Dagens Ridpass, sista Oktober 2012 [Dusty♥]

Ridhjälm EQ2 MIPS Back on Track®

Änglahopp och SM i Borås
Till helgen arrangerar Borås Fältrittklubb sitt traditionella Änglahoppet - Nordens största årliga ponnytävling i hoppning – som i år kompletteras med inomhus-SM.
- Vi har varit tvungna att minska Änglahoppet något för att bereda plats för SM. Vi har också förlängt evenemanget med ytterligare en dag, säger tävlingsledaren Pia Sahlberg till presskontakt.
SM-klasserna börjar fredag den 2 november och avslutas med söndagens finalpass för de bästa ekipagen efter fredagens och lördagens klasser. Till SM finns 30, 22 och 14 anmälda ekipage i respektive kategori B, C och D.
SISTA OKTOBER

As long as you love me

Veckans schema

Tidsfrist för Silver-Sara
- När jag berättade om det stora intresset för insamlingen på Facebook för ägaren blev han först tyst och sedan bestämde vi att vi skulle träffas på tisdag, säger Sara Algotsson Ostholt.
- Tidigare var det sagt att hästen skulle hämtas i morgon, måndag.
Exakt vad det inplanerade mötet innebär vet fälttävlansryttaren inte än.
- Men jag har i allafall fått några dagar till på mig, säger hon.
Det var i mitten på förra veckan som fälttävlansentusiasten Tina Lundin startade en Facebookgrupp med syfte att samla in de pengar som fattades för att kunna säkra Mrs Medicott åt Sara Algotsson Ostholt. Redan i somras aviserade ägaren att han vilje sälja, men Sara Algotsson Ostholt fick lite tid på sig för att kunna ordna finansieringen på något sätt.
På söndagskvällen hade grupten över 30 000 medlemmar och över 140 000 insamlade kronor. Totalt behövs det ungefär 870 000 kronor.
30 Oktober

HAKUNA MATATA

15 % Rabatt på alla sadlar och träns

Henrik von Eckermann GP-elva
Henrik von Eckermann red in på placering i söndagens Grand Prix i Hannover som var näst sista deltävling i årets tyska Riders Tour-serie.
Henrik var en av elva felfria över grundomgångens 1,60-hinder, som tillsammans med en fyrfelare gick vidare till winning round. Tyvärr föll några bommar för Lady Capitol i avgörandet, vilket innebar att Henrik landade på elfte plats.
Klassen vanns av Henriks chef Ludger Beerbaum med Chaman (hingst f -99 e Baloubet du Rouet-I Love You) bland fyra felfria i winning round.
Höstlooooov

Allt jag vill är att du ska må bra ♥



AMANDA DISSAR


Douglas vann ridskyttetävling

På fredagen kom Douglas Lindelöw trea i den nya klassen ridskytte vid det trestjärniga meetinget i Hannover. I dag fick han revansch.
Till lördagsklassen hade Douglas hunnit skjuta in sig bättre. Det räckte mer än väl till en överlägsen seger tillsammans med hoppningen på Chivas Regal Z (val f – 04 e Chellano Z- Katouchon X).
I 1,50-kvalet till söndagens Riders Tour tog Angelica Augustsson och Quick Diamond den 14:e och sista placeringen som snabbast av fem ryttare med vardera ett tidsfel.
Bloggtävling
MYS-SÖNDAG

Amanda frågar!

DAGEN

Så förebygger du bettrelaterade problem

I första delen av sitt föredrag under Hästmässan i Borås berättade Anja Pedersen, från Distriktsveterinärerna, hur hästens munhåla fungerar. Andra delen handlade om betsling och om utrustningsrelaterade munproblem.
Text & foto: Anki Yngve
En anledning till att hästar får besvär vid ridning kan vara att de har fått hakar på tänderna. Vanligast är att dessa hakar sitter på första kindtanden i överkäken eller på sista kindtanden i underkäken.
Inte så sällan bildas hakarna av att hästen har över- eller underbett, eftersom hela tänderna då inte har kommit i slitning. Det kan också bero på att hästen inte har fått äta direkt från marken och därför har tuggat med huvudet i en onaturlig vinkel.
- Om hästen har långa, främre hakar kan de haka fast i bettet. Bakre hakar kan gnaga in i slemhinnan och orsaka smärta när hästen söker sig framåt-nedåt, berättar Anja.
Bettet sliter på tänderna
Ett annat ganska vanligt, bettrelaterat problem är betselöverslitning. Det inträffar när bettet ligger an mot de första kindtänderna, och skadar dem.
- Det kan ge både smärta och infektioner, säger Anja.
Överslitningen kan bero på att bettet har spänts för högt upp. Men det kan också vara så att hästen har sår i lanområdet som den försöker avlasta, genom att "lyfta" upp bettet med tungan.
- Ibland ser vi också betselöverslitning på hästar som har sina vargtänder kvar. En sådan häst kan välja att hellre bita på bettet är att det slår mot de ömmande vargtänderna, säger Anja.
Hon menar för övrigt att hårt spända engelska nosgrimmor eller Aachen-nosgrimmor är den vanligaste orsaken till skador i kindslemhinnan, eftersom de trycker in kinden mot tänderna.
- För min del kan vi gott strunta i sådana nosgrimmor. Men då pratar jag om betsling för att undvika skador i hästens mun, jag har inga synpunkter på det ridtekniska. Ska du absolut rida med en engelsk nosgrimma ska den vara löst spänd och du ska ha en häst med avslappnad mun, säger hon.
En remontnosgrimma spänns över lanerna där hästen inte har några tänder, därför ger den inte kindskador.
- En pullarnosgrimma kan också fungera, men då måste den spännas väldigt högt upp, nära ögat. Annars hamnar även den över kindtänderna, säger Anja.
Såriga mungipor
De munsår som är lättast att upptäcka är dem i mungiporna, kontrollera området dagligen genom att vika ut och kika ordentligt. Sådana sår kan orsakas av ett bett som inte ligger bra eller av en hård hand. Men de kan också bero på ett syntetbett som har blivit slitet, eller ett gummibett med en gjuten kant som skaver mot hästen.
- Ett syntet- eller gummibett måste vara nytt och slätt, säger Anja.
Ser du att hästen har begynnande skav i mungiporna måste den genast få vila från bett, och enbart ridas bettlöst tills det är läkt.
- Går det så långt att det blir öppna sår har vi slarvat allvarligt. Själva såret läker fort, men har skavet gått så långt tar det minst två månader innan vävnaden i mungipan har återfått sin forna styrka. Alltså ska en häst som har haft öppna sår inte ridas med bett igen på minst två månader, menar Anja.
Hästar kan också få sår i lanområdet. De orsakas ofta av ett långvarigt tryck från bettet, som har gett syrebrist i vävnaden. Det börjar som sår, men kan i värsta fall utvecklas till frakturer i käkbenet.
Storlek på bettet
När det gäller betsling säger Anja att alla typer av bett eller bettlösa alternativ ger tryck, annars skulle vi inte kunna få hästen att stanna och svänga. Utmaningen är att försöka få till ett så jämnt fördelat tryck som möjligt. Och att variera mellan olika bett olika dagar, så att trycket flyttas runt i munnen och vävnaderna får vila mellan gångerna.
Hur tjockt bett som får plats beror bland annat på hur stor tunga hästen har. Och bara för att den har stort huvud behöver den inte ha en stor munhåla.
- Det är inte i alla munnar som det får plats ett kandar, säger Anja, som tycker att man som princip ska välja smala bett - eftersom det finns så lite plats inne i munnen.
Bettet ska vara långt som underkäkens bredd plus kindernas bredd, inte längre.
- Enklaste sättet att mäta är att stoppa in en gummislang i hästens mun och klippa av eller markera med en penna på båda sidorna. Då vet du exakt hur långt bettet ska vara, tipsar Anja.
Bettet ska varken sticka ut på sidorna eller trycka in kinderna på hästen. Ett för långt bett rör sig onödigt mycket i sidled.
- Om ett tvådelat bett är för långt kan det dessutom vika sig inne i munnen och bilda ett "V", som spetsas uppåt och trycker mot den hårda gommen. Då utlöses en reflex som gör att hästen flyttar bak bettet med tungan, där det i sin tur kan skada tänderna. Men ett tvådelat i rätt längd är inte ett dåligt bett. Då beter det sig i stort sett som ett rakt tränsbett, säger Anja.
Avslappnad mungipa
När det gäller bettets placering i munnen anser Anja att det ska ligga precis intill huden i mungipan, utan att bilda veck.
- Hästen ska vara avslappnad i mungipan när du inte tar i tygeln. Men samtidigt får inte bettet sitta så långt ner att det slår i hörntänderna, säger hon.
Anja brukar rekommendera att man har kanske två-tre bett att växla mellan, för att trycket inte ska hamna på samma ställe i munnen varje dag. Exempelvis ett rakt pelham, ett tvådelat och ett tredelat bett. Använd gärna ett bettlöst alternativ då och då.
Många anser att stångbett med sin hävstångsverkan är skarpt och dåligt, men enligt Anja kan det vara ett bra alternativ att varva med vanliga tränsbett.
- Om ett bett är skarpt eller inte beror på ryttarens hand, men man bör använda en stång med viss försiktighet. Det som är bra med exempelvis pelham är kedjan. Spänner du den så att skänklarna hamnar i cirka 30 graders vinkel flyttar sig bettet framåt-uppåt i munnen. Det avlastar lanerna om hästen har problem där, säger Anja.
Hon rekommenderar att man använder en skumrem på pelhamstång och kandar, som förhindrar att bettet "slår över".
Hitta grundorsaken till problemen
Om hästen går och gapar får inte lösningen bli att du bara spänner nosgrimman hårdare.
- Hästen gapar på grund av obehag. Mitt råd är definitivt att göra en munhåleundersökning om hästar till exempel får tungan över bettet, säger Anja.
När det gäller bettlösa alternativ som hackamore, sidepull och bitless bridle ska man tänka på att de också ger tryck. Så även om du väljer att rida helt och hållet bettlöst bör du variera mellan olika alternativ.
Anjas sista råd är enkelt och borde kanske vara självklart:
- Använd det bett hästen trivs bäst med. Det handlar om känsla, det som skapar en fin kommunikation ligger troligtvis bra i hästens mun.
• Kontrollera tänder och munhåla.
• Se över utrustningen. Ta med betten till veterinären vid kontrollen.
• Problem med kontakten behöver inte alltid ha sitt ursprung i munhålan. Det kan även sitta i nacke eller käke, eller bero på ryttarfel.
• Boktips: "Hästens tuggsystem" av Torbjörn Lundström.
Bra start på höstlov..
Hej! Idag när jag skulle ta in Dusty från hagen och skulle spola av hennes hovar så såg jag att hon hade dragit av sig en sko :( så typiskt! Plus att hon hade trampat sig så hon var lite öm :( så jag red inte, gick med henne lite på banan, vi lekte följa Jon, gjorde lite halter och backade henne några gånger, hon skötte sig superbra! Sen gick jag in och plåstrade om mitt lilla hjärta <3 Innan vi gick ut borstade jag av henne och masserade henne ordentligt! Sitter och kollar på xfactor med Bella, Maja och Pernilla!
https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-1/2117695/images/2012/pic_508b0328e087c3377dc4d1a4.jpg" class="image">
I CAN'T FORGET
Bröllop för Piia Pantsu & Fredrik Jönsson - och mer smått på gång
Piia
Fredrik
Efter 20 år tillsammans bestämde sig Piia Pantsu och Fredrik Jönsson - det var dags att gifta sig. I torsdags förra veckan ringde kyrkklockorna. Nu väntar de dessutom smått igen.
Av Anna Nyström
Fast inte bokstavligt talat. Paret som varit ihop i snart 20 år gifte sig under väldigt familjära former.
-Sådana beslut måste mogna fram, skojade Fredrik angående väntetiden innan bröllopet.
Nu är paret, som har en son tillsammans, alltså gift sig och ytterligare tillökning väntas i familjen.
- Det är beräknat till månadsskiftet januari-februari. Vi är väldigt förväntansfulla, sa Fredrik.
ÄNTLIGEN FREDAG!

Saknar mitt hjärtegull ♥

Avsluta hopp-passet med ”må bra”-tänk

När du har ridit en låg bana är det toppen för både häst och ryttare att avsluta med en serie och med något lite högre hinder. A-tränaren Leif Hall bjuder på två varianter av korta serier.
Tipstack till: Leif Hall
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Om du har ridit Leif Halls evighetsbana - eller någon annan bana med låga hinder - är det kul för dig som ryttare att få avsluta med något enstaka högre hinder. Lite "må bra"-tänk, alltså.
- Och för hästarna är det bra gymnastik. De behöver hoppa något större hinder om ni ska tävla högre än du har ridit tidigare under passet. Även om du har gjort 50 språng på 80 centimeter är det bra för dem att få jobba mer med själva hindret.
Leif bjuder på en serie för lite mindre rutinerade ekipage. Den mer avancerade kan i stället välja att hoppa kombinationsövningen.
Åt båda håll
Glöm inte att rida övningen i båda varven.
- Det är nästan en sjuklig åkomma hos mig, jag vill att man ska träna från båda håll. Jag kan själv bli tokig om jag kommer ut på tävling och man bara får hoppa i ett varv, säger Leif.
En del tycker att du bör träna mer i "det svåra varvet", men det håller inte Leif med om.
- Du kan inte bara träna svårt, svårt, svårt. Man måste göra något som känns enklare också, jag tänker på att ryttare och häst måste få chans att bygga självförtroende.
Dessutom är det viktigt att få hoppryttare att förstå hur nödvändigt det är med en rakriktad häst.
- Inom dressyren förstår man att det är viktigt, för i dressyrprogram rids alltid rörelserna i båda varven. Men det är lika viktigt för en hopphäst.
Bygg så här:
A (gymnastikserie): Om du har ett rättuppstående i slutet kan det vara lagom med 5,50 - 6 meter mellan saxen och det hindret. Är sista hindret en oxer kan avståndet vara lite kortare, kanske 5,25-5,50.
- Det är svårt att säga exakt, det beror på hur högt hindret är och hur underlaget är, säger Leif.
Bommen som ligger mellan hindren ska ligga lite närmare det sista än det första hindret.
B (kombination): Bygg ett räcke och en oxer, kombinationen ska kunna hoppas från båda håll. Du kan bygga med ett eller två språng mellan. Avstånden ska då vara cirka 7-7,5 meter för ett språng och 10-11 meter för två.
Gör så här:
A (gymnastikserie): Kom in i trav, galoppera efter första hindret. Tänk på din position över hästen. Glöm inte att rida övningen lika många gånger i båda varven. Höj sista hindret när det går bra.
B (kombination): Mer rutinerade ryttare kan gärna trava in. Höj hindren när det fungerar. Glöm inte att rida övningen i båda varven.
Att häst och ryttare ska få en avslutning som ger lite högre hinder att bita i. Det blir bra träning för hästen, plus att ryttaren får koll på sits och position.
Svårighetsgrad:
Bas till avancerad, beroende på om du väljer A eller B och beroende på hinderhöjd.
Tänk på det här:
Gymnastikserien är ett kanontillfälle att öva sits och position. Blicken upp!
Adelinde och Parzival till Stockholm

Världens näst bästa dressyrryttare kommer till Stockholm International Horse Show. Adelinde Cornelissen är dubbel OS-medaljör och regerande världscupsegrare, men frågan är om inte Ericsson Globe smäller högst för den holländska ryttaren – för här har hon blivit dubbeletta tre år i rad.
– Jag älskar Stockholm, det är därför jag kommer tillbaka. Det är inte nära, det tar mig två dagar att köra, men jag älskar att rida för den svenska publiken. De är sååå entusiastiska, säger Adelinde Cornelissen från Holland.
Hon tar med sig 15-årige Parzival, den vackra men mycket speciella fuxen. Enligt Adelinde är åldern inget hinder.
– Han blir bättre för varje dag. Det är helt otroligt hur han fortsätter utvecklas. Om han fortsätter må bra kan det bli OS i Rio, man vet aldrig.
Adelinde – engelskläraren som blev världsetta
Det var aldrig självklart att det skulle bli en ridkarriär för Adelinde Cornelissen. Hon red som liten, men pluggade sedan engelska och blev lärare. Hon red och tävlade bara på fritiden. År 2008 ringde landslagskaptenen i dressyr.
– Jag älskade att vara lärare, men när de ringde var jag tvungen att välja…
Fortfarande hälsar hon på sina gamla elever ibland.
I dag har hon en gård med anställda, och förutom världskända fuxen Parzival har hon flera lovande hästar i stallet.
Parzival – en småtokig atlet
Parzival är en känslig häst och det tog flera år innan Adelinde Cornelissen kunde rida in på dressyrbanan utan problem. Från början fick hon hästen för att ha honom till försäljning åt den förra ägaren. Då var Parzival fem år.
– Då kunde man inte sitta på honom om man inte var snabb nog. Han kastade sig och var rädd för allt.
Ingen ville köpa hästen, så Adelinde Cornelissen fortsatte att träna honom åt ägaren. Så småningom fattade hon tycke för den höga fuxen.
– Han har så mycket talang och kraft. Han är en verklig atlet.
Hon köpte hästen tillsammans med sin pappa i stället för att sälja den vidare. Sponsorn Jerich äger en liten del. Och resten är historia.
HÄSTFRI :(

Dagens Ridpass, 24 Oktober 2012 [Dusty♥]

Veckoplanering v.43

CHARLIES HÄST & HUND - 25 ÅR

Uteritt

I'm glad you came

Svar på fråga


Slobber mash likvärdigt med betfor?



Jenny Redgårds svar:
Jag tycker inte att man kan jämföra betfor och slobber mash som likvärdiga fodermedel. De har helt olika sammansättning. Du ska alltid utgå från ditt grovfoder när du väljer kraftfoder, börja med att analysera ditt grovfoder och ta reda på om din häst alls behöver något komplement till detta. Med ett bra grovfoder täcks oftast hela hästens behov av energi och protein och då behövs bara tillskott av mineraler, om ens det.
Betfor är ett bra fodermedel för hästar eftersom det innehåller mycket fibrer som är positivt för hästens matsmältning och ingen stärkelse som andra spannmålsbaserade fodermedel. Det kan absolut inte jämföras med godis för oss. Betfor innehåller visserligen 20% socker pga att melass är tillsatt, men som sagt även mycket fibrer. Det är viktigt att inte blanda ihop socker och stärkelse. Stärkelse stora mängder är ett större problem för hästar en socker, eftersom socker finns i ganska stora mängder i gräs, det fodermedel som hästen är skapt för att äta.
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
HOPPTRÄNING


Dagens Ridpass, 22 Oktober 2012 [Dusty♥]

Film från i helgen
Se Rolf-Görans omhoppning i Oslo

* Douglas Lindelöw - Balahe toppade torsdagens 1,35.
* Mattias Jansson - Brisbane vann dagens Grand Prix Special-dressyr. Totalt 32 svenska placeringar.
* Bilder från Dressyrjournalen/Göran K Josefsson här.
22 oktober

RESULTAT - KUMLA RIDKLUBB - LB:2 ~ LITTLE DUSTY WIND ♥
Framridning: Hon kändes finfin! Skrittade fram henne för hand och sen hoppade jag upp och började jobba henne. Hon var väldigt avslappnad och fin! Travade igång henne när det kändes bra, hade henne lite lägre till en början och travade runt några varv. La in några volter och halter här och där lite travökningar och sedan satte jag mig ner och jobbade henne lite, hon kändes fin! Sen i galoppen så kom jag verkligen inte till ridning, underlaget var lite tungt, ridhuset där vi red fram i var väldigt litet och om vi var 4 st så är det mycket att hålla koll på samtidigt som jag inte kom ner i sadeln så jag kunde driva, men jag fattade en galopp till sen och då var hon superfin!



Visste ni att..

STARTAR NU

TÄVLINGSDAGEN

Hall of fame

Startlistor tills imorgon, 21/10

Häst räddad ur vattnet - efter en timmes kamp
Hästen hamnade under vattnet och först stack bara huvudet upp.
Efter en dryg timme i vattnet lyckades räddningstjänsten och frivilliga att dra upp hästen ur det vattenfyllda diket.
- Som jag förstod det hade hästen blivit skrämd och därför hamnat i diket, säger Madeleine Nilsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Ale/Kungälv.
Det var ägaren själv som slog larm till räddningstjänsten när hästen, en nordsvensk, råkat gå ner sig i ett stort vattenfyllt dike i skogen i Jennylund i Bohus.
- När vi kom till platsen försökte man på alla sätt att dra upp hästen med den utrustning som fanns tillgänglig, bland annat en brandslang som lades runt hästen, säger insatsledaren Madeleine Nilsson vid räddningstjänsten i Ale /Kungälv.
- Det var många personer som var där och hjälpte till att dra upp den. Vi hade inga fordon där ute utan det var med hjälp av dessa personer, varav flera frivilliga, som vi kunde få upp hästen.
Martin Pettersson som tog bilderna på dramat förklarar att hästen verkade må bra efteråt, även om den var något nedkyld efter en dryg timme i vattnet.
- Ägaren kunde själv leda i väg hästen, säger han.
20 Oktober

Y.O.L.O











WE♥IT






Så skapas en livs levande dalahäst
Dalahästar är gjorda av trä. Eller? I årets Stockholm International Horse Show ställs allt på ända, när den livs levande dalahästen Timus visar upp sig. Svårast med att måla en riktig häst är att hitta rätt färg, berättar konstnären Linda Leander.
– Timus är en fjording, en ljus häst, så när jag använde röd färg blev det rosa.
Det är också knepigt att hitta färg som fungerar på djur. Nu är det ansiktsmålningsfärg avsedd för barn som finns på konstnärens palett.
– Men den går ju att tvätta av med vatten – så vad ska vi göra om det blir snöstorm och Timus ska visa upp sig? Jag har löst det genom att måla ett täcke med hals, så att han kan ställa upp i alla väder, säger Linda Leander.
Timus ska slå åskådarna med häpnad under stopp på vägen från Leksand till Stockholm, vägen han färdas för att ta sig till Stockholm International Horse Show. Men han slipper gå hela vägen själv, eftersom han uppnått den aktningsvärda åldern av 30 år och numera är pensionär. När han var mitt i arbetslivet var uppgiften att dra turister som kunde hyra prärievagn och häst för att uppleva naturen.
– Timus är som ett barn för ägarna, de älskar honom verkligen. Han får åka Thulevagn bakom en ny Volkswagen ner till Stockholm, så det blir bekvämt, lovar Linda Leander.
Krävs speciell häst
Hon har tidigare arbetat med isskulpturer och design i miljö, men det är första gången hon målar en levande häst.
– Men jag har ridit och mina barn tävlingsrider, så jag förstod att det skulle krävas en väldigt speciell häst för det här. Och vi kunde inte ha hittat någon bättre, Timus älskade att bli målad, han till och med gnuggade tillbaka så där som hästar gör när de blir kliade av en hästkompis.
Dessutom tyckte han att det var väldigt roligt att bli fotograferad. TV4, Ridsport och tidningar från Dalarna var på plats när provmålningen skedde, och Timus tröttnade inte på kamerablixtarna.
– En av journalisterna sade ”oj, det här var så häftigt så nu har jag glömt vad jag skulle fråga”, berättar Linda Leander som intygar att det verkligen är en annorlunda upplevelse att se den levande dalahästen.
Gammaldags fora
Det är Leksands Knäckebröd som satsar på att ta en riktig dalahäst till Stockholm International Horse Show. Den ska vara med i invigningen och under kvällsföreställningarna.
Leksands Knäckebröd ska också se till att en fora, alltså häst med lastad vagn som i äldre tider, tar sig från Leksand till Ericsson Globe. Men de hästarna ska ta sig hela vägen ”till hovs”, eftersom de är i toppkondition från sitt fysiska vardagsarbete.
Regissören Owe Sandström berättar lyriskt om foran.
– Det är en rad av hästar som kör från en ort till en annan, för att förflytta mat och malm och timmer. Vi förflyttar oss tillbaka hundra år och mer, ser hur hästen användes förr.
Med på bilden av den dalahästmålade Timus är AnnMarie Brus från Leksands Knäckebröd i den vackra Leksandsdräkten. Fler bilder kommer från provmålningen. Foto: Roland Thunholm
TRAVRAKAN

KLIPPNING


Dagens träning!

Reflexgrimma

Linda Heed bäst i GP-kval

Linda Heed och Chausette Polo vann lördagens kval till Volkswagen Grand Prix som rids på Strömsholms elittävlingar i morgon, söndag.
Segerekipaget hade nästan två sekunder tillgodo på 1,45-klassens tvåa, Marcus Westergren/Casa de la Marta Bay.
Totalt var det 65 ekipage som kämpade om de 22 platserna i söndagens Grand Prix, som går i 1,50 och kan följas via webb-teve.
Dressyrträning & klippning

Dagens Ridpass, 17 Oktober 2012 [Dusty♥]

Veckoplanering v.42

Ludwigs Champion 1129 död
8-årige Ludwigs Champion 1129 var på Strömsholm för att tävla under helgen som gick, men en halvtimme före första start fick han förstoppning. Efter två buköppningar tvingades man avliva hingsten.
Ludwigs Champion 1129 (f- 04, e Ludwig von Bayern-Argentinus, uppf Helmut Maier) ägdes och tävlades i hoppning av Royne Zetterman. Ekipaget har placeringar upp till 1,45-klass, och befann sig i helgen på Strömsholm för att tävla när hingsten drabbades av förstoppning.
- Han blev dålig en halvtimme före sin första start, och fick buköppnas. Det var en svår operation, men de tyckte ändå att det såg ganska bra ut i måndags. Men igår kväll fick de öppna honom igen och då hade en stor del av tarmen dött så det fanns inget att göra, berättar en dämpad Royne Zetterman.
Hingsten, som godkändes som 3-åring, fick därför somna in under natten till tisdagen.
17 oktober

Amanda och Dusty longerings-style!

.

Bildspel: Följ med till danska Kilegården


Text: Andrea Berlin
Foto: Lavaletto.se
Häst påkörd av två bilar

En häst på rymmen blev på torsdagskvällen påkörd av två bilar på E4 i Stöcksjö utanför Umeå. Skadorna blev så svåra att hästen avled.
Olyckan inträffade vid halv tio-tiden på kvällen, när två hästar tagit sig ut ur sin hage och sprang upp på E4. En bil som kom körande hade bländat av för möte med en annan bil, och när föraren slog på helljusen igen befann sig hästen framför bilen. Kollisionen gick inte att undvika, och även bilen bakom körde på hästen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten. Två personer fördes till akuten med lindriga skador.
16 oktober

Dagens Ridpass, 15 Oktober 2012 [Dusty♥]

Dagens övning
Här ska det ridas bommar!
AMANDA HISSAR



RGB 1,45-tvåa i Oslo

Rolf-Göran Bengtsson red Corcega La Silla till en andraplats i lilla rundans 1,45-final i Oslo på söndagens förmiddag.
Corcega La Silla (sto f 2004 e Casall la Silla-Candillo) var en av sex hästar som dubbelnollade i den 20 ekipage stora klassen.
- Det här är det största klasserna som Corcega La Silla har gått, sa en nöjd Rolf-Göran efter klassen.
Peder Fredricson kom på åttonde plats med Holliday KLG efter att ha fått ett nedslag i omhoppningen.
15 oktober

Dagens Ridpass, 14 Oktober 2012 [Dusty♥]

FRI FRAKT

Linda Heed bäst i GP-kval

Linda Heed och Chausette Polo vann lördagens kval till Volkswagen Grand Prix som rids på Strömsholms elittävlingar i morgon, söndag.
Segerekipaget hade nästan två sekunder tillgodo på 1,45-klassens tvåa, Marcus Westergren/Casa de la Marta Bay.
Totalt var det 65 ekipage som kämpade om de 22 platserna i söndagens Grand Prix, som går i 1,50 och kan följas via webb-teve.
14 Oktober

Dagens Ridpass, 13 Oktober 2012 [Dusty♥]

.
BECK
Hej på er! Just nu sitter jag och kollar på film med Maja, snarkar där inatt! Red ju min favorit förut och hon var pigg och glad :D Är nöjd! Imorrn ska hon bli korthårig, mobilbloggar hela dagen! :) ha det bra!
Carusso gör världscupdebut

Carusso LS La Silla gör i helgen debut i världscupen med världsettan Rolf-Göran Bengtsson, när hoppcirkusen nu drar igång i Oslo.
10-årige Carusso LS La Silla (e Montebello La Silla-Joost) har ridits av Rolf-Göran sedan 2009, men har i år fått kliva fram i rampljuset. Efter framgångar i Global Champions Tour och superligan ser Bengtsson hingsten som en tänkbar kandidat till OS 2016.
- En sådan häst som Carusso kan bli aktuell, han har passande ålder vid det tillfället, svarar han SVT Sport, på frågan om vilken häst han kan tänka sig till Rio.
Trots att Quintero La Silla varit borta hela året på grund av en senskada, och Ninja La Silla inte har varit helt kry, har Rolf-Göran lyckats behålla den gröna armbindeln som betyder att man är bäst i världen för tillfället. Men konkurrenterna kommer allt närmare.
- De andra knaprar in på mitt försprång, nästa månad är jag nog inte där längre, menar han.
Oavsett rankningspoäng så kan Bengtsson förhoppningsvis börja samla världscuppoäng redan i Oslo, för att ta sig till final i Scandinavium i april.
Totilas-föl för 200 000 euro
Ett föl efter Totilas blev näst dyraste häst vid 2012 Oldenburg Autumn Elite Auction i Vechta, Tyskland den 6 oktober.
Köpare av Total Recall (e Totilas-Sandro Hit) är välbekanta Paul Schockemöhle och Ann Kathrin Linsenhoff, som fick betala 200 000 euro för hingstfölet och som även äger fadern.
Enda häst som blev dyrare i auktionen var den 3-årige valacken Samhitas (e Sir Donnerhall I-Abanos) som såldes till den kanadensiska GP-ryttaren Gary vander Ploeg för 250 000 euro skriver Eurodressage
Travrakan

Dagen





Silver-Sara: "En bra galopp är ett måste i terrängen"
Sara Algotsson Ostholts Wega var "omöjlig" att rida som ung. Men Sara gav inte upp hoppet om "den fula ankungen" och tålamodet belönades med en välförtjänt OS-medalj. Allas vår Silver-Sara höll clinic på Flyinge under Avelschampionatet - och delade med sig av sitt utbildningssystem.

Text & foto: Ida Röök
- Det tog många år innan poletten trillade ner för Wega i terrängen, först då började hon ta tag i hindren på banan. När hon var riktigt ung kunde hon inte galoppera normalt och jag ville sälja henne, det var ett elände. Men det var ingen som ville köpa henne så hon blev kvar. Vi brukar ta föl på våra ston när de är tre men det gjorde vi inte med Wega. Hon var helt enkelt för ful, berättade Sara skämtsamt om sin OS-häst under clinicens inledning i Flyinges stora ridhus.
Viktigt att jobba med dressyren
Med sig hade hon Ludwig Svennerstål, Englands-baserade lagkamraten som gjorde ett enastående första OS i London. På marken stod resten av teamet bakom fälttävlanslandslaget; avgående förbundskapten Gunilla Fredriksson, hopptränare Maria Gretzer, dressyrtränare Elisabet Lundholm och terrängspecialisten Jan Jönsson.
Tillsammans gav de publiken många lärdomar när det gäller vad som krävs för att lyckas inom fälttävlan. Bland annat menade de att ett måste för en riktigt bra fälttävlanshäst är att ha ett brett register i galoppen. Många tappar också poäng i dressyren, på grund av att det slarvas med grundarbetet.
- Hästen måste kunna plocka poäng på dressyrbanan, annars kommer man för långt efter i de andra disciplinerna. Det måste finnas en skillnad i traven och inte minst i skritten. Där tappar många i dag, sade Maria Gretzer och fick medhåll från Sara.
- Elisabet Lundholm är hård men rättvis, hon har lärt mig massor. Inte minst är det viktigt att inte sitta och smyggreja med saker när man skrittar. Antingen pausar man på helt lång tygel, eller också arbetar man hästen. Det ska inte finnas ett mellanting där man sitter på halvlång tygel och småjobbar hästen. Jag har också haft lite problem med att jag ofta blir hängande i handen, då har vi kommit fram till att en liten klapp på hästens hals kan hjälpa för att släppa spänningen som uppstår. Det blir en tydlig eftergift, med en klapp på halsen kan man komma långt, sade Sara.
Reglerbar och avspänd är ledorden
Hon och Ludwig började med att rida två unga hästar. De värmdes upp i en lösare form, i traven bytte de varv ofta för att få hästarna smidiga runt skänkeln, i galoppen stod de båda ryttarna i fältsits och lät hästarna rulla på. De galopperade sedan över två kavaletti-bommar med 21,5 meter emellan.
- Det gäller att få hästen avspänd och lyhörd, man vill ha den ridbar och reglerbar. Är den inte det över en så här enkel övning blir det svårt att börja hoppa sedan. Den unga hästen ska man kunna hålla ihop mellan bommarna, den får inte skjuta iväg, sade Sara.
Hon fortsatte också resonemanget kring vikten av en bra galopp hos en fälttävlanshäst.
- Det är inte hästen som är snabbast på plan mark som vinner i längden inom fälttävlan. Eftersom man håller ett jämnt tempo hela terrängritten krävs det att galoppen är reglerbar inför hoppningen, sade hon.
Terrängspecialisten Jan Jönsson fyllde i:
- I terrängen varvas långa transportsträckor med korta distanser i hinderserier. Då gäller det att hästen har en elasticitet i sin galopp. Vissa sträckor måste ett galoppsprång vara mellan sju och åtta meter långt, medan det kan komma hinderserier där hästen måste korta språnget till tre meter i längd. Det krävs spänst och ridbarhet för att komma dit, sade han.
Travhoppar i framridningen
På de unga hästarna tog sig Ludwig och Sara an ett lågt plankhinder med bom framför och så småningom även bakom. De började med att travhoppa.
- Jag travhoppar nästan alltid i framridningen, särskilt med unga hästar. Då hinner man med att parera om det är något som händer på vägen fram till hindret, och hästen får tid på sig att hoppa väl, sade Sara.
Det är skillnad på hur man vill att hästen ska hoppa beroende på om det är på banan eller ute i terrängen. I terrängen vill man gärna ha lite flackare språng som går mer i farten, medan man på banan strävar efter rundare språng.
Sara och Ludwig visade hur man introducerar smalhinder för den unga hästen.
- Jag lägger alltid upp tydliga infångare i form av upphöjda bommar vid sidan om hindret, och börjar med att travhoppa. Vinglar hästen framför hindret är det lättare att hålla kontrollen om man kommer i trav till att börja med, sade Sara.
Hon bygger aldrig särskilt höga hinder hemma. Träningen utgår från att hästen ska lita på ryttaren och på att skapa självförtroende hos den.
- Jag hoppar inte högt på träning, däremot försöker jag variera hindertyper så mycket det bara går eftersom det har blivit populärt att bygga med olika hindertyper i tät följd i terrängen. Det gäller att ha fantasi och använda sig av det man har hemma, för att bygga hinder som liknar dem i terrängen, sade hon.
Svåra linjer tränar tekniken
Efter de lite enklare övningarna på unghästarna var det dags för två äldre och mer rutinerade hästar att visa vad de går för med Sara och Ludwig i sadeln. Här gjorde de den första övningen lite mer komplicerad genom att variera antalet galoppsprång mellan kavaletti-bommarna.
Först red de på normala sex galoppsprång, sedan färre och även fler. Det är en bra övning för att se hur reglerbar hästen är i galoppen. De värmde även upp på ett lite lägre plankhinder med bom framför och bakom, och sedan började de hoppa mer tekniska linjer.
- Valmöjligheterna i hur man ska rida an på hinder är ofta mycket begränsade i terrängen. Då gäller det att träna på de snäva, lite svårare vägarna hemma, sade Sara.
Hon berättade också skämtsamt om den optimala terrängsitsen.
- Man ska sitta i en "oh shit-position" hela tiden. Då måste man ha korta stigläder och vara lite före i rörelsen. Hamnar du i bakvikt över ett hinder är det lätt att du får hela hästen i baken och flyger av som en katapult.
Sara avslutade med att visa hur en riktig ökning i galoppen, à la terrängritt, ska se ut.
- Hästen ska svara direkt på din signal både framåt och tillbaka, sade hon innan hon satte av längs långsidan.
Hur lära ridtravaren galopp?



Bo Jenås svar:
Lycka till!
/Bo
11 November

Dagens Ridpass [Dusty♥]

Där man sitter som bäst <3
BILDERNA FRÅN SÖNDAG












Ridövning: Sätt stopp för ”dykande” hästar
Bild 1.

Bild 2.

Bild 3.

Tipstack till: Martin Ågevall
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Vi är många ryttare som har problem med att hästen "dyker" och lägger sig på tygeln. En del har motsatt trubbel; att hästen spjärnar uppåt med nacken.
- Båda problemen handlar om att hästen inte är genomsläpplig i kroppen, men måste sätta inre bak längre inunder sig, säger beridaren Martin Ågevall.
Att göra övergångar hjälper till för att få hästen självbärig.
- Men det ska vara övergångar där hästen måste trampa vidare på bakbenen. Hästen ska inte ramla in i övergången, tipsar Martin.
I övergången ska du ha hästen framför hjälperna. Och det gör inget om det tar lite längre tid att få igenom gångartsväxlingen.
- Driv med innerskänkeln mot yttertygeln, förhåll mest på ytter, och jobba vidare så att hästen bär sig på bakbenen. Jobba hela tiden bakifrån och fram, var mjuk och snabb, så att hästen alltid har dörren öppen framåt. Rid fram till bettet och genom handen, så att hästen måste mjukna.
Martin menar att "dyk" och "spjärn" ofta kommer från ryttaren.
- Man måste vara lite snabb i handen. Ju längre och kraftigare förhållningar du tar, desto mer ger du hästen chansen att hänga.
Gör så här:
A.
Börja på böjda spår, till exempel på stora volter. Gå något steg innanför spåret så att du tvingas använda ytterhjälperna.
- På böjt spår är det lättare att hålla hästen i ramen. Hästen ska vara korrekt böjd mellan innerskänkeln och yttertygeln; man vill att den ska böja sig i bålen, säger Martin.
Växla gångarterna.
-Trav till skritt, trav till galopp och sedan galopp till skritt är väldigt bra.
B.
Du kan också minska volten så långt det går med hästen i balans.
- Hästen får inte välta och lägga sig mot innerskänkeln.
C.
När arbetet på böjt spår fungerar kan du gå över till att rida raka spår, men håll dig ett steg innanför spåret så att du tvingas rida vägen.
Att få en självbärig häst som går framför skänkeln och som är kvickare i sina bakben.
Svårighetsgrad:
Bas-Medel.
Tänk på det här:
Att hästen inte får dra sig undan samling genom att dyka eller dra nacken upp.
Citat: "Hästen ska inte ramla in i övergången."
Uteritt

shines like a diamond

Bloggtävling

Veckoplanering v.41

Tips inför klippningen av din häst
I detta klipp, från Horsemart.co.uk, ger Margaret Hopkins tips om vad man ska tänka på innan och under klippningen. Bland annat svarar hon på hur ofta man ska olja in maskinen samt vilka kläder som är att föredra under själva klippningen.
Hoppträning

Dressyrträningen 8 Oktober 2012


Världsettan om framtiden
Dressyrträning

Topp 10 på rankingen


This is how we do










Å S I K T E R

Häst dog under operation

bilden från google.se
En häst dog förra året efter en operation, men det leder inte till att Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård kritiserar veterinären som utförde operationen.
Ansvarsnämnden gör bedömningen att hästens grovtarm troligen skadades under operationen och att tarminnehåll trängt ut i buken, men att operationen utförts i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Vidare anser Ansvarsnämnden inte att det finns något som tyder på att veterinären varit nonchalant eller vårdslös under operationen.
DAGEN

GODNATT

JJ RayBan 1137



Ulla Håkanson fyller 75 och vill tävla i Globen

6 oktober

Dagens Ridpass, 5 Oktober 2012 [Dusty♥]

Proffsbroddning - steg för steg









Scandic till Globen - är till salu

- Scandic är till salu, bekräftar han.
Både pengarna och personen måste vara av rätt kaliber.
- Jag är noga med att hästarna kommer till rätt person, säger Patrik.
5 oktober

Dagens Ridpass, 4 oktober 2012 [Dusty♥]

Outfit ~ [Brun & Marinblå]
Hur påverkar gallor hästens hållbarhet?



Vilken betydelse har gallor för hästens hållbarhet? Min åttaåriga halvblodsvalack har sedan treårsåldern gallor på båda bak, kotsenskidorna. Gallorna kom gradvis med början på höger bak, för att sedan också komma på vänster bak.
Sedan några år är de konstanta, lika stora på båda bak. De är ganska stora och välfyllda, går att "trycka in" men känns ganska hårda, mjukare på lyft ben. De minskar vid kall och regnig väderlek samt efter ridning. Back on tracks paddar eller lindor verkar inte ha nämnvärd effekt.
Veterinär på ATG-klinik har undersökt hästen och menar att gallorna endast är av kosmetisk betydelse och inte har betydelse för hästens hållbarhet. Stämmer det? Hästen tränas och tävlas i medelsvår dressyr och har aldrig verkat påverkad av gallorna. Finns det något jag kan göra eller bör tänka på? Bör jag oroa mig för hästens framtida hållbarhet?
Tacksam för svar!
MVH Orolig
Maria Wikströms svar:
Hej!
Med gallor menas ökad mängd ledvätska i leder eller senskidevätska i senskidor. Om hästen får en skada/överansträngning i en led eller senskida bildas det oftast mer ledvätska/senskidevätska som ett tecken på att kroppen svarar med en inflammation på skadan. Det är alltså inte gallan i sig som är problemet, utan den är ett tecken på att leden/senskidan har varit utsatt för en överansträngning/skada.
Det finns många hästar med gallor som inte visar hälta, värme eller ömhet över gallorna. I vissa av de fallen så är skadan av lindrig art och det krävs kanske en mer noggrann undersökning av hästen för att man ska få fram om hästen har ont eller inte. I vissa fall vet man inte varför hästen får gallor.
Många hästar har gallor utan att de har något problem av dem, gallornas storlek kan till exempel bero på utfodringen eller individuella variationer. Det viktigaste är alltså inte om din häst har gallor eller inte, för det kan variera från individ till individ, utan att man noterar förändringar på sin egen häst.
Om din häst plötsligt får en galla på ett ben och inte på det andra så kan det vara bra att låta en veterinär undersöka hästen, för att se om den behöver behandlas eller inte. Om din häst har haft gallorna i flera år och har fungerat bra behöver du inte vara orolig, han kommer sannolikt att fortsätta vara gallig.
Hälsningar
Maria Wikström
4 oktober

Gårdagen



Bloggtips..[http://mingus.blogg.se/]

REDIGERING AV FILMER
3 Oktober

WE HAD A BAD DAY

Så rider du enkla galoppombyten
''I detta klipp från Horsesmart.uk.com visar dressyrtränaren Daniel Timson, med hjälp av Anne Marie Rawlins, hur man på ett bra sätt lägger in träning av enkla byten i sitt ridpass.
Ett enkelt galoppombyte innebär man galopperar, tar ner hästen i skritt och efter 3-5 steg omedelbart sätter hästen i den andra sidans galopp. Hästen ska under rörelsen bibehålla en god balans - och när det enkla bytet är befäst ska det ske utan inslag av travsteg.''
Patrik Kittel: "Alla kan bli Grand Prix-ryttare!"

Det är en av alla saker som Patrik Kittel sa i går på sin clinic i Hippoogum. Eftersom han jobbat sig upp till den nivån han rider på idag, ville han verkligen få åskådarna på läktaren att tro på sig själva och våga.
2 Oktober

Dusty 1 oktober

Amanda frågar!

Veckoplanering v.40

Första oktober
