avsluta med något enstaka högre hinder. Lite "må bra"-tänk, alltså.
- Och för hästarna är det bra gymnastik. De behöver hoppa något större hinder om ni ska tävla högre än du har ridit tidigare under passet. Även om du har gjort 50 språng på 80 centimeter är det bra för dem att få jobba mer med själva hindret.
Leif bjuder på en serie för lite mindre rutinerade ekipage. Den mer avancerade kan i stället välja att hoppa kombinationsövningen.
  
Åt båda håll
Glöm inte att rida övningen i båda varven. 
- Det är nästan en sjuklig åkomma hos mig, jag vill att man ska träna från båda håll. Jag kan själv bli tokig om jag kommer ut på tävling och man bara får hoppa i ett varv, säger Leif.
En del tycker att du bör träna mer i "det svåra varvet", men det håller inte Leif med om.
- Du kan inte bara träna svårt, svårt, svårt. Man måste göra något som känns enklare också, jag tänker på att ryttare och häst måste få chans att bygga självförtroende. 
Dessutom är det viktigt att få hoppryttare att förstå hur nödvändigt det är med en rakriktad häst.
- Inom dressyren förstår man att det är viktigt, för i dressyrprogram rids alltid rörelserna i båda varven. Men det är lika viktigt för en hopphäst.
 
Bygg så här:
A (gymnastikserie): Om du har ett rättuppstående i slutet kan det vara lagom med 5,50 - 6 meter mellan saxen och det hindret. Är sista hindret en oxer kan avståndet vara lite kortare, kanske 5,25-5,50. 
- Det är svårt att säga exakt, det beror på hur högt hindret är och hur underlaget är, säger Leif. 
Bommen som ligger mellan hindren ska ligga lite närmare det sista än det första hindret.
B (kombination): Bygg ett räcke och en oxer, kombinationen ska kunna hoppas från båda håll. Du kan bygga med ett eller två språng mellan. Avstånden ska då vara cirka 7-7,5 meter för ett språng och 10-11 meter för två.
  
Gör så här:
A (gymnastikserie):
 Kom in i trav, galoppera efter första hindret. Tänk på din position över hästen. Glöm inte att rida övningen lika många gånger i båda varven. Höj sista hindret när det går bra.  
B (kombination): Mer rutinerade ryttare kan gärna trava in. Höj hindren när det fungerar. Glöm inte att rida övningen i båda varven.

 

Syfte: 
Att häst och ryttare ska få en avslutning som ger lite högre hinder att bita i. Det blir bra träning för hästen, plus att ryttaren får koll på sits och position.
  
Svårighetsgrad: 
Bas till avancerad, beroende på om du väljer A eller B och beroende på hinderhöjd.
  
Tänk på det här: 
Gymnastikserien är ett kanontillfälle att öva sits och position. Blicken upp!

Kommentarer
Postat av: Fanny jaensson

Du & vibymuppen lägger ut exakt samma saker..hahah ;)<3

Svar: jag la upp först! :D <3
Amanda

2012-10-25 @ 17:22:04
URL: http://hovskrape.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0