Så skapas en livs levande dalahäst

Haha, titta så roligt! 


Dalahästar är gjorda av trä. Eller? I årets Stockholm International Horse Show ställs allt på ända, när den livs levande dalahästen Timus visar upp sig. Svårast med att måla en riktig häst är att hitta rätt färg, berättar konstnären Linda Leander.
– Timus är en fjording, en ljus häst, så när jag använde röd färg blev det rosa.

Det är också knepigt att hitta färg som fungerar på djur. Nu är det ansiktsmålningsfärg avsedd för barn som finns på konstnärens palett. 
– Men den går ju att tvätta av med vatten – så vad ska vi göra om det blir snöstorm och Timus ska visa upp sig? Jag har löst det genom att måla ett täcke med hals, så att han kan ställa upp i alla väder, säger Linda Leander. 
Timus ska slå åskådarna med häpnad under stopp på vägen från Leksand till Stockholm, vägen han färdas för att ta sig till Stockholm International Horse Show. Men han slipper gå hela vägen själv, eftersom han uppnått den aktningsvärda åldern av 30 år och numera är pensionär. När han var mitt i arbetslivet var uppgiften att dra turister som kunde hyra prärievagn och häst för att uppleva naturen.
– Timus är som ett barn för ägarna, de älskar honom verkligen. Han får åka Thulevagn bakom en ny Volkswagen ner till Stockholm, så det blir bekvämt, lovar Linda Leander.

Krävs speciell häst
Hon har tidigare arbetat med isskulpturer och design i miljö, men det är första gången hon målar en levande häst.
– Men jag har ridit och mina barn tävlingsrider, så jag förstod att det skulle krävas en väldigt speciell häst för det här. Och vi kunde inte ha hittat någon bättre, Timus älskade att bli målad, han till och med gnuggade tillbaka så där som hästar gör när de blir kliade av en hästkompis.
Dessutom tyckte han att det var väldigt roligt att bli fotograferad. TV4, Ridsport och tidningar från Dalarna var på plats när provmålningen skedde, och Timus tröttnade inte på kamerablixtarna.
– En av journalisterna sade ”oj, det här var så häftigt så nu har jag glömt vad jag skulle fråga”, berättar Linda Leander som intygar att det verkligen är en annorlunda upplevelse att se den levande dalahästen.

Gammaldags fora
Det är Leksands Knäckebröd som satsar på att ta en riktig dalahäst till Stockholm International Horse Show. Den ska vara med i invigningen och under kvällsföreställningarna.
Leksands Knäckebröd ska också se till att en fora, alltså häst med lastad vagn som i äldre tider, tar sig från Leksand till Ericsson Globe. Men de hästarna ska ta sig hela vägen ”till hovs”, eftersom de är i toppkondition från sitt fysiska vardagsarbete.
Regissören Owe Sandström berättar lyriskt om foran. 
– Det är en rad av hästar som kör från en ort till en annan, för att förflytta mat och malm och timmer. Vi förflyttar oss tillbaka hundra år och mer, ser hur hästen användes förr.

 

Med på bilden av den dalahästmålade Timus är AnnMarie Brus från Leksands Knäckebröd i den vackra Leksandsdräkten. Fler bilder kommer från provmålningen. Foto: Roland Thunholm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0