Så förebygger du bettrelaterade problem

Munproblem är ju inget man vill ha!

 

I första delen av sitt föredrag under Hästmässan i Borås berättade Anja Pedersen, från Distriktsveterinärerna, hur hästens munhåla fungerar. Andra delen handlade om betsling och om utrustningsrelaterade munproblem.

Text & foto: Anki Yngve
    
En anledning till att hästar får besvär vid ridning kan vara att de har fått hakar på tänderna. Vanligast är att dessa hakar sitter på första kindtanden i överkäken eller på sista kindtanden i underkäken. 
Inte så sällan bildas hakarna av att hästen har över- eller underbett, eftersom hela tänderna då inte har kommit i slitning. Det kan också bero på att hästen inte har fått äta direkt från marken och därför har tuggat med huvudet i en onaturlig vinkel.
- Om hästen har långa, främre hakar kan de haka fast i bettet. Bakre hakar kan gnaga in i slemhinnan och orsaka smärta när hästen söker sig framåt-nedåt, berättar Anja.
  
Bettet sliter på tänderna
Ett annat ganska vanligt, bettrelaterat problem är betselöverslitning. Det inträffar när bettet ligger an mot de första kindtänderna, och skadar dem. 
- Det kan ge både smärta och infektioner, säger Anja. 
Överslitningen kan bero på att bettet har spänts för högt upp. Men det kan också vara så att hästen har sår i lanområdet som den försöker avlasta, genom att "lyfta" upp bettet med tungan. 
- Ibland ser vi också betselöverslitning på hästar som har sina vargtänder kvar. En sådan häst kan välja att hellre bita på bettet är att det slår mot de ömmande vargtänderna, säger Anja.
Hon menar för övrigt att hårt spända engelska nosgrimmor eller Aachen-nosgrimmor är den vanligaste orsaken till skador i kindslemhinnan, eftersom de trycker in kinden mot tänderna. 
- För min del kan vi gott strunta i sådana nosgrimmor. Men då pratar jag om betsling för att undvika skador i hästens mun, jag har inga synpunkter på det ridtekniska. Ska du absolut rida med en engelsk nosgrimma ska den vara löst spänd och du ska ha en häst med avslappnad mun, säger hon. 
En remontnosgrimma spänns över lanerna där hästen inte har några tänder, därför ger den inte kindskador. 
- En pullarnosgrimma kan också fungera, men då måste den spännas väldigt högt upp, nära ögat. Annars hamnar även den över kindtänderna, säger Anja.
  
Såriga mungipor
De munsår som är lättast att upptäcka är dem i mungiporna, kontrollera området dagligen genom att vika ut och kika ordentligt. Sådana sår kan orsakas av ett bett som inte ligger bra eller av en hård hand. Men de kan också bero på ett syntetbett som har blivit slitet, eller ett gummibett med en gjuten kant som skaver mot hästen. 
- Ett syntet- eller gummibett måste vara nytt och slätt, säger Anja. 
Ser du att hästen har begynnande skav i mungiporna måste den genast få vila från bett, och enbart ridas bettlöst tills det är läkt. 
- Går det så långt att det blir öppna sår har vi slarvat allvarligt. Själva såret läker fort, men har skavet gått så långt tar det minst två månader innan vävnaden i mungipan har återfått sin forna styrka. Alltså ska en häst som har haft öppna sår inte ridas med bett igen på minst två månader, menar Anja. 
Hästar kan också få sår i lanområdet. De orsakas ofta av ett långvarigt tryck från bettet, som har gett syrebrist i vävnaden. Det börjar som sår, men kan i värsta fall utvecklas till frakturer i käkbenet.
  
Storlek på bettet

När det gäller betsling säger Anja att alla typer av bett eller bettlösa alternativ ger tryck, annars skulle vi inte kunna få hästen att stanna och svänga. Utmaningen är att försöka få till ett så jämnt fördelat tryck som möjligt. Och att variera mellan olika bett olika dagar, så att trycket flyttas runt i munnen och vävnaderna får vila mellan gångerna.
Hur tjockt bett som får plats beror bland annat på hur stor tunga hästen har. Och bara för att den har stort huvud behöver den inte ha en stor munhåla. 
- Det är inte i alla munnar som det får plats ett kandar, säger Anja, som tycker att man som princip ska välja smala bett - eftersom det finns så lite plats inne i munnen.
Bettet ska vara långt som underkäkens bredd plus kindernas bredd, inte längre. 
- Enklaste sättet att mäta är att stoppa in en gummislang i hästens mun och klippa av eller markera med en penna på båda sidorna. Då vet du exakt hur långt bettet ska vara, tipsar Anja.
Bettet ska varken sticka ut på sidorna eller trycka in kinderna på hästen. Ett för långt bett rör sig onödigt mycket i sidled.
- Om ett tvådelat bett är för långt kan det dessutom vika sig inne i munnen och bilda ett "V", som spetsas uppåt och trycker mot den hårda gommen. Då utlöses en reflex som gör att hästen flyttar bak bettet med tungan, där det i sin tur kan skada tänderna. Men ett tvådelat i rätt längd är inte ett dåligt bett. Då beter det sig i stort sett som ett rakt tränsbett, säger Anja.
  
Avslappnad mungipa
När det gäller bettets placering i munnen anser Anja att det ska ligga precis intill huden i mungipan, utan att bilda veck. 
- Hästen ska vara avslappnad i mungipan när du inte tar i tygeln. Men samtidigt får inte bettet sitta så långt ner att det slår i hörntänderna, säger hon.
Anja brukar rekommendera att man har kanske två-tre bett att växla mellan, för att trycket inte ska hamna på samma ställe i munnen varje dag. Exempelvis ett rakt pelham, ett tvådelat och ett tredelat bett. Använd gärna ett bettlöst alternativ då och då.
Många anser att stångbett med sin hävstångsverkan är skarpt och dåligt, men enligt Anja kan det vara ett bra alternativ att varva med vanliga tränsbett.
- Om ett bett är skarpt eller inte beror på ryttarens hand, men man bör använda en stång med viss försiktighet. Det som är bra med exempelvis pelham är kedjan. Spänner du den så att skänklarna hamnar i cirka 30 graders vinkel flyttar sig bettet framåt-uppåt i munnen. Det avlastar lanerna om hästen har problem där, säger Anja.
Hon rekommenderar att man använder en skumrem på pelhamstång och kandar, som förhindrar att bettet "slår över".
  
Hitta grundorsaken till problemen
Om hästen går och gapar får inte lösningen bli att du bara spänner nosgrimman hårdare. 
- Hästen gapar på grund av obehag. Mitt råd är definitivt att göra en munhåleundersökning om hästar till exempel får tungan över bettet, säger Anja.
När det gäller bettlösa alternativ som hackamore, sidepull och bitless bridle ska man tänka på att de också ger tryck. Så även om du väljer att rida helt och hållet bettlöst bör du variera mellan olika alternativ. 
Anjas sista råd är enkelt och borde kanske vara självklart:
- Använd det bett hästen trivs bäst med. Det handlar om känsla, det som skapar en fin kommunikation ligger troligtvis bra i hästens mun.

 

Vad göra vid problem?
• Kontrollera tänder och munhåla.
• Se över utrustningen. Ta med betten till veterinären vid kontrollen. 
• Problem med kontakten behöver inte alltid ha sitt ursprung i munhålan. Det kan även sitta i nacke eller käke, eller bero på ryttarfel.
• Boktips: "Hästens tuggsystem" av Torbjörn Lundström.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0